De 7 beste uitspraken van Wayne Dyer

De 7 beste uitspraken van Wayne Dyer
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 02 december, 2021

De uitspraken van Wayne Dyer laten ons zien waarom hij een van de meest relevante psychologen is geworden op het gebied van de zelfhulp. Met boeken als Your Erroneous Zones veranderde hij de meest academische psychologie in eenvoudige, toegankelijke en praktische lectuur. Hierdoor kan ieder van ons zelf verantwoordelijk zijn voor zijn eigen transformatie en zijn eigen geluk.

Er is echter geen gebrek aan kritiek op het werk van Dyer. Hij is gedurende lange tijd de bestverkopende auteur op het gebied van de zelfhulp geweest. Dit heeft v anuit de meest academische sferen meer dan eens de kritiek veroorzaakt dat hij vele psychologische theorieën en benaderingen te veel vereenvoudigde. Er is echter een heel duidelijk aspect waar rekening mee moet worden gehouden en dat wist Wayne Dyer zelf heel goed.

Het is niet hetzelfde om wetenschappelijke artikelen voor de universiteit te schrijven als voor een groot publiek. Een van de grote uitdagingen van degenen die dagelijks op het gebied van psychologische processen, in de klinische psychologie of aan de faculteit, werken, is om ervoor te zorgen dat al die mysteries van menselijk gedrag ook op een duidelijke (en nuttige) manier aan de hele wereld overgebracht worden.

Wayne Dyer was mogelijk degene die daar het beste in slaagde. Al vanaf zijn vroege jaren aan de St. John’s Universiteit in New York begreep hij zowel het belang en de waarde van cognitieve gedragsconcepten en de visie van Abraham Maslow op menselijke motivatie als ideeën van Viktor Frankl over de zin van het bestaan.

Al deze ideeën gaven vorm aan zijn eerste boeken. Later onderzocht hij verschillende spirituele aspecten van het menselijk bestaan met een duidelijk doel: mensen helpen zichzelf te begrijpen, naar zichzelf te kijken en hun concepten, ideeën en standpunten te veranderen, om beter te kunnen investeren in hun persoonlijke groei.

Vogels bij zonsondergang

Uitspraken van Wayne Dyer om over na te denken

Dyer was zowel psycholoog, docent, een van de best verkochte schrijvers op het gebied van motivatie en persoonlijke groei, als een van de meest succesvolle sprekers aller tijden. Hij schreef talloze boeken, waaronder vijf voor het jonge publiek.

Vandaag de dag, iets meer dan twee jaar na zijn overlijden, is zijn nalatenschap nog steeds erg levend aanwezig. De volgende uitspraken van Wayne Dyer laten ons ongetwijfeld de essentie van zijn wijsheid zien. Een essentie die we allemaal dagelijks zouden moeten toepassen.

1. Je houding ten opzichte van het leven

Dit is een van de meest representatieve uitspraken van Wayne Dyer. Iets dat hij vaak in zijn boeken herhaalde is dat we “slechts één gedachte af zijn van het veranderen van ons leven”. Geluk, hoezeer dit ons ook kan verrassen, is niet meer dan een houding ten opzichte van het leven. Ongeacht onze persoonlijke zwarte gaten, ongeacht onze moeilijkheden, onze grijze dagen. Want als iemand de neiging heeft dit soort dingen te overwinnen, veranderen alle perspectieven en wordt de realiteit een stukje gemakkelijker.

2. Selectieve aandacht

Laten we het toegeven: hoe vaak hebben we van een droom afgezien omdat we niet genoeg zelfvertrouwen hadden om hem te verwezenlijken? Het gebeurt regelmatig dat we meer barrières dan open wegen zien en dat we valkuilen in onze eigen weg graven. Laten we die selectieve aandacht die zich alleen maar richt op de moeilijkheden, wegnemen. Zodat we onze perspectieven kunnen uitbreiden en onze kansen kunnen ontwaren.

3. Wees niet je eigen vijand

Dit is nog een van de meest herhaalde uitspraken van Wayne Dyer. Deze uitspraak herinnert ons eraan dat het beter is dat anderen ons haten om wat we zijn, dan dat ze van ons houden om iets wat ons niet identificeert noch definieert.

Want er bestaat per slot van rekening geen ergere bron van leed dan afstand te doen van wie we zijn, van onze essentie, van ons persoonlijk kompas waar geest en hart bij elkaar komen.

Vrouw die naar de ondergaande zon kijkt

4. Wat telt is het heden

Het is moeilijk te geloven, maar toch doen we het: we geven niet genoeg waarde aan de dingen om ons heen, en in feite verwaarlozen we zelfs onszelf. We laten het leven voorbij gaan door ons zorgen te maken over gisteren. We zijn angstig over een toekomst die nog niet plaats heeft gevonden, terwijl we alle prachtige dingen die voor onze neus gebeuren, verwaarlozen.

Laten we op een verantwoorde manier aan onze eigen geschiedenis bouwen. Laten we ons concentreren op het hier en nu om op die manier architecten van ons eigen geluk te zijn. En laten we tot slot onze kansen bewaken en het geluk van de kleine dingen beleven.

5. Neem risico’s

Het onbekende bedekt in onze belevingswereld een groot onontgonnen gebied waar al onze angsten groeien. Dat is waar de echo van het stemmetje in ons hoofd klinkt dat het beter is om geen risico te nemen, dat het het beste is om in onze comfortzone te blijven, waar niets nieuws gebeurt maar waar we altijd veilig zijn.

Niemand groeit op in een kleine ruimte waar alles gemakkelijk is, waar alles bekend is. Daar zouden we geen vooruitgang boeken. Bovendien zouden we onszelf niet kunnen toestaan om gelukkig te zijn op een meer integrale en vernieuwende manier. Zoals Wayne Dyer ons eraan herinnerde: “We mogen de kracht om onszelf te veranderen nooit onderschatten, want zodra we vertrouwen hebben in onze capaciteiten zullen we wonderen kunnen verrichten”.

6. Beheers je geest, concentreer je

Dit is een van de zinnen van Wayne Dyer waar we een vleugje van de spirituele wereld in vinden. In plaats van de psychologische waarde te ontstemmen of er afbreuk aan te doen, maakt dit het juist sterker. In zijn werk was er iets dat hij altijd verdedigde en dat is het feit dat we de juiste middelen hebben om volledige vrede te kunnen ervaren. Soms echter vullen we onze geest met overmatig lawaai, met het rumoer van negatieve gedachten, met uitputtende houdingen…

Al onze kracht zit daar, in onze geest, maar we moeten leren het te kalmeren, te concentreren. Hiervoor moeten we in staat zijn in verbinding te staan met ons innerlijk en het verzorgen, ernaar luisteren, het genezen, het vrede geven…

Wayne Dyer en de beheersing van de geest

7. Leer om het beste in de mens te zien

Wie uitgaat van wantrouwen en alleen de gebreken van anderen ziet, evenals slechte dingen, mislukkingen, grillen en negatief gedrag, en daar dag in dag uit kritiek op heeft, heeft ongetwijfeld een lange weg te gaan in het avontuur van persoonlijke groei. De reden? Degene die alleen gebreken ziet, heeft in zijn binnenste slechts gaten en hiaten, waar een gevaarlijk ego leeft, naast een gevaarlijk laag zelfvertrouwen.

Wie goed in zijn vel zit, raakt niet geobsedeerd door de gebreken van anderen. Bovendien, geobsedeerd zijn door ‘er is niemand die zich redt, iedereen is egoïstisch en harteloos’, zal ons alleen maar ellende en leed brengen. Daarentegen, in staat zijn om het licht in andermans hart te zien zal ons hoop en welzijn brengen.

Tot slot, deze uitspraken van Wayne Dyer zijn slechts een klein tipje van de sluier van alles wat hij ons heeft geleerd met zijn onvergetelijke boeken. Het moet gezegd worden dat hij een van de meest scherpzinnige psychologen was als het ging om het overbrengen van de nuttigste en verstandigste psychologische praktijken en benaderingen om een gezonder en bevredigender leven te bewerkstelligen. En in heel zijn werk ontbrak nooit de rode draad, die van de liefde en van de welwillendheid


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.