Arbeidsethiek: eerlijkheid en gelijkheid op de werkplek
Betrokkenheid, eerlijkheid, rechtvaardigheid en rechtvaardigheidsgevoel. Arbeidsethiek omvat kenmerken waar alle werknemers naar zoeken in hun bedrijf en die ze ook zelf nastreven. Het is een reeks waarden die de werkomgeving verrijken. Ze maken er respectvolle ruimtes van waar je samen met anderen kunt werken en je als professional kunt ontwikkelen.
Eind vorige eeuw wezen filosofen als André Gorz erop dat arbeidsethiek steeds minder aanwezig was. Hij beweerde zelfs dat in de postindustriële samenleving werd ontdekt dat meer werken niet synoniem was met meer produceren. Hij beweerde bovendien dat meer produceren mensen niet gelukkig maakte. Daarnaast was de microchiprevolutie, zoals hij het noemde, banen ontmenselijkend.
Tegenwoordig moeten we meer voedzame en respectvolle werkscenario’s creëren. Omdat, wanneer een reeks basisnormen voor gedrag en waarden wordt bepaald en gevolgd met betrekking tot wat wel en niet acceptabel is om te doen op het werk, de mentale gezondheid en motivatie van het hele menselijke team in een bedrijf verbeteren. Laten we de arbeidsethiek eens nader bekijken.
Intimidatie en het verspreiden van roddels en geruchten zijn duidelijke voorbeelden van een gebrek aan arbeidsethos.
De pijlers van arbeidsethos
Er is een onderzoek uitgevoerd door de George Mason University, Virginia (VS) in 2002. Daarin werd beweerd dat arbeidsethiek de vooruitgang van elke economie kan verbeteren. Sterker nog, zodra deze basispijlers worden toegepast in een arbeidsscenario, wordt het welzijn en de economische efficiëntie geoptimaliseerd.
Zoals de socioloog en econoom Max Weber opmerkte, is een instinctief verlangen om geld te verdienen niet inherent aan de aard van de mens. Inderdaad, mensen willen geld verdienen om te leven, en niet alleen leven om te werken. Weber wees er echter op dat het moderne kapitalisme ons juist naar het laatste drijft. Met andere woorden, een bestaan hebben uitsluitend door werk gedomineerd.
Voeg daarbij het feit dat werkscenario ‘s tegenwoordig steeds stressvoller, oneerlijker en onzekerder zijn geworden. Daardoor hebben we de perfecte tijdbom gecreëerd. Bovendien zijn organisaties die zonder arbeidsethos opereren inefficiënte, giftige, onproductieve scenario’s. Daarin kan talent niet worden beheerd.
Geen enkel bedrijf of organisatie kan succesvol zijn als ze de pijlers van arbeidsethiek niet toepassen. Laten we ze eens bekijken.
Zorg
De eerste pijler van arbeidsethiek betreft het respecteren van de belangen en integriteit van alle onderdelen van een organisatie. Dit betekent dat zowel het bedrijf zelf als de medewerkers rekening moeten houden met de behoeften en verwachtingen van iedereen in dat kader.
Het is ook belangrijk om het potentieel en de zwakke punten van anderen te kennen om de laatste te respecteren of te versterken en de eerste te optimaliseren.
Betrouwbaarheid
Kun je je collega’s en bazen vertrouwen? Vervullen ze de functies van hun functie? Arbeidsethiek vereist dat alle leden hun taken, doelstellingen en deadlines halen. Het zouden ook het soort figuren moeten zijn die dankzij hun werk kwaliteit bijdragen aan elk proces. Ze brengen harmonie in de groep en geven ondersteuning bij elke uitdaging.
Toewijding aan de taak en respect voor anderen
Een taak zal op de beste manier worden uitgevoerd zolang het individu zich inzet voor zijn taak en anderen respecteert. Op die manier zijn zij ook in staat zijn om die van hen te vervullen. Het gaat om het gehele personeelsbestand van een bedrijf, van het hoogste tot het laagste niveau.
Daarom vernietigen factoren zoals intimidatie op de werkplek en onverantwoordelijkheid volledig wat wij als arbeidsethiek beschouwen.
Wanneer er harmonie en respect is voor elk lid van een bedrijf en iedereen de volledige verantwoordelijkheid neemt voor zijn werk, zal succes komen.
Rechtvaardigheid en integriteit
Rechtvaardigheid verwijst naar de behandeling die men geeft aan iedereen die een relatie heeft met een werkomgeving. Het betekent het respecteren van de rechten van werknemers, klanten, leveranciers, investeerders en zelfs schoonmaakpersoneel.
Ieder mens verdient het om met waardigheid te worden behandeld en dat zijn rechten worden gerespecteerd. In feite is dit zo’n basisvereiste dat men nooit mag negeren.
Met betrekking tot integriteit is het cruciaal dat er altijd transparantie, respect en eerlijkheid is. Het is een waarde die we allemaal van onze ouders leren en die ze ons op school leren. Dat passen we toe in ons werk. Integriteit betekent onder alle omstandigheden het juiste doen, maar ook loyaal, eerlijk en gedisciplineerd zijn.
Doorzettingsvermogen en inzet
Doorzettingsvermogen is meer dan alleen een persoonlijkheidskenmerk. Het is een psychologische dimensie die we allemaal moeten ontwikkelen als we succesvol willen zijn in het leven. Daarom is het in een werkomgeving essentieel dat leden een consistente houding hebben en weten hoe ze met frustratie om moeten gaan bij het bereiken van hun doelen.
Het tegenovergestelde van doorzettingsvermogen is passiviteit. Deze eigenschap schept geen harmonie. Als je bijvoorbeeld een passieve collega of leider hebt, is het ontzettend moeilijk om je te binden of je eigen werk uit te voeren. Hetzelfde gebeurt met toewijding.
Alleen mensen die toegewijd zijn aan hun team, hun werknemers, hun collega’s en hun zakelijke project, dragen bij aan de vooruitgang en het welzijn van de organisatie.
Professionele houding
Professionaliteit is een houding die alle bovengenoemde dimensies integreert. Het definieert mensen die hun werk met ernst, efficiëntie, respect en vaardigheid uitvoeren.
Samenwerking: de kunst om een team te zijn
Samenwerken betekent vaardigheden hebben om een team te vormen, te delen, afspraken te maken, het oneens te zijn, anderen te begrijpen, verschillen te respecteren, te helpen en in te leven. In feite vormen al deze gebieden een prachtig mozaïek van onbetwistbare waarden die de machtigste organisaties vormen. Daarom moet men deze promoten.
Alleen op deze manier kan het werk waardiger, bevredigender en geoptimaliseerd worden. Dit om niet alleen doelstellingen te behalen, maar ook om bij te dragen aan het menselijk potentieel.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Schawbel, Dan (December 21, 2011). “Reviving Work Ethic in America” forbes.com. Retrieved 18 March 2018.
- Miller, M.J., Woehr, D.J., & Hudspeth, N. (2002). The meaning and measurement of work ethic: Construction and initial validation of a multidimensional inventory. Journal of Vocational Behavior, 60, 451–489. https://doi.org/10.1006/jvbe.2001.1838
- T. Marek; W. Karwowski; M. Frankowicz; J. Kantola; P. Zgaga (2014). Human Factors of a Global Society: A System of Systems Perspective CRC Press. pp. 276–277. ISBN 978-1-4665-7287-4.