Ben je verslaafd aan ongelukkig zijn?

Ongeluk is een virus dat zich in je leven kan installeren zonder dat je het doorhebt. Daarom moet je defensieve barrières opwerpen en veerkrachtig en gemotiveerd blijven.
Ben je verslaafd aan ongelukkig zijn?

Laatste update: 22 april, 2022

Natuurlijk streef je ernaar om gelukkig te zijn. Maar wat als je in je pogingen om deze staat te bereiken in feite het tegenovergestelde bereikt? Met andere woorden, ongelukkig zijn. In feite is ongeluk meer dan alleen het tegenovergestelde van geluk. Het is stagnatie, angst en de afwezigheid van persoonlijke strategieën om een vollere, meer oprechte en zinvolle realiteit op te bouwen.

Er wordt vaak gedacht dat we gemotiveerd zijn om plezier en vreugde te zoeken en pijn en verdriet te vermijden. Niettemin, als je kijkt naar de mensen om je heen (familie, vrienden, collega’s, buren), zul je waarschijnlijk beseffen dat de meesten van hen ‘slaven’ zijn van hun problemen.

Geconfronteerd met deze realiteit, vraag je je misschien het volgende af. Waarom doen sommigen van ons, als we ons slecht voelen, ons best om te verbeteren, terwijl anderen hun wonden blijven verergeren en niets doen om hun problemen op te lossen?

Dit is een onderwerp dat altijd al interessant is geweest voor psychologen, neurologen en sociologen. Laten we eens kijken naar wat de experts zeggen.

“Jij bent de belangrijkste bron van je stress en daarom ligt de sleutel tot geluk in jouw handen.”

Albert Ellis

Ongeluk: een gemeenschappelijke realiteit

In 1930 schreef Bertrand Russell The Conquest of Happiness. Zijn doel was om te proberen uit te leggen waarom de samenleving zo ongelukkig leek. Ook wilde hij op zijn beurt te onthullen welke strategieën kunnen worden gevolgd om aan haar welzijn te werken. In het voorwoord van dit werk wees de auteur erop dat het belangrijkste bij het overwinnen van ongeluk is om ons ‘gezond verstand’ te volgen.

Maar wat is gezond verstand? Misschien begrijp je het als je innerlijke kompas. De gids die iedereen heeft en die je kan vertellen wat je nodig hebt, waar je voor moet vechten en wat je moet vermijden.

Albert Ellis, psychotherapeut en bedenker van rationeel-emotieve gedragstherapie (RET) wees op iets soortgelijks. In feite moet je volgens deze beroemde psycholoog proberen jezelf niet te verraden, maar trouw te zijn aan je emotionele balans.

Waarom sommige mensen ‘niet’ gelukkig kunnen zijn

Sommige deskundigen spreken van een verslaving aan ongeluk. Het gaat om een onzekerheid die in jou geworteld is of een gebrek aan zelfrespect. Op een bepaald moment denk je bijvoorbeeld dat je geluk niet waard bent en vecht of vecht je daarom niet om dingen te veranderen.

Een tweede theorie betreft het onderwijs. Als er bijvoorbeeld in je jeugd buitensporige discipline of onrealistische verwachtingen waren, zul je ongeluk hebben opgenomen als iets dat draaglijk, normaal en een alledaags verschijnsel is.

Een andere theorie suggereert dat als je meerdere negatieve of traumatische ervaringen in je leven hebt meegemaakt, je onbewust een verlangen voelt om terug te keren naar de ‘status quo’ van ongeluk. Dat zou komen doordat je alleen deze specifieke comfortzone kent. In feite weet je niet wat het betekent om gelukkig te zijn.

Een andere reden waarom je misschien verslaafd bent aan ongelukkig zijn, kan een gevoel van trots zijn dat je voelt door ‘realistisch’ te zijn. Met andere woorden, je gelooft dat je je alleen op het negatieve moet concentreren en niet op het positieve. Als dit klinkt zoals jij, ben jij het soort persoon dat het glas altijd als halfleeg ziet.

Sommige mensen voelen zich extreem schuldig vanwege de slechte beslissingen die ze hebben genomen. Om deze reden straffen ze zichzelf door zichzelf een gebrek aan geluk op te leggen.

Het gevoel hebben dat na geluk teleurstelling komt

Je kunt ook bang zijn voor geluk omdat je ‘zeker’ bent dat na goede gevoelens of geluk teleurstelling of verdriet komt.

Misschien wil je niet opnieuw verliefd worden omdat je gekwetst bent in een eerdere relatie. Daarom ontzeg je jezelf geluk uit angst voor lijden. In feite gaan sommige mensen hun hele leven door zonder het vinden van een partner. Simpelweg uit angst afgewezen of in de steek gelaten te worden. Deze mensen brengen hun leven door met klagen over hoe ellendig hun liefdesleven is geweest.

Je zou kunnen bedenken dat als je gelukkig bent, je je doelen nooit zult bereiken. Dat er zonder opoffering geen winst is. Dus als je niet hebt geleden voordat je iets hebt gekregen dat je wilt, of als je denkt dat je het op een gemakkelijke manier hebt bereikt, doet dit af aan wat je hebt bereikt. Je staat jezelf dus niet toe om ervan te genieten.

Depressie en angst verzetten zich tegen je welzijn

Chronisch ongelukkig zijn kan optreden naast een basale psychische stoornis, zoals angst of depressie. Een studie (Engelse link) uitgevoerd door de Universiteit van Tokyo onthulde dat het wijden van ons leven aan zeer stressvolle beroepen ongetwijfeld een van de grootste oorzaken van ongeluk is. Deze omgevingen zijn bronnen van angst en depressie, twee directe factoren van ongemak en emotioneel lijden.

Vrouw aan zee

Kenmerken van chronisch ongelukkig zijn

Deze lijst helpt je te beseffen of je verslaafd bent aan ongeluk of dat iemand in je omgeving dat is. Het is geclassificeerd als chronisch ongelukkig zijn.

Mentale en gedragsmatige benaderingen die ongeluk veroorzaken

  • Negatieve gedachten, defaitistische benadering en gebrek aan motivatie.
  • Gebrek aan doel.
  • Het aannemen van een passieve rol in het leven. Denken dat jouw problemen ernstiger of moeilijker op te lossen zijn dan die van andere mensen.
  • Planningsdoelen die onmogelijk te bereiken zijn.
  • De vitale energie niet vinden om te herstellen van tegenspoed.
  • Angst om nieuwe dingen te beginnen (mensen ontmoeten, nieuwe fasen beginnen, hobby’s, taken, enz.)

Ongeluk is bijna als een virus dat in je leven kan verschijnen wanneer je het het minst verwacht. Een manier om dit te voorkomen is door te werken aan de hierboven genoemde punten. Inderdaad, een doel hebben, veerkrachtig zijn, innovatief durven zijn en jezelf haalbare en motiverende doelen stellen, kan grote en prachtige veranderingen teweegbrengen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ellis, Albert (1998) Usted también puede ser feliz. Paidós

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.