Enkele merkwaardige feiten over enkele van de grootste filosofen

Er zijn verschillende grote filosofen die betrokken zijn geweest bij merkwaardige situaties. Zo is er het verhaal van Chrysippus, die wijn aan een ezel gaf. Hij vond het zo grappig dat hij stierf van het lachen. We gaan wat meer merkwaardige feiten onderzoeken over enkele van de grootste filosofen.
Enkele merkwaardige feiten over enkele van de grootste filosofen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 10 juni, 2023

Veel van de grootste filosofen hadden merkwaardige levens. Dat is niet verwonderlijk, want zij zagen de wereld vanuit nieuwe, diepere en over het algemeen meer uitdagende perspectieven.

Een filosoof over wie een groot aantal anekdotes bestaat was de beroemde Diogenes van Sinope. Hij leefde in een wijnvat, poepte graag in het openbaar, zelfs in volle theaters, en als hij iemand niet mocht, plaste hij op hem.

Diogenesde Cynicus wordt ook herinnerd om zijn geestige uitstapjes. De beroemdste vond plaats toen Alexander de Grote (Spaanse link) hem kwam bezoeken en hem vertelde dat hij alles kon vragen wat hij wilde. Diogenes vroeg hem uit het licht te gaan.

“Op een dag, terwijl hij per boot reisde, brak er een gevaarlijke storm uit die de filosoof ware verschrikking deed ervaren. Zijn houding wekte de spot van de matrozen en de rest van de passagiers. Eén vroeg hem ‘Hoe komt het dat jij, een wijs man, bang bent je leven te verliezen, terwijl een onwetende als ik niet bang is?’ En Aristippus antwoordde: “De verklaring is, zoals je zelf erkent, dat we heel verschillende levens te redden hebben en ik zou het niet erg vinden mijn leven te verliezen als het net zo was als het jouwe .”

-Jaime Fernández-Blanco Inclán-

Diogenes van Sinope

Enkele merkwaardige feiten over de grote filosofen

Socrates is een van de grootste filosofen uit de oudheid over wie veel anekdotes bestaan. Er wordt gezegd dat hij de bijnaam de horzel van Athene had. Dit komt omdat hij blijkbaar zo uitdagend en ontwrichtend was dat hij bijna iedereen die in Athene aan de macht was ongemakkelijk wist te maken.

Er wordt ook gezegd dat Socrates eens een aanbod kreeg van een rijke Athener. Hij wilde dat hij zijn zoon zou opvoeden. De filosoof antwoordde dat dit hem 500 drachmen zou kosten, wat in die tijd een aanzienlijk bedrag was. De man zei dat dit te duur was en dat hij voor die prijs een ezel kon kopen. Socrates zei hem de ezel te kopen “Dan heb je twee ezels in huis” zei hij hem.

Een andere grote filosoof was Thales van Miletus. Hij was een van de eersten die de kwestie van de sterfelijkheid van de ziel aan de orde stelde en de betekenis van een zonsverduistering beschreef.

Een anekdote vertelt hoe hij op een dag de sterren bestudeerde en naar de hemel staarde, en in een put viel. Een dienstmeisje stak de draak met hem. Ze zei dat hij gek was om te willen weten wat er boven in de hemel was, terwijl hij niet eens kon zien wat er onder zijn voeten was.

Andere anekdotes van de grote filosofen

Descartes was een andere grote filosoof. Er zijn mensen die beweren dat hij een hekel had aan vroeg opstaan en dat hij tot 12 uur per nacht sliep. In feite geloofde hij dat slaap het beste voedsel was voor de hersenen, en daarom stond hij nooit voor het middaguur op. Hij werkte altijd vanuit zijn bed.

Jeremy Bentham was een van de meest excentrieke filosofen. Hij stichtte het utilitarisme en was een waar genie. Hij had echter een theepot die Dickey heette en die niemand mocht aanraken en hij noemde zijn wandelstok Dapple.

In zijn testament liet hij een ongewone opdracht na: een van zijn vrienden zou zijn lijk in het openbaar ontleden. Deze wens werd vervuld. Zijn overblijfselen werden gemummificeerd en in een vitrine gelegd. Ze zijn tegenwoordig te zien in het University College in Londen.

Als bewijs dat zelfs de grote filosofen niet ontkomen aan menselijk lijden, is er geen beter voorbeeld dan Immanuel Kant. Zijn hele leven leed hij aan ernstige darmproblemen. Hij maakte martelende tijden mee waarin hij niet kon boeren.

Toch was het alleen deze handeling die hem verloste van het gevoel van zwaarte en volheid. In de laatste jaren van zijn leven was na het eten een uitsteeksel in zijn buik te zien, waarschijnlijk een tumor.

Kant

Andere merkwaardige feiten

Laten we het tenslotte hebben over Bodhidharma, een van de grote Oosterse filosofen en stichter van de Zen-tak van het Mahayana-boeddhisme. Blijkbaar kwam hij vanuit Centraal- of Zuid-Azië naar China en werd hij meteen opgemerkt om zijn wijsheid, maar ook om zijn excentriciteiten.

Ooit werd hij uitgenodigd om een lezing te geven over het boeddhisme. Hij nam de uitnodiging aan en ging bij aankomst in de lotushouding zitten en mediteerde enkele uren. Gedurende deze tijd sprak hij geen enkel woord. Na enige tijd stond hij op en vertrok.

Deze filosoof wilde lid worden van het Shaolin-klooster, maar om onbekende redenen weigerde men hem de toegang. Daarna verhuisde hij naar een nabijgelegen grot en begon opnieuw te mediteren. Hij bleef negen jaar mediteren totdat de monniken hem eindelijk toelieten.

Eenmaal in het klooster bekritiseerde hij de leerlingen vanwege hun slechte lichamelijke gezondheid. Om dit te verhelpen introduceerde hij vechtsporten in het leerplan. Zo werd Shaolin Kung Fu geboren.

Zoals je ziet waren deze grote filosofen zowel briljant als verbazingwekkend.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Coenen, E. (2018). Diógenes y Alejandro Magno en las tablas barrocas. In Ecos y resplandores helenos en la literatura hispana: siglos XVI-XXI (pp. 261-276). Sociedad Española de Estudios Clásicos.
  • Crimmins, J. E. (2015). Jeremy Bentham.
  • Strosetzki, C. (2007). El sabio entre el asombro y la curiosidad. Universitäts-und Landesbibliothek Münster.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.