Belangrijke historische figuren uit de oudheid
De geschiedenis zit vol met mensen die een voor en na markeerden in de evolutie van de mensheid. Vandaag de dag is de wereld wat hij is dankzij hun gedachten, ideeën of daden, met een transcendentie die vaak aan onze kennis ontsnapt. Om hen eer te bewijzen, volgt hier een lijst van de belangrijkste historische figuren wiens ideeën de tijd overstijgen.
Natuurlijk is onze selectie onvolledig, want we zouden gemakkelijk honderden helden, schrijvers, filosofen en wetenschappers per land kunnen kiezen. Toch hopen we dat het een goed startpunt is om je dichter bij hun verhalen en zorgen te brengen. Klaar?
De belangrijke historische figuren uit de oudheid
Voordat we beginnen, moeten we je eerst waarschuwen: onze lijst draait niet om mensen die beroemd zijn om hun ethiek, maar om de gevolgen die hun ideeën of daden teweeg hebben gebracht.
Terwijl velen van hen het landschap ten goede veranderden, zaaiden anderen alleen maar duisternis. Houd er ook rekening mee dat de selectie niet is gerangschikt op belangrijkheid; hun positie op de lijst is puur willekeurig.
Elk van hen gaat vergezeld van zijn of haar geboorte- en sterfdatum. In sommige gevallen vermelden we de datum die traditioneel met deze fases wordt geassocieerd; omdat het om mensen gaat die eeuwen geleden leefden, zijn er niet altijd betrouwbare gegevens beschikbaar. Laten we met dit in gedachten aan de slag gaan!
1. Jezus van Nazareth (4 v.Chr. – 30-33 n.Chr.)
Jezus werd door velen gevolgd en vervolgd door de religieuze orde van zijn tijd. Hij gaf zijn leven aan het kruis voor de verlossing en redding van de mensheid. Jezus van Nazareth, een belangrijke figuur van het christendom, was een Joodse prediker die leefde rond de 1e eeuw na Christus.
Zijn schisma verenigt vandaag de dag meer dan 2,4 miljard gelovigen, waarvan bijna 1,4 miljard katholieken. Zijn denken is al twee millennia lang de focus van theologen. Jezus werd geboren in Bethlehem in Judea en was volgens de overlevering een afstammeling van koning David.
2. Mohammed (570 – 632)
Hij verenigde Arabië onder een monotheïstische religie en heeft de Koran geschreven. Voor de islamitische religie is Mohammed de laatste van de profeten (voorafgegaan door onder andere Jezus, Mozes en Abraham).
Volgens de traditie stichtte de profeet de islam na een openbaring van de aartsengel Gabriël in de grot van Hira. Vandaag de dag zijn er wereldwijd meer dan 1,8 miljard moslims.
3. Christoffel Columbus (1451 – 1506)
“Ontdekte” Amerika en was de drijvende kracht achter de Europese verkenning en het kolonialisme in Amerika. De navigator en cartograaf in dienst van de Kroon van Castilië was verantwoordelijk voor het leiden van de verkenning die zou resulteren in de ontdekking van Amerika.
De Moderne Tijd, en daarmee de globalisering, begon op 12 oktober 1492, toen hij landde op Guanahani Island (nu de Bahama’s). Hij maakte in totaal vier reizen voor zijn dood op 20 mei 1506.
4. Julius Caesar (100 v.Chr. – 44 v.Chr.)
Tijdens zijn heerschappij begon de transformatie van de Romeinse Republiek in het Romeinse Rijk. Julius Caesar was een van de belangrijkste politici en militaire leiders van het oude Rome.
Zijn heerschappij over de Republiek was omgeven door controverse en verraad. Een van zijn grootste successen was de Gallische Oorlog, die het Romeinse grondgebied zou uitbreiden tot delen van wat nu Frankrijk, België, Zwitserland, Duitsland en Nederland zijn. Een complot van enkele senatoren maakte een einde aan zijn leven.
5. Alexander de Grote (56 voor Christus – 323 voor Christus)
Hij consolideerde een van de grootste rijken van de oudheid en verspreidde de Griekse cultuur en ideeën in de gebieden die hij veroverde. A lexander de Grote was koning van Macedonië tot aan zijn dood.
Aristoteles had de leiding over zijn opvoeding en zijn heerschappij wordt door historici beschouwd als het begin van de Hellenistische periode. Zijn daden waren onder andere een inspiratie voor andere belangrijke historische figuren zoals Julius Caesar en Napoleon Bonaparte.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: De 20 invloedrijkste Griekse filosofen uit de geschiedenis
6. Plato (427 v.Chr. – 344 v.Chr. Plato (427 BC – 347 BC)
Griekse filosoof, oprichter van de Academie en auteur van een van de meest invloedrijke theorieën van de filosofie: de vormentheorie. Plato is een van de belangrijkste en beroemdste figuren in de geschiedenis van de filosofie.
Als leerling van Socrates en leraar van Aristoteles hielpen zijn ideeën over onder andere politiek, ethiek, burgerschap, recht en psychologie om het denken van de westerse beschaving te consolideren.
H ij stichtte de Academie in 387 v.Chr., die beschouwd wordt als de eerste universiteit in het Westen.
7. Lao Tse (5e eeuw v.Chr.) L ao Tse (5e eeuw v.Chr.)
Hij is vooral bekend om zijn werk “Tao Te Ching” en zijn focus op harmonie en eenvoud. Ondanks de onbekendheid rond zijn leven is Lao Tse een van de belangrijke historische figuren van het Oosten.
Er wordt aangenomen dat hij leefde tussen de 6e en 5e eeuw voor Christus en dat hij de Tao Te Ching heeft geschreven, het belangrijkste werk van het taoïsme. De taoïstische filosofie wordt beoefend in China, Japan en Zuid-Korea en heeft wereldwijd miljoenen volgelingen.
8. Aristoteles (384 v.Chr. – 322 v.Chr.)
Zijn ideeën hebben het westerse denken beïnvloed op verschillende gebieden, zoals logica, ethiek en politiek. Aristoteles‘ werken waren en zijn nog steeds een referentie voor alle kennisgebieden, van politiek en ethiek tot natuurkunde (of natuurfilosofie). Hij stichtte het Lyceum, dat deel zou uitmaken van de formele geboorte van de Peripatetische school.
Meer dan 2000 jaar na zijn dood blijft zijn gedachtegoed schrijvers, denkers, kunstenaars en filosofen beïnvloeden.
9. Pythagoras (570 v.Chr. – 495 v.Chr.)
Hij formuleerde de stelling van Pythagoras en stelde fundamentele principes voor de wiskunde op. Hij wordt sinds de oudheid onder andere beschuldigd van de meetkundige stelling die zijn naam draagt, de theorie van verhoudingen, de bolvormigheid van de aarde, Pythagoreïsche stemming, de vijf regelmatige vaste lichamen en de identiteit van de ochtend- en avondsterren.
Zijn ideeën werden Pythagorasme genoemd en hadden een sterke invloed op alle filosofen na zijn dood.
10. Boeddha (5e eeuw v.Chr.)
Siddhartha Gautama, beter bekend als Boeddha, was een religieuze ascetische leraar die leefde in Zuid-Azië rond de 5e eeuw voor Christus. Hij onderwees het pad van spirituele bevrijding (Nirvana) door het begrijpen van lijden en het overwinnen van verlangens.
Men denkt dat hij geboren is in wat nu Nepal is, hoewel zijn leven gebaseerd is op vele legenden en mythen. Hij is de stichter van wat nu bekend staat als het boeddhisme, een geloof dat wereldwijd door meer dan 500 miljoen mensen wordt aangehangen.
11. Confucius (551 v.Chr. – 479 v.Chr.)
Zijn lessen over moraal, ethiek en politiek hadden een grote invloed op de oosterse cultuur. Confucius was een Chinese filosoof en politicus wiens ideeën vandaag de dag bekend staan als het confucianisme. Het confucianisme speelt een leidende rol in China, Korea, Japan en andere landen.
Het confucianisme is gebaseerd op de vijf klassieke boeken: Boek der Riten, Boek der Mutaties, Boek der Oden, Boek der Geschiedenis en Lente- en Herfstjaarboeken.
Lees ook dit artikel: Enkele merkwaardige feiten over enkele van de grootste filosofen
12. Paulus van Tarsus (5-10 n.Chr. – 58-67 n.Chr.)
Hij was een essentieel christen in de verspreiding van het christendom onder niet-joden of heidenen.Ook bekend als Sint Paulus,is hij de belangrijkste evangelist van het christendom. De traditie schrijft onder andere de Eerste Brief aan de Tessalonicenzen, de Brief aan de Filippenzen en de Eerste Brief aan de Korintiërs aan hem toe.
Hij stichtte de eerste christelijke centra en zijn ideeën smolten samen tot wat het Paulinische Christendom wordt genoemd.
13. Euclides (325 v.Chr. – 265 v.Chr.)
Vader van de meetkunde en van een verhandeling die de basis is geweest voor het onderwijs in de wiskunde. Euclides wordt vaak de vader van de meetkunde genoemd, omdat zijn werk Elementstot ver in de 19e eeuw de canon op dit gebied was.
Om specifieker te zijn: zijn systeem wordt Euclidische meetkunde genoemd. Hij wordt erkend als een van de belangrijkste en meest transcendente wiskundigen in de geschiedenis van de mensheid.
14. Constantijn I (272 – 337)
Hij was de eerste christelijke Romeinse keizer en speelde een cruciale rol in de verspreiding van het christendom. Ook bekend als Constantijn de Grote, en voor sommige orthodoxe kerken als de heilige Constantijn, was hij de Romeinse keizer die het christendom vrijheid van godsdienst gaf.
Hij deed dit door middel van het Edict van Milaan in 313. Dat was de sleutel tot de verspreiding van de religie.
Zijn moeder, Helena, ging op zoek naar heilige relikwieën die ook bijdroegen aan de consolidatie van de kerk.
15. Augustinus van Hippo (354 – 430)
Een invloedrijk theoloog en filosoof in het Westerse Christendom. Beter bekend als Sint Augustinus, was hij een Christelijk theoloog en filosoof, die beschouwd wordt als een van de machtigste denkers van de Kerk.
Zijn belangrijkste werken zijn de Belijdenissen en De Stad van God, die een grote invloed hebben gehad op de cultuur van Europa. Zijn overblijfselen liggen vandaag de dag in de San Pietro in Ciel d’Oro.
16. Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)
Hij was een van de beroemdste en belangrijkste historische figuren in de overgang van classicisme naar romantiek in de westerse muziek. Beethoven was een Duitse componist die wordt beschouwd als een van de belangrijkste componisten aller tijden.
Hij schreef onder andere pianosonates, kamermuziek, pianoconcerten, gewijde muziek, opera en orkestmuziek. Zijn negen symfonieën zijn misschien wel het populairst, zo populair dat ze deel zijn gaan uitmaken van de populaire cultuur door series, films en reclame.
17. Nicolaus Copernicus (1473 – 1543)
Hij verwierp het geocentrische model van het heelal en stelde het heliocentrische model van het zonnestelsel voor. Nicolaus Copernicus, wiskundige en astronoom, was tijdens de Renaissance verantwoordelijk voor het plaatsen van de zon in het centrum van het heelal.
Zijn model is beschreven inDe revolutionibus orbium coelestium ( 1543), voor het eerst gedrukt kort voor zijn dood. De impact van het werk en zijn model staat bekend als de Copernicaanse revolutie. Dit is een term die vaak wordt gebruikt voor grote ontdekkingen.
18. Homerus (8e eeuw voor Christus)
Auteur van de “Ilias” en de “Odyssee”. Hij was een episch dichter uit het oude Griekenland.Naam gegeven aan de Griekse dichter aan wie deIlias en de Odyssee traditioneel worden toegeschreven.
Zijn bestaan wordt nog steeds betwist, net als zijn auteurschap van de twee heldendichten. In elk geval was hij als literaire figuur een van de belangrijkste en meest transcendente uit de geschiedenis. We kunnen hem dus zeker niet weglaten uit deze lijst van belangrijke historische figuren.
19. Cleopatra (69 a. C.-31 a. C.)
De laatste farao van het Ptolemeïsche Egypte.Ze was de laatste vorstin van de Ptolemeïsche dynastie. Ze was invloedrijk aan het einde van het Hellenistische Egyptische tijdperk.
Cleopatra was geliefd bij haar volk omdat ze de Egyptische cultuur waardeerde en hun taal sprak, ondanks haar Griekse opvoeding. Ze werd ook bewonderd om haar schoonheid, diplomatieke scherpzinnigheid en grote intelligentie. Cleopatra ging een bondgenootschap aan met machtige leiders tot haar tragische einde na de slag bij Accio.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: De 22 belangrijkste Romeinse goden en hun kenmerken
Historische figuren overstijgen de tijd
Hiermee sluiten we onze lijst af van beroemde mensen in de geschiedenis wiens ideeën de tijd overstijgen. Zoals we aan het begin al opmerkten is dit slechts een korte lijst van historische figuren uit de oudheid. De hierboven genoemden hebben echter hun stempel gedrukt op de poëtische, literaire, artistieke, filosofische, theologische, politieke en wetenschappelijke geschiedenis van de mensheid.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
-
- Ferguson, G.J. (2020). Buddhism. Rituals and Practices in World Religions, 5, 59-17. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-27953-0_5
- Gordon, P., & Morales, J. J. (2018). La Ruta de la Plata y la primera globalización. Política Exterior, 32(181), 128-135. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6273951
- Hart, M. H. (1995). Los 100: un “ranking” de los cien personajes más influyentes de la historia. Anaya & Mario Muchnik.
- Osservatore Romano. (4 de marzo 2023). Continúa el crecimiento de los católicos en el mundo, 1.378 millones en 2021. VaticanNews. https://www.vaticannews.va/es/vaticano/news/2023-03/anuario-pontificio-estadistica-iglesia-mundo-2023