Benching: het moderne aan het lijntje houden
Sociale media hebben onze relaties veranderd. Liefde op het eerste gezicht wordt tegenwoordig gemeten aan het aantal harten dat je op Instagram krijgt. Een ‘like’ van de juiste persoon op Facebook kan onze dag maken. En termen als ‘ghosting’ en ‘benching’ maken nu deel uit van onze vocabulaire. Maar eigenlijk geven we namen aan gewoonten die extreem laf zijn.
In een samenleving die verslaafd is aan technologie, is het niet verrassend dat veel romances online beginnen. Na een beetje sms’en is de volgende logische stap om koffie of een biertje te gaan drinken. Zo begint het moderne verhaal van liefde (of liefdesverdriet).
Het lijkt eenvoudig, maar vaak genoeg worden deze situaties ingewikkeld. Misschien is een persoon na een paar dates niet meer geïnteresseerd. Maar weet hij niet hoe hij dit moet zeggen. Soms leiden schaamte en egoïsme tot ‘ghosting’: verdwijnen zonder verklaring.
We spreken van ghosting wanneer degene met wie we dagen- of zelfs maandenlang online hebben gepraat, ineens niet meer reageert op onze berichten of ons zonder enige reden heeft geblokkeerd. We weten niet wat er gebeurt en we voelen ons overstuur, boos en wantrouwig.
Wat is benching?
Net als ghosting is benching een manier om onder een relatie uit te komen zonder de ander daadwerkelijk te hoeven confronteren. Het belangrijkste verschil is dat bij benching het contact met de andere persoon wordt onderhouden om hem te kunnen gebruiken.
De term komt van de uitdrukking ‘to bench’, in het Nederlands ‘op de bank zetten’ (zoals we zien bij sportwedstrijden), oftewel, iemand aan het lijntje houden. Het concept is eenvoudig: net doen alsof we interesse hebben in een persoon met wie we niets serieus willen, zodat we hem of haar als back-up kunnen hebben.
Misschien komt het omdat er iemand anders is die we leuk vinden of omdat we niet gebonden willen zijn. Hoe dan ook, benching komt steeds vaker voor.
Continu in onzekerheid leven kan in eerste instantie eigenlijk best aangenaam zijn. Niet weten wat er gaat gebeuren of moeten raden of de ander echt geïnteresseerd is, is opwindend.
Het kan echter ook behoorlijk schokkend zijn voor de persoon die ‘gebenched’ is. Egoïsme pakt tenslotte meestal niet zo heel goed uit.
“Als van jou houden betekent dat ik mijn eigenliefde opzij moet zetten, dan is mijn band met jou giftig. Daar pas ik voor. ”
-Walter Risico
Hoe kun je benching herkennen?
Die ander reageert soms dagenlang niet
Het is waar dat wanneer we iemand leuk vinden, we soms een tijdje wachten om te antwoorden. We willen de magie niet bederven. We willen ook niet dat de andere persoon denkt dat we te beschikbaar zijn. Het is dus normaal om een tijdje te wachten om te reageren op een bericht van diegene die je leuk vindt.
Wat niet normaal is, is dagen of weken wachten. Als de persoon met wie je aan het daten bent zich op deze manier gedraagt, wees dan op je hoede.
Want als hij je echt leuk vindt, dan laat hij niet zoveel tijd voorbijgaan. Tenzij er daadwerkelijk iets is gebeurd. In alle andere gevallen zal hij je niet willen laten wachten, hij zal bang zijn dat je je interesse verliest.
Hij vleit je, maar negeert je vervolgens
Die ander zal je waarschijnlijk heel erg vleien, zowel fysiek als emotioneel. Hij vertelt je dat je speciaal, uniek, aantrekkelijk, anders bent. Je zelfvertrouwen schiet omhoog, maar hij doet het alleen voor zichzelf. Hij wil jou verslaafd aan hem maken.
Tegelijkertijd negeert hij je wanneer hij daar zin in heeft. Dit creëert dubbelzinnigheid waardoor jij je verloren en verward voelt. Op dit punt worden slachtoffers van benching vaak enigszins afhankelijk van de andere persoon.
Hij geeft dubbelzinnige antwoorden op lastige vragen
Je hebt die ander misschien al verschillende keren gevraagd waar de relatie naartoe gaat. Maar dit is iets waar hij niet over wil praten.
In feite vermijdt hij alles dat met het onderwerp te maken heeft. Hij blijft je vleien, maar hij zal niet eerlijk praten over hoe hij zich voelt.
Zijn enige bedoeling is om jou te laten wachten, om te zien of er iets beters langskomt. Hij geeft er niet om hoe jij je voelt of hoezeer hij je kan kwetsen.
In plaats daarvan is zijn grootste zorg zijn eigen welzijn. Hij is doodsbang om alleen te zijn. Hij is bang om niemand te hebben om zijn ego op te blazen. Zijn angst maakt het onmogelijk voor hem om het grotere geheel te zien.
Degenen die gebruikmaken van benching, zorgen ervoor dat iemand altijd reserve staat. Ze doen het omdat ze bang zijn om alleen te zijn.
Van jezelf houden beschermt je tegen benching
In elke relatie is het belangrijk om grenzen te stellen die overeenkomen met wat we bereid zijn te accepteren. Als die ander vanaf het begin duidelijk en eerlijk is geweest over zijn bedoelingen, is benching misschien niet de juiste term.
Er zijn koppels die vanaf het begin besluiten om een open relatie te hebben. Op de lange termijn ontdekken sommigen echter dat een dergelijke praktijk niet voor ze werkt. Uiteindelijk levert het ze dan ook meer pijn op dan voordelen.
Als dat het geval is, ben je geen slachtoffer van benching. Het is gewoon een kwestie van een gebrek aan communicatie met de andere persoon. Het accepteren van een soort relatie waar je het eigenlijk niet mee eens bent is jouw probleem, niet dat van die ander.
Als je daarentegen het gevoel hebt dat je wordt misleid of dat iemand informatie achterhoudt, houd dan voet bij stuk. Je moet genoeg van jezelf houden om te weten dat het beter is om alleen te zijn dan om te verkeren in slecht gezelschap.