De tien beste citaten van Osho: woorden om over na te denken

De tien beste citaten van Osho: woorden om over na te denken

Laatste update: 13 februari, 2018

De citaten van Osho gaan over liefde, bewustzijn en persoonlijke groei. Ze zijn een oprecht geschenk aan iedereen die wil nadenken, zichzelf in twijfel wil trekken en zelfs nog dieper wil gaan.

Osho was een spirituele filosoof, een Indische guru en een geweldige spreker. Hij heeft een groot deel van zijn leven in India gewoond waar hij overal voordrachten gaf. Hij heeft ook een tijd in de Verenigde Staten gewoond. Daar richtte hij een gemeenschap op bekend onder de naam Rajneeshpuram. Maar zijn leven is niet gevrijwaard gebleven van kritiek en polemiek.

Iedereen die hem gekend heeft, zegt dat hij een revolutionair was. Volgens hen was hij een persoon die in staat was om de confrontatie aan te gaan met de diepste overtuigingen van zijn maatschappij. Dankzij zijn charisma en zijn vloeiende woorden won hij duizenden volgelingen en deelde hij zijn visie op leven en dood met de wereld.

Hij schreef spirituele boeken. Dit zijn enkele van zijn boeken die opvallen: The Book of Secrets, Love, Freedom, and Aloneness: The Koan of Relationships, en Enlightenment: The Only Revolution.

Osho heeft ongetwijfeld een geweldige nalatenschap achtergelaten. Vandaag kunnen we die herdenken met de volgende citaten.

Osho

De tien beste citaten van Osho

Liefde is waardering

“Als je van een bloem houdt, pluk hem dan niet. Want als je hem plukt, sterft hij en houdt hij op dat te zijn waarvan je houdt. Als je van een bloem houdt, laat hem dan zijn. Liefde heeft niets te maken met bezit. Liefde betreft waardering.”

Want liefde is vleugels geven, niet vastketenen. Dat is Osho’s concept van de liefde. Als we onze geliefde begrenzen, als we willen en eisen dat hij verandert, dan zullen hij niet langer de persoon zijn van wie we houden. Dat is de reden dat het belangrijk is de andere persoon te respecteren en hem te laten zijn wie hij is.

Volwassen zijn is de kostprijs aanvaarden van jezelf zijn

“Wees de persoon die je bent. Probeer nooit een ander te zijn, en je zal volwassen worden. Volwassen zijn is de kostprijs aanvaarden van jezelf zijn, wat de kostprijs ook is.”

Dit is één van de citaten van Osho die we elke dag moeten onthouden. We worden niet volwassen door te zijn wie andere mensen willen dat we zijn. Dit betekent dat we proberen mensen te behagen en op zoek gaan naar goedkeuring. Uiteindelijk bedriegen we onszelf.

Een volwassen persoon aanvaardt zichzelf. Hij neemt vooral in alle opzichten de verantwoordelijkheid voor zichzelf, speelt geen slachtoffer, maar de protagonist en handelt overeenkomstig.

Hij wacht ook niet tot er iets gebeurt. Volwassen personen bouwen hun eigen bestemming. Bovendien zijn ze ook niet blind voor hun fouten. Maar ze zien die als een kans om te leren.

Roos die in de bloei komt

Voor Osho is genieten een prioriteit

“Geniet! Als je op het werk niet kan genieten, verander dan van werk. Wacht niet af!”

Osho ziet genieten als een fundamenteel deel om een vol leven te leiden. Maar hij heeft het niet over oppervlakkig, materieel genot.

Hij bedoelt het soort genoegens die vanuit het innerlijke, vanuit ons bewustzijn komen. Het is een gevoel dat een waardering brengt voor de kleine dingen en voor de wonderen van het dagelijkse leven.

Hij zegt ook dat wanneer je pijn ervaart en je hulpeloos voelt, je jouw energie in verandering moet steken. Het stimuleert ons om uit onze comfortzone te komen, onze plaats in de wereld te vinden en ons potentieel te ontdekken.

We zijn uniek

“Niemand is beter, niemand is minderwaardig, maar niemand is niettemin gelijk. Mensen zijn gewoon uniek, onvergelijkbaar. Jij bent jij, ik ben ik. Ik moet mijn potentieel aan het leven bijdragen; jij moet jouw potentieel aan het leven bijdragen. Ik moet mijn eigen wezen ontdekken; jij moet jouw eigen wezen ontdekken.”

Dit is nog een ander citaat van Osho dat in onze geest gebrand is. Het is een geweldig beginpunt voor reflectie. We zijn niet beter of minder of zelfs gelijk. We zijn een ‘limited edition‘.

Dat betekent dus dat de vergelijkingen die we maken, zelden eerlijk zijn… het is gewoonweg niet hetzelfde als appelen met appelen vergelijken.

Het is een vergissing gedachteloos te leven. Wat anderen doen of wat we denken dat ze zouden doen, als referentiepunt nemen, is een vergissing. De doelstelling is erg verschillend.

Het gaat over het ontdekken van ons potentieel en ons onze sterkten herinneren. Deze opdracht vereist absoluut dat we ons verbinden met onszelf en dat we het beste van onszelf aan anderen geven.

Vrouw die naar zichzelf kijkt in de spiegel

De kunst van het afleren

“Je bent niet verkeerd! Het is slechts jouw model. De manier waarop je geleerd hebt hoe je je leven moet leiden, is verkeerd. De motivaties die je hebt geleerd en die je aanvaard hebt als die van jezelf, zijn niet de jouwe. Ze vervullen jouw bestemming niet.”

Osho, de spirituele filosoof, stelt voor dat we afleren, dat we de oude muren afbreken die ons beperken en dat we ze vervangen door nieuwe. Ze moeten buigzaam zijn en ons de ruimte bieden in het geval we dit nodig hebben.

Osho stelt empowerment voor en de bevrijding van schuld. Wanneer we problemen en fouten op die manier bekijken, dan bevrijdt dit ons van afkeuring.

Wat hij in zijn woorden zegt, is dat wij niet verkeerd zijn. Het is integendeel onze manier van denken en van kijken naar wat ons overkomt en naar wat binnenin ons gebeurt, die verkeerd is. Daarvoor is er altijd een oplossing. We moeten op zoek gaan naar een nieuw perspectief… een nieuwe invalshoek, een nieuw standpunt.

Het waardevolle van in jezelf kijken

“Ik ken geen grotere verdienste dan die verdienste die nodig is om in jezelf te kijken.”

Osho herinnert ons dat het meer is dan het doorbreken van stereotypen, meer dan de confrontatie aangaan met onze angsten en meer dan risico’s nemen. Want het meest waardevolle ligt in ons vermogen om in onszelf te kijken.

Als we willen blijven groeien, dan is het fundamenteel dat we de moed hebben om onze angsten te zien, de kloof te dichten en onze gebrokenheid te belichten.

Maar we moeten wel voorzichtig zijn. Want deze impuls kan ons doen terugvallen en ons verstrikken. De beste manier om in onszelf te kijken is met verantwoordelijkheid, aanvaarding en respect.

Een vrije vrouw want de citaten van Osho gaan over vrijheid

Het belang van het nu

“Dat is het eenvoudige geheim van gelukkig zijn. Wat je ook aan het doen bent, laat het verleden je geest niet bewegen; laat de toekomst je niet storen. Want het verleden is er niet meer en de toekomst is er nog niet. In herinneringen leven, in je verbeelding leven, is leven in wat niet bestaat.”

Het nu is een centraal thema in de citaten van Osho. We kunnen het eigenlijk in heel veel citaten terugvinden. De kracht van het heden en van ons bewustzijn van het heden zal ons een leven geven dat we op een intense manier beleven.

Als we onszelf vastzetten in het verleden of vasthouden aan verwachtingen, dan zal het leven verdwijnen zonder dat we het zelfs merken. Gelukkig zijn is geen kwestie van gisteren of morgen, maar van vandaag. Het lijkt wel alsof we de slechte gewoonte hebben dit te vergeten.

Zonder angst leven

“Het leven begint waar de angst eindigt.”

Angst beperkt, verlamt, verstrikt en maakt klein. Het berooft ons van ons leven. Wat moeten we dan doen? We moeten dapper zijn en toch de confrontatie aangaan met wat ons beangstigt. Als we dat niet doen, dan zullen we eindigen met ‘wat als…’, ‘maar…’ en verwachtingen.

Laten we voorbij de angst stappen. Laten we het risico nemen en de lijn overschrijden en zien wat gebeurt. Vaak is wat we ons voorstellen, veel erger dan de werkelijkheid…

Geniet van je eigen gezelschap

“Als jij niet van je eigen gezelschap kan genieten, wie zal er dan wel van genieten?”

Hier nodigt Osho ons uit om na te denken over het belang van zelfliefde, niet alleen voor onszelf maar ook in onze relaties.

Als je jezelf vervelend vindt, een sukkelaar, waardeloos, verwacht je dan echt dat mensen van je gezelschap zullen genieten? We geven alleen de dingen die we oprecht voelen en denken. Als we dus een gezonde relatie willen die gebaseerd is op vertrouwen, dan moeten we eerst in onszelf geloven en onszelf vertrouwen.

Je ziet dat de citaten van Osho een waardevolle erfenis zijn. Dat geldt evenveel voor wat ze zeggen als voor waartoe ze ons inspireren. Ze kunnen het eerste draadje van een gedachte vormen of de eerste druppel van nog vele volgende die ons zullen helpen om te veranderen.

Als we onszelf in twijfel willen trekken en oprecht leren kennen zodat we daarna alle anderen kunnen leren kennen, kunnen we ons tot de citaten van Osho wenden. This might interest you...

34 geweldige citaten voor zelfverbetering en motivatie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
34 geweldige citaten voor zelfverbetering en motivatie

Je motivatie behouden terwijl je naar je dromen toewerkt, is niet altijd makkelijk. Deze citaten voor zelfverbetering en motivatie zullen je inspir...