Begin een relatie met echte gesprekken

Begin een relatie met echte gesprekken

Laatste update: 25 oktober, 2016

Wanneer we aan een nieuwe relatie beginnen, lopen we vaak op de zaken vooruit en creëren we allerlei illusies over onszelf en die andere persoon. Dit zijn de vroege stadia van de relatie en in deze stadia we willen in elk opzicht ons beste beentje voorzetten.

Deze illusie zorgt ervoor dat we meer moeite doen om onszelf te verbeteren. We willen dat die andere persoon ons leuk vindt! We zijn vriendelijker en laten een zachtaardigere kant van onszelf zien… Wanneer we verliefd worden, raken we van binnen gevuld met geluk en vinden we het zelfs moeilijk om boos te worden.

De fijne kneepjes van de liefde

De flirtfase, hofmakerij, verliefd worden en uiteindelijk een partner kiezen overdonderen ons een beetje. Wanneer we verliefd worden, zijn we onszelf en zijn we tegelijkertijd ook niet onszelf.

Wanneer we iemand leuk vinden, moeten we onze tekortkomingen verbergen, onze verschillen… en dit doen we allemaal, zowel bewust als onbewust. We doen onszelf voor deze andere persoon voor als zijn of haar ‘ideale’ partner.

Wanneer deze fase echter voorbij is, horen we vaak dingen als: “Nou, in het begin was je helemaal niet zo!”, “Je hebt me nooit verteld dat je dat niet leuk vindt!”, “Maar toen we elkaar net ontmoet hadden…”

Relatie

Waarom gooien we de dingen daarom niet een beetje om? We kunnen nog steeds lachen, flirten en onze beste glimlach opzetten, maar tegelijkertijd ook vragen opgooien die invloed zullen hebben op onze relatie in de toekomst.

“Kies je partner voorzichtig. 90% van al je geluk of verdriet zal van deze keuze afhangen; nadat je voorzichtig gekozen hebt, begint het werk echter pas net.”

-H. Jackson Brown-

Een vragenlijst met liefde!

Alles kan deel uitmaken van het gesprek, zelfs in de vroege stadia van de liefde. Het hangt allemaal af van de gevoeligheid en de intelligentie waarmee je het in het gesprek naar voren brengt.

We willen meer te weten komen over die persoon waar we ons tot aangetrokken voelen en die persoon wil als het goed is ook weten wie wij zijn.

Waarom kunnen we dan niet met ons hoofd in de wolken blijven, vlinders in onze buik voelen en tegelijkertijd onze ware aard laten zien en aangeven waar we in ons heden naar op zoek zijn en wat we in de toekomst willen voor onze relatie?

Om je hierbij te helpen, delen we in dit artikel een vragenlijst (met liefde!), zodat je op de een of andere manier een paar vragen in het gesprek kan verwerken die jou kunnen helpen om een duidelijker beeld te krijgen van de persoon die zo speciaal voor jou begint te worden en met wie je graag een langdurige relatie wilt opbouwen.

Huwelijk

Sommige mensen kunnen zich maar moeilijk een relatie voorstellen die niet eindigt in een huwelijk. Voor andere mensen heeft het huwelijk echter helemaal geen betekenis en kan het zelfs een gevoel van afkeer bij ze opwekken. Wat nu als je partner niet wil trouwen en het voor jou juist het belangrijkste doel in je leven is? Of juist vice versa?

Weten hoe die andere persoon denkt over het huwelijk kan belangrijk zijn voor je toekomst.

“Er bestaat een geheim om gelukkig door het leven te gaan met je geliefde: probeer hem of haar niet te veranderen”

-Chardonne-

Kinderen

Bepalen of je wel of geen kinderen wil, is een zeer belangrijke keuze in het leven. Niemand zou deze belangrijke keuze op hoeven moeten geven voor zijn partner.

Het is zelfs zo dat veel relaties en huwelijken stuk gaan vanwege deze kwestie. Waarom breng je dit onderwerp daarom niet aan het begin van je relatie naar voren, om te voorkomen dat de hele situatie uit de hand loopt?

Kind

Religie

Religie verenigt of doet juist het tegenovergestelde. Religie is bepalend voor de manier waarop mensen zich gedragen in hun leven. Zou je door het leven kunnen gaan met een persoon die andere geloofsovertuigingen heeft dan jij? Om dit te kunnen doen, moet je eerst vragen waar iemand in gelooft.

Geld

Sommige mensen hechten ontzettend veel waarde aan geld. Deze mensen zijn niet in staat om gelukkig te zijn als ze bepaalde materiële dingen niet in hun bezit hebben, terwijl anderen bijvoorbeeld juist liever minder zouden werken zodat ze meer vrije tijd hebben, ook al betekent dit dat ze minder geld verdienen.

De kwestie van geld is zeker ook bepalend voor iemands persoonlijke leefstijl. Heb jij dezelfde leefstijl als je partner? Denk hier eens over na.

Onze persoonlijkheid en leefstijl

Iedereen is anders. Sommige mensen zijn avontuurlijk, anderen juist weer rustig, verlegen of extravert… Zelf blijven we misschien het liefst lekker op de bank hangen, terwijl onze partner zin heeft om te gaan raften…

Denk je dat jullie verenigbaar zijn in een relatie? Het is slechts een kwestie van hier achter komen.

De liefde is een lastige kwestie, maar net als met alles in het leven, kan praten helpen elkaar te begrijpen. Jij zelf bent degene die moet weten wat wel of niet belangrijk voor jou is in een relatie. Praat daarom met je partner en maak in jezelf een besluit.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.