Hoe bescherm je jezelf tegen emotionele graaiers?

Hoe bescherm je jezelf tegen emotionele graaiers?

Laatste update: 29 november, 2018

Emotionele graaiers zijn net zwarte gaten. Ze zuigen je leeg met hun vragen en putten je uit met hun gedrag. Ze kunnen vermoeiend zijn omdat ze zich niet bewust zijn van hoe beledigend, manipulatief of kwetsend ze zijn.

Ouders, paren, vrienden en zelfs kinderen kunnen graaiers zijn. Het zijn mensen aan wie je de macht geeft om van jou misbruik te maken. Tegelijkertijd beroven ze jou van alle gezag en waardigheid.

Mark Twain heeft hierover een ironische uitspraak gedaan. Hij zei dat het idee van geven en nemen betekent dat je moet weten hoe je één ding kan geven en tien terugkrijgen.

Adam Grant is professor aan de universiteit van Pennsylvania en auteur van het boek  Give an Take. Hij zegt ook dat graaiers niet kunnen bestaan zonder gevers. Dat betekent dat het niet altijd de nemers zijn die je in de spiraal van niet-wederzijdse uitwisseling terecht laten komen. Er zijn integendeel momenten waarop jij eigenlijk de persoon bent die het evenwicht in die richting laat overhellen.

Nemers hebben een heel opvallend kenmerk: ze vinden het leuker om te ontvangen dan te geven. Ze laten wederkerigheid in hun voordeel werken en geven voorrang aan hun belangen boven de behoeften van anderen.

Een proces van wisselwerking

Dat betekent echter niet dat je iemand de schuld hoeft te geven. Het belangrijkste is dat je beseft dat elke vorm van interactie een uitwisseling inhoudt. Je biedt je tijd aan, je geeft ideeën, aanmoediging, advies… Je steunt op andere mensen en andere mensen steunen op jou.

De positieve kant van deze uitwisseling zijn die mensen die een natuurlijk vermogen bezitten om dingen op te fleuren. Ze geven altijd het meest voedende, bemoedigende en het behulpzame deel van zichzelf. Ze doen het zonder het zelfs te weten. Dat is immers hoe emotionele gevers hun leven leiden.

Helaas bestaat er voor elke gever altijd een graaier. Het zijn het soort mensen die zich meer gesterkt voelen hoe meer ze ervaren dat er op hen gewacht wordt. Deze mensen (vergeet nooit dit deel) hebben meestal een ‘radar’. Ze gebruiken die om de mensen te ontdekken die het meest geven. Op die mensen gaan ze dan eindeloos teren.

Worden emotionele graaiers geboren of gevormd

Worden emotionele graaiers geboren of gevormd?

Er bestaan eigenlijk geen studies over het onderwerp of emotionele graaiers geboren of gevormd worden. De kinderarts en onderzoeker William Sears is bekend wegens zijn werk over ouderlijke hechting. In de jaren 90 heeft hij de term ‘baby met hoge behoeften’ ontwikkeld.

Hij zei dat sommige baby’s ter wereld komen met intensere emotionele behoeften. Het zijn het soort kinderen die moeilijkheden hebben om te slapen. In het algemeen is het om meerdere redenen ook moeilijker om ze groot te brengen.

Dit kan een verklaring zijn waarom sommige mensen meer aanleg hebben om te ontvangen dan om te geven. Die mensen zouden dan ook meer geïnteresseerd zijn in aandacht krijgen dan aandacht schenken.

Toch zijn er nog steeds veel deskundigen in dit onderwerp die een andere richting uitgaan. Eén van hun ideeën is even interessant en kan zelfs nog meer onthullend zijn. De theorie is dat emotionele graaiers een narcistische persoonlijkheid hebben.

De professoren Robert Raskin en Calvin S. Hall hebben in 1979 een schaal ontworpen om narcistische persoonlijkheden te meten. Hun schaal heeft een licht geworden op dit giftige, uitputtende gedragspatroon.

Emotionele graaiers en narcisme

Emotionele graaiers zijn gewoon nog een kant van het narcisme. Ze voelen zich superieur. Ze gebruiken dat gevoel om te rechtvaardigen dat ze in het middelpunt van de aandacht staan of dat ze over elk gesprek de controle nemen. Bovendien gebruiken ze het ook om speciale toegang te krijgen tot dingen of de leiding over projecten te nemen.

In elke situatie zuigen ze de aandacht op en in elk conflict ontvangen zij de verontschuldigingen. Deze mensen zijn net een zwart gat dat alles in zich opzuigt. Ze stelen de energie, rechten en het zelfvertrouwen van alle anderen.

Bescherm jezelf tegen emotionele graaiers

In onze relaties met vrienden en partners zijn de meesten van ons gevers. Het probleem is dat we er meestal van uit gaan dat andere mensen dat ook zijn. Dat is de reden waarom we het zo moeilijk hebben om in te zien dat iemand een emotionele graaier is. Emotionele graaiers hebben een radar die hen helpt om gevers te ontdekken. Wij bezitten echter geen radar die ons helpt om hen te herkennen.

Hoe kan je jezelf beschermen tegen emotionele graaiers?

Emotionele graaiers hebben een geweldige gave om andere gevers op te merken. Gevers zijn het soort mensen die gewend zijn om alles te geven en niets in ruil te willen. Zij zien relaties als een oprechte, wederzijdse uitwisseling van genegenheid en aandacht. Deze mensen zijn echter ook verschrikkelijk onbekwaam in het opmerken van narcistische graaiers.

Dat is de reden waarom we je hier zullen tonen hoe je jezelf tegen dat persoonlijkheidstype kan beschermen.

Luister naar je lichaam

Emotionele graaiers zullen je een ongemakkelijk gevoel geven. Misschien ben je je in het begin niet bewust van hun houding, hun intriges of hun bedoelingen. Wat je wel zal merken, is de tegenstrijdigheid in jezelf. Je zal je lichamelijk uitgeput en vermoeid voelen wanneer je tijd met hen doorbrengt…

Idealiseer hen niet en probeer ook niet om hun gedrag te rechtvaardigen

Wanneer iemand iets doet dat je een ongemakkelijk gevoel geeft of een innerlijke tegenstrijdigheid veroorzaakt, dan zal je dit meestal proberen te rechtvaardigen. Je zal jezelf vertellen dat het misschien gewoon stress is. Ze deden het niet met opzet. Ze zullen dat snel beseffen en zich verontschuldigen.

Je idealiseert deze andere persoon omdat het je partner, een vriend of een familielid is. Omdat je van hen houdt, idealiseer je hen. Je beseft echter niet dat je in werkelijkheid een emotionele graaier aan het voeden bent.

Dat is de reden waarom je moet leren de filters uit te zetten waarmee jij naar je werkelijkheid kijkt. Je moet in staat zijn om mensen te zien zoals ze echt zijn.

Ook jij bent belangrijk

Onthoud dat jij belangrijk bent en zorg ervoor dat zij het weten: wees assertief

We kunnen je zeggen dat wat afstand nemen de beste manier is om jezelf tegen emotionele graaiers te beschermen. Dat is echter niet altijd mogelijk. Bovendien is het ook niet altijd het beste idee. Narcistische nemers zijn zich meestal bewust van het effect van hun daden. Het beste wat je dus kan doen, is hen jouw grenzen tonen, samen met de (eventuele) gevolgen van hun daden.

  • Wanneer je altijd jezelf op de eerste plaats zet, dan zullen mensen uiteindelijk ophouden met jou als een prioriteit te behandelen.
  • Wanneer je denkt dat je belangrijker bent dan andere mensen, dan zullen mensen zich uiteindelijk onverschillig opstellen tegenover jou.

Je moet een houding van ‘zero tolerance’ aannemen bij iedereen die geen rekening houdt met jouw grenzen. Om dat te doen moet je assertief zijn. Dat betekent dat je hen toont wat je niet toestaat en wat je nodig hebt. Je moet hen laten zien wat je bereid bent te geven en wat je verwacht in ruil te krijgen.

We hebben nog een laatste opmerking. Wat betreft emotionele graaiers kan je best voorbereid zijn. Het is beter dat je weet hoe je mensen kan herkennen die geen problemen hebben om je leeg te maken of jouw geluk weg te zuigen. Het is zoals Benjamin Franklin zei: een ons preventie is een pond genezing waard. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.