Advies van Aristoteles over hoe je gelukkig kunt zijn

Aristoteles wijdde zijn werk niet alleen aan de wetenschap, maar ook aan de studie van menselijke deugden, zoals opvoeding, en werkte zelfs een aantal begrippen uit over hoe je gelukkig kunt zijn.
Advies van Aristoteles over hoe je gelukkig kunt zijn
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 29 februari, 2024

Aristoteles is een van de beroemdste Griekse denkers van zijn tijd. Zijn beschouwingen over het leven en de wereld blijven nieuwsgierigheid opwekken. In die zin was een van de onderwerpen die deze filosoof behandelde geluk en, meer specifiek, hoe je gelukkig kunt zijn.

Het is een levenswijze die een manier van leven voorstelt die het individu in staat stelt zich vervuld te voelen. Maar zonder anderen of zichzelf schade te berokkenen.

Als je jezelf ten doel hebt gesteld om gelukkig te zijn, ben je misschien geïnteresseerd in het leren over de Aristotelische visie. Misschien leer je een paar dingen die je zullen helpen om vooruitgang te boeken op de weg naar zelfontplooiing.

10 tips van Aristoteles om gelukkig te zijn

In het oude Griekenland hielden leraren en filosofen zich bezig met het vormen van het karakter van hun leerlingen. Dat wil zeggen, ze gaven niet alleen les over wetenschap of religie, maar ook over hoe ze goede burgers konden worden. Zo had elke denker zijn eigen manier om kwesties op te vatten met betrekking tot wil, liefde, haat, geluk, enz.

Over het algemeen werden deze leraren verscheurd tussen twee uitersten als het ging om geluk. Sommigen beweerden dat om gelukkig te zijn men zich moest overgeven aan alle mogelijke genoegens. Anderen zeiden dat deze staat bereikt werd door alleen te leven met wat nodig was en excessen te vergeten.

In tegenstelling tot dit standpunt had Aristoteles een andere kijk op hoe gelukkig te zijn en “eudaimonia” of vervulling te bereiken. In zijn werk Nicomachische Ethiek legt de filosoof uit dat geluk wordt verkregen door een reeks deugden te ontwikkelen. Met andere woorden, vervulling wordt bereikt door een houding.

Volgens de auteur ligt de sleutel in evenwicht, weten hoe je het midden kunt vinden tussen extremen. Je kunt niet vervallen in hedonisme of ongebreideld genot, maar je moet ook het verlangen niet onderdrukken. We zullen het nu hebben over de 10 deugden die Aristoteles aanraadde te cultiveren om gelukkig te zijn.

Blije vrouw

1. Bescheidenheid

Voor Aristoteles was bescheidenheid het evenwicht tussen een opgeblazen ego en zelfhaat. Een bescheiden persoon erkent zijn of haar zwakheden, maar is ook in staat om zijn of haar sterke punten te zien en daarop voort te bouwen. Met andere woorden, om gelukkig te zijn is het belangrijk om te streven naar een goed gevoel van eigenwaarde.

Wani en Dar (2017) publiceerden een artikel over de relatie tussen gevoel van eigenwaarde, optimisme en geluk bij universiteitsstudenten. De resultaten laten een sterke correlatie zien tussen de mate van eigenwaarde, geluk en optimisme. Er kan dus worden gesteld dat het ontwikkelen van een realistische en vriendelijke perceptie van het zelf essentieel is voor welzijn.

2. Eerlijkheid

Een ander belangrijk onderdeel van gelukkig zijn is authenticiteit. Een vervuld individu moet zichzelf altijd waarheidsgetrouw uitdrukken, terwijl hij/zij toch vriendelijk blijft. Ook hier definieert Aristoteles een middenweg: liegen noch agressie.

3. Sociabiliteit

Voor mensen is socialiseren net zo natuurlijk en noodzakelijk als eten of slapen. Vanaf onze geboorte hebben we een sterke kring van sociale steun om ons heen nodig.

Tacca, Cuarez en Quispe (2020) onderzochten in een studie de relatie tussen eigenwaarde, zelfconcept en sociale vaardigheden bij Peruaanse middelbare scholieren. De bevindingen onthullen dat er een positieve correlatie is tussen de mate van sociabiliteit en zelfwaardering. Kortom, het vermogen om sociale banden aan te gaan wordt geassocieerd met meer welzijn.

Dit wil echter niet zeggen dat alle relaties die iemand heeft gunstig zijn; het is bekend dat banden ook schadelijk kunnen zijn. In dit geval ligt de balans in weten hoe je moet kiezen met wie je banden aangaat en ze cultiveren met empathie en vriendelijkheid.

4. Decorum

Aan de ene kant zijn er mensen die zich laten leiden door verlegenheid en uit angst niets doen. Aan het andere uiterste zijn er mensen die geen respect hebben voor anderen en zich brutaal gedragen.

Dan, in het midden, is er decorum, waarbij iemand zijn of haar doelen nastreeft zonder iemand te vertrappen. Dit vermogen wordt bezeten door mensen die respect opeisen en het op hun beurt aan anderen geven.

5. Rechtvaardigheid

Wie wil weten hoe hij gelukkig kan zijn, moet een evenwichtig rechtvaardigheidsgevoel ontwikkelen. In die zin kun je je belangstelling voor anderen niet volledig verliezen, maar ook jezelf niet vergeten.

Als je bijvoorbeeld samen met een ander betrokken bent bij een misdaad, is het niet eerlijk om alle schuld op je te nemen als er een derde partij was.

6. Zelfbeheersing

Emoties zijn een essentieel onderdeel van de mensheid en ze leren verwerken is een manier om heelheid te bereiken. Het is dus niet positief om gevoelens te onderdrukken, maar het is net zo negatief als ze de controle over de persoon nemen.

Om dit te illustreren, stel je voor dat iemand je pijn doet op emotioneel niveau. In deze situatie is het normaal dat je boos wordt. De emotie komt naar boven. Nu gaat het erom wat je ermee doet.

In dezelfde geest deden Cheung et al. (2014) onderzoek (Engelse link) naar zelfbeheersing en geluk. Als resultaat vonden ze dat hogere niveaus van zelfcontrole geassocieerd zijn met meer geluk. De auteurs suggereren dat er een modulerende variabele in het midden zit: focus op prestatie.

7. Tolerantie

Er is een middenweg tussen toegeeflijk en onbuigzaam zijn: tolerantie. Volgens Aristoteles helpt het om uit te vinden hoe je kunt vergeven. Dit houdt echter niet in dat we moeten toestaan dat anderen ons pijn doen. Kortom, je kunt het onrecht van een ander tolereren zonder je zelfrespect te verliezen.

8. Vrijgevigheid

Als je wilt leren hoe je gelukkig kunt zijn, probeer dan de balans te vinden tussen egoïsme en onbaatzuchtigheid. Voor Aristoteles was deze deugd vrijgevigheid en bestond deze uit het helpen van anderen met het zelf in gedachten. Eenvoudig gezegd gaat het erom dat je liefdadig bent, maar niet tot het punt dat je alles geeft zonder er iets voor terug te krijgen.

Een aalmoes geven

9. Genade

Een gelukkige persoonlijkheid begrijpt hoe hij plezier kan hebben, hoe hij humor kan gebruiken om met het tragische om te gaan. Tegelijkertijd begrijpt hij dat er omstandigheden zijn waarin niet gelachen kan worden en handelt hij serieus. Op deze manier gaat genade over aangenaam gezelschap zijn voor anderen.

10. Standvastigheid

Je laten verlammen door angst kan een obstakel worden om verder te komen op je pad naar vervulling. Maar impulsief handelen zonder de gevolgen van je acties te overzien, heeft in de regel geen prettige gevolgen.

Als je deze rode draad volgt, zal iemand die sterk is in middelen meer risico’s kunnen nemen, maar er zijn bepaalde situaties die hem kwetsbaar kunnen maken.

Concluderend, de lessen van Aristoteles over hoe je gelukkig kunt zijn, vormen een belangrijke bijdrage aan de menselijke filosofie. Hij veranderde het perspectief dat geluk iets was dat nagestreefd moest worden, in plaats van een houding. Hij benadrukte ook het belang van evenwicht bij het vinden van vervulling.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cheung, T. T., Gillebaart, M., Kroese, F., & De Ridder, D. (2014). Why are people with high self-control happier? The effect of trait self-control on happiness as mediated by regulatory focus. Frontiers in psychology, 5, 722.
  • Tacca Huamán, D.R., Cuarez Cordero, R, & Quispe Huaycho, R. (2020). Habilidades Sociales, Autoconcepto y Autoestima en Adolescentes Peruanos de Educación Secundaria, International Journal of Sociology of Education, 9(3), 293-324.
  • Villalobos, H. P. (2019). Autoestima, teorías y su relación con el éxito personal.
  • Wani, M., & Dar, A. A. (2017). Optimism, happiness, and self-esteem among university students. Indian Journal of Positive Psychology, 8(3), 275-279.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.