Vijf belangrijke overwegingen als je je kind een mobiele telefoon geeft
We leven in het digitale tijdperk. Een hyperverbonden tijdperk waarin kinderen al heel vroeg toegang hebben tot het internet. Dankzij deze apparaten komen minderjarigen meer met elkaar in contact en weven ze bredere sociale netwerken. Tegelijkertijd leren ze sneller en worden ze al snel digital natives. Als je je kind een mobiele telefoon geeft kan dat echter riskant voor hen zijn. Bovendien brengt het bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee voor de opvoeders.
Dit zijn enkele van de vragen waarover we in dit artikel willen nadenken. We gaan gebruik maken van enkele adviezen (Spaanse link) van het Spaanse Agentschap voor Gegevensbescherming (AEPD), in samenwerking met het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF).
Het overdragen van kennis, het instrueren en opleiden van kinderen over het brede scala aan mogelijkheden die technologie biedt, is soms moeilijk. Vooral omdat de risico’s vaak niet bijzonder zichtbaar zijn. Bovendien zou het de taak van de volwassene moeten zijn, en niet van het kind, om ze te identificeren en beschermende maatregelen te nemen.
“Een mobiele telefoon is meer dan alleen een telefoon.”
-AEPD (Dataprotectie Spanje)-
Waar je rekening mee moet houden als je een mobiele telefoon aan je kind geeft
Als volwassene is het jouw verantwoordelijkheid dat je kind een veilige en plezierige ervaring heeft in zijn eerste relatie met technologie. Er zijn inderdaad vaak angsten geweest in verband met het misbruik van mobiele telefoons.
Deze variëren van het ongeoorloofd maken van ladingen door hun ouders (bijvoorbeeld met abonnementen op videospelletjes) tot ernstiger omstandigheden, zoals pedofilie. Dat komt omdat er volwassenen op het internet zijn die zich voordoen als jongeren om minderjarigen op het web te stalken.
Bovendien moet je er rekening mee houden dat het internet de toegangsweg is naar nieuwe vormen van pesten, zoals cyberpesten. Je moet er dus voor zorgen dat je regelmatig hun mobieltje controleert. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Je moet je er ook van bewust zijn dat je kind quality time nodig heeft buiten het digitale universum. In feite is spelen en interactie met leeftijdsgenootjes in het echte leven uiterst belangrijk voor hun correcte evolutionaire ontwikkeling.
1. Wees voorbereid op de komst van de mobiele telefoon
Voordat je ze de mobiele telefoon overhandigt, maak een afspraak met ze over hoe ze hem gebruiken. Zoek een comfortabele en rustige plek om hen zowel de voordelen als de mogelijke risico’s uit te leggen.
Tegenwoordig worden kinderen van steeds jongere leeftijd ondergedompeld in technologie. Toch moet je als ouder overwegen hoe volwassen je kind is voordat je het een mobiele telefoon geeft.
Om een veilig gebruik van het apparaat te garanderen, kun je een document opstellen. Daarin kunnen de juiste toepassingen en de risico’s worden opgesomd. Misschien wil je het vergezeld laten gaan van afbeeldingen of tekeningen die ze aantrekkelijk vinden.
2. Beoordelen, controleren en beperkingen instellen
Er zijn verschillende softwareprogramma’s en apps waarmee je als ouder de toegang van je kind tot het internet kunt controleren. Je zou kunnen denken dat dit een inbreuk is op het privéleven van je kind. Als minderjarige ligt hun veiligheid echter in jouw handen.
Je moet niet vergeten dat het belangrijk is dat de dagelijkse routine van je kind draait om belangrijke zaken als studeren, huiswerk maken, spelen, praten, enz. Als je merkt dat de tijd die ze aan deze gebieden besteden afneemt, moet je overwegen om beperkingen op te leggen aan het gebruik van hun mobiele telefoon.
Het is immers belangrijk dat ze zich goed ontwikkelen. Daarvoor is interactie met hun leeftijdgenoten in de echte wereld essentieel.
“Houd de mogelijkheid open om interessante inhoud te ontsluiten die past bij hun niveau van volwassenheid, en spreek met hen filters, beperkingen en tijdstippen af.”
-AEPD-
3. Bescherm ze
Als volwassene ben je waarschijnlijk vaak huiverig om jezelf te veel bloot te geven op het internet. Kinderen zijn ook kwetsbaar voor deze publieke blootstelling. Daarom moet je met hen praten over voorzichtig zijn met het verstrekken van gegevens over zichzelf aan derden.
Nadat je je kind een mobiele telefoon hebt gegeven, moet je met hen praten over de gebruiksmogelijkheden van de verschillende sociale media-apps. Dat geldt ook voor over hoe ze hun persoonlijke gegevens moeten gebruiken.
Bijvoorbeeld hun naam en achternaam, foto’s en beschrijving van hun interesses. Je moet proberen als een team samen te werken bij het configureren van de manier waarop ze hun persoonlijke gegevens gebruiken.
Hoewel het soms niet bekend is, maken verschillende apps het mogelijk om verschillende niveaus van diepgang met betrekking tot privacy te configureren.
Daarom is het de moeite waard om vast te stellen tot welke informatie andere mensen toegang hebben volgens de ingestelde niveaus van privacy, en tot welke gegevens ze worden uitgesloten. Je moet je kind ook aanraden een pseudoniem te gebruiken in plaats van zijn echte naam.
4. Welke spelletjes spelen ze?
De mobiele telefoon is niet langer alleen een toegangspoort tot andere mensen. Het is veel meer. Van het vastleggen van onvergetelijke scènes, tot het online spelen met anderen van over de hele wereld, mobiele telefoons bieden een heel digitaal universum aan mogelijkheden.
Belangstelling tonen voor de virtuele spelletjes waarin je kind zijn vrije tijd doorbrengt, kan je waardevolle informatie opleveren. Deze inhoud kan bijvoorbeeld vaak ongeschikt zijn voor hun leeftijd of ontwikkelingsniveau. Daarom moet je grenzen stellen door hun toegang te beperken tot spelletjes die draaien om gewelddadige of seksuele inhoud.
“Hen begeleiden in hun digitale leven betekent ook toezicht houden op wat ze spelen, hoeveel tijd ze aan de mobiele telefoon besteden, en hoe ze zich gedragen.”
-AEPD-
5. Met wie praten ze?
Toezicht houden op met wie je kind praat op zijn mobiele telefoon is bijzonder belangrijk. Tegenwoordig zijn er steeds meer kinderen digitaal verbonden. Bovendien neemt het aantal gevallen van cyberpesten , cyberbaiting, grooming en intimidatie van kinderen toe. Als je deze zorgwekkende gebeurtenissen wilt voorkomen, moet je in de gaten houden met wie ze online chatten.
Om dit te doen kun je een ‘gebruikscontract’ opstellen. Daarin spreek je met je kind af welke dingen ze mogen doen en wat ze moeten vermijden. Daarin kun je de dagen en uren vaststellen waarop je hun mobiele telefoon controleert.
Of, als je hem op willekeurige basis gaat bekijken zonder voorafgaande kennisgeving. Het is vermeldenswaard dat, als je kind weet dat je het gaat uitvoeren, het zich eerder aan de regels zal houden. Ook zal hij of zij zich achteraf minder geïrriteerd voelen.
“Identificeer tijdig elke situatie die hun lichamelijke en geestelijke welzijn aantast. Let op hun emoties, vooral misplaatste stemmingswisselingen na periodes van zwaar gebruik.”
-AEPD-
Zoals je ziet zijn er veel aspecten om rekening mee te houden als je besluit je kind een mobiele telefoon te geven. Gelukkig kun je, door kennis te nemen van de bovenstaande richtlijnen en tips, voorkomen dat je kind zich te veel blootstelt op internet.
Het is noodzakelijk om kinderen te beschermen tegen tal van risico’s. (Engelse link) Je moet er immers rekening mee houden dat je als hun voogd zowel moreel als juridisch verantwoordelijk voor hen bent.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- García-Maldonado, G., Joffre-Velázquez, V. M., Martínez-Salazar, G. J., & Llanes-Castillo, A. (2011). Ciberbullying: forma virtual de intimidación escolar. Revista Colombiana de psiquiatría, 40(1), 115-130.
- Un móvil es más que un móvil. (2022). AEPD. https://www.aepd.es/es/mas-que-un-movil