Bezorgdheid en angst zijn elkaars beste vrienden

Bezorgdheid en angst zijn elkaars beste vrienden

Laatste update: 06 juni, 2017

Bezorgdheid is de ware kern van angst. Als het eenmaal in beweging wordt gezet is er geen manier meer om het te stoppen. Deze emotie is net zo schadelijk als woede of kwaadheid, want het put ons langzaam uit. Je zorgen maken heeft ook een grote invloed op je gezondheid. Ons lichaam raakt gespannen en we voelen ons rusteloos en raken van streek.

Het is waar dat iedereen zich wel eens zorgen maakt op een bepaald moment. Het is iets natuurlijks en heel normaal. Het probleem ontstaat als de angst ons begint te beïnvloeden. Overmatige bezorgdheid en jezelf verantwoordelijk houden voor bijna alles is één van de grootste problemen waar veel mensen mee te maken krijgen.

“Vrees verscherpt de zintuigen. Angst verlamt ze.”

-Kurt Goldstein-

Onnodige bezorgdheid

Denk eraan dat bezorgdheid veel te maken heeft met onze manier van het zien en omgaan met verschillende situaties. Zo maken sommige mensen zich nergens zorgen over en maken anderen zich daarentegen zorgen over alles. Is jezelf zo veel zorgen maken echt goed?

Het kan positief zijn om je zorgen te maken zolang je over de situatie waar je je druk over maakt na kunt denken en deze op kuntlossen. Maar als het blijft bij gedachten die rondgaan zonder te stoppen, zullen nervositeit, spanning en angst ontstaan.

Bezorgdheid

Het is waar dat bezorgdheid samenhangt met angst. Soms is het goed om ons af te vragen of er iets in ons leven is dat niet zo goed gaat. Soms zijn we ons wel bewust van de situatie die ons niet bevalt, maar omdat we niets doen om het te stoppen, zal het negatieve gedachten genereren die op den lange duur onze gezondheid kunnen beïnvloeden.

“Denk eraan, vandaag is de morgen waarover je je gisteren zorgen maakte.”

-Dale Camegie-

Zorgen hebben één hoofddoel: het vinden van oplossingen voor mogelijke bedreigingen. Maar hun doel is om die oplossingen uit te voeren. Als we dat niet doen, zal onze geest ons blijven waarschuwen dat we iets moeten oplossen, waardoor de ene zorg na de andere ontstaat.

Dat is wanneer deze gedachten een soort druk op je kunnen gaan leggen, zodat je je ervan bewust bent dat je de situatie niet langer meer kunt negeren. Duizeligheid, misselijkheid, lichaamspijn, angst, hartkloppingen: deze symptomen kunnen beginnen zonder duidelijke oorzaak. Maar je weet dat er toch een reden voor is. Dat is wanneer het tijd is om iets te doen.

Ik wil stoppen met me te veel zorgen maken

Om te stoppen met je zorgen overal zorgen over te maken, moet je reageren. Als we al deze dingen die in ons hoofd rondgaan daar laten, als we negeren dat er een probleem is dat we moeten oplossen, zal het groeien totdat het onze gezondheid aantast.

Vanwege al deze zaken willen we een paar simpele stappen met je delen die je kunt volgen als je merkt dat je je te veel zorgen begint te maken. Zoals we al hebben uitgelegd is het tijd om te reageren, om te stoppen met zoveel na te denken en in plaats daarvan iets te doen.

  • Schrijf op waar je je zorgen over maakt. Misschien vind je het niet waardevol om alles dat er in je hoofd omgaat op te schrijven. Maar als je het doet, zal je merken dat het als een helende balsem is. En het schrijven zal je ook helpen alle gedachten op orde te krijgen, zodat je de dingen duidelijker kunt zien.
  • Stel jezelf vragen. Als we ons zorgen maken, moeten we onszelf vragen stellen zoals of het echt in onze macht ligt om de situatie op te lossen. Als je weet dat je er toch niets aan kunt doen, dan hoef je je ook geen zorgen te maken.
  • Doe wat je moet doen, en doe het vandaag. Als je nadenkt over wat je moet doen om het probleem op te lossen, maar je het altijd uitstelt, ga je je alleen maar meer zorgen maken. Denk aan dit gezegde: ‘Stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kunt doen.’
  • Zoek steun bij de mensen die je vertrouwt. Nu is het moment om je zorgen toe te vertrouwen aan de mensen waar je het meeste vertrouwen in hebt. Ze helpen je om de situatie op een nieuwe manier te zien. Ze zullen je helpen je gedachten te verduidelijken.
  • Denk aan de voordelen. Hoewel je bang bent om een bepaalde situatie onder ogen te zien, is het belangrijk om te onthouden dat niets erger kan zijn dan je overmatig zorgen maken. Het is beangstigend om een situatie aan te gaan als je niet weet hoe je deze op moet lossen of niet weet hoe deze zal eindigen. Denk desondanks aan de positieve dingen die eruit ontstaan. Denk aan de last die van je schouders zal vallen.

“Ik word aangevallen door iets waar ik niet aan kan ontsnappen.”

-Sherri Paricio Bornhoft-

Bezorgdheid is iets positiefs, maar zorg ervoor dat het geen deel uit gaat maken van je dagelijks leven. Als angst voor de deur staat is dat een waarschuwing dat er iets niet klopt. Dan is het tijd om jezelf af te vragen waarom je er niets aan doet.

Bezorgdheid

Stil blijven staan en doorgaan met je zorgen maken is geen goede oplossing. Praat met de mensen van wie je houdt, schrijf, en probeer voor eens en voor altijd met het probleem af te rekenen. Hoewel het je beangstigt, denk eraan hoeveel erger het zal worden als je niets doet om het te stoppen. Denk je niet dat het het risico waard is? Uiteindelijk heb je niets te verliezen…


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.