Ik kwam niet terug voor jou, maar voor mijn ego: weer bij elkaar komen

Ik kwam niet terug voor jou, maar voor mijn ego: weer bij elkaar komen
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Waarom komen sommigen van onze exen weer terug in ons leven wanneer het net weer goed met ons gaat? Sommige relaties zijn knipperlichtrelaties, de twee partners blijven alsmaar weer bij elkaar komen, dit is een weinig belonende situatie.

De persoon in kwestie die er niet voor ons was toen we hem zo hard nodig hadden keert terug precies op het moment dat we onszelf weer bij elkaar hebben geraapt. En vaak komen deze mensen niet terug voor ons, maar voor hun eigen ego.

Het ego houdt van alles wat in lijn is met zijn verwachtingen. Wanneer ons ego onze manier van liefhebben domineert, bevinden we onszelf in een spelletje Russische roulette waarin we winnen op het moment waarop onze meest grillige en egoïstische verlangens voldaan zijn.

Bovenal zijn mensen met een groot ego op zoek naar erkenning van andere mensen en vooral van hun partners. Want ze geven zichzelf geen erkenning.

Om een relatie te creëren die bevredigend is voor beide personen, moeten we onderhandelen over de verlangens van onze ‘ik’. Alleen dan zullen we een relatie hebben waarin beide partijen zich goed voelen. De liefde die we willen is net zo belangrijk als de liefde die we geven.

Als je gelukkig wilt zijn, kijk dan verder dan je ego. Zeg nee tegen de behoefte aan controle, de behoefte aan goedkeuring en de behoefte om te oordelen. Dit zijn precies de drie behoeftes die het ego karakteriseren.

Het ego heeft geen idee wat liefde is

De knipperlichtrelatie is een vermoeiende, vernietigende dynamiek. Vaak gebeurt dit omdat een van de twee personen in de vroege fase van verliefdheid wil blijven. Maar dit weerhoudt de relatie van groei en rijping.

Mensen die op een egocentrische manier liefhebben denken dat ze nog altijd iets te zeggen hebben over hun ex-partners. Daarom proberen ze hun exen weer terug te krijgen, vooral wanneer ze zien dat de andere persoon zijn leven weer op de rails aan het krijgen is.

Ze denken dat ze het recht hebben om het leven van hun ex binnen te wandelen en weer weg te gaan wanneer ze willen. Ze denken dat ze het recht hebben om de opgeruimde, schone nieuwe plekken waar hun ex zoveel tijd in heeft gestoken, weer in beslag te nemen .

Vrouw die wegloop van haar ex

Maar er komt niets goeds voort uit het weer bij elkaar komen met je ex, om weer terug te vallen in dezelfde situatie en de ruimte waar die andere persoon zo hard aan heeft gewerkt weer te misbruiken.

Als jij diegene bent die zijn ex weer terug probeert te krijgen, neem dan even een momentje de tijd en denk na over alle moeite die je hebt gedaan om van de breuk te herstellen en aan wat je verdient.

Sommige mensen komen weer bij elkaar en gebruiken deze premisse: ‘beter de duivel die je kent dan de duivel die je niet kent’. Andere mensen doen het uit angst om alleen te zijn.

En sommige mensen doen het omdat ze niemand hebben om hun ego te voeden, hun verlangens te vervullen of ze te vertellen hoe geweldig ze zijn.

Verontschuldigen betekent niet altijd dat je fout zit en de andere persoon gelijk heeft. Het betekent alleen dat je je relatie meer waardeert dan je ego.

Weer bij elkaar komen.. Kan het goed zijn?

Na een relatiebreuk kan het verlangen om weer samen te zijn met de persoon met wie we zoveel herinneringen delen erg sterk zijn. Maar… wees erg voorzichtig.

Volgens experts zouden we, voordat we die stap nemen, er eerst een tijdje goed over na moeten denken. Gedurende die periode is er werk aan de winkel: identificeer de redenen om weer bij elkaar te komen, zowel jouw redenen als die van je ex, en evalueer ze.

Denken dat die andere persoon de dingen die we niet leuk aan hem vonden zal veranderen, is bijvoorbeeld een verwachting waaraan de andere persoon erg moeilijk kan voldoen.

Aan de andere kant, als jullie wel weer bij elkaar komen, moet het zijn omdat jullie elkaar leuk vinden zoals jullie zijn, met al jullie goede en slechte kwaliteiten. Maar jullie moeten wel duidelijk zijn over datgene wat jullie niet leuk vinden aan elkaar en dat wat belangrijk voor jullie is, om te voorkomen dat jullie relatie weer om dezelfde redenen op de klippen loopt.

Vrouw in een blauwe jurk die naar een open gat staart

Weer bij elkaar komen is een beslissing die zo belangrijk is dat we deze niet impulsief zouden moeten nemen.

Het klopt dat we kunnen luisteren naar deze impuls en hem zelfs op de weegschaal kunnen leggen, maar de voorgaande breuk en de moeite die we hebben gedaan om onszelf weer te genezen… verdienen zorgvuldige afwegingen.

“Ik-wil-rust. Ik is ego, wil is verlangen; verwijder ego en verlangen en je hebt rust”
-Sri Sathya Sai Baba-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.