Antonin Artaud: vijf interessante citaten
De citaten van Antonin Artaud zijn prachtig. Antoin bewandelde praktisch alle literaire genres, hoewel hij beroemd werd als dichter en toneelschrijver. Daarnaast is hij bekend als de maker van The Theatre of Cruelty.
Men kan zeggen dat alle moderne theaters hun toevlucht nemen tot de filosofie waarin deze buitengewone Franse schrijver geloofde. Veel citaten van Antonin Artaud gaan namelijk over theater, maar ook over andere menselijke werkelijkheden die hij tijdens zijn moeilijkste tijden ontdekte.
Toen hij vier was, kreeg Artaud meningitis. Toen hij negen jaar oud was, stierf zijn zus plotseling, wat hem onderdompelde in een rouwproces dat hij niet volledig te boven kwam.
Dat was misschien een van de extreem moeilijke ervaringen die hem ertoe brachten om zo’n diep denkende schrijver te worden. Hieronder zullen we enkele van de beste citaten van Antonin Artaud bekijken.
“We gaan niet dood omdat we moeten sterven; we sterven omdat op een dag, en niet zo lang geleden, ons bewustzijn werd gedwongen het nodig te achten. “
-Antonin Artaud-
1. Waar gaat het leven over?
“Het leven bestaat uit het verbranden van vragen.”
Dit is een van de mooiste citaten van Antonin Artaud. Hij associeerde het leven met de essentiële onwetendheid die het kenmerkt. We zijn allemaal onwetend geboren, weten amper iets en sterven terwijl we slechts enkele van de vragen hebben beantwoord die we voor ogen hadden.
Artaud verwijst niet naar die onwetendheid vanuit een intellectueel oogpunt. Dat is waarom hij het woord “branden” gebruikt. Hij vertegenwoordigt het onbekende met een brandende vlam. We weten namelijk niet waar we precies vandaan komen, waar we naartoe gaan of waarom we hier zijn.
2. De betekenis van echt theater
“Een echte theatrale ervaring schudt de kalmte van de zintuigen, bevrijdt het gecomprimeerde onderbewustzijn en drijft naar een soort potentiële opstand.”
Dit citaat laat zien hoe Artaud werkelijk over theater dacht. Hij zei altijd dat woorden niet nodig waren omdat er andere, effectievere manieren waren om iemands gevoelens en gedachten te communiceren. Een van hen was, klaarblijkelijk, theater.
Hij hield van theater en haatte cinema. Hij zag de laatste als een “onschadelijk gif,” intrinsiek negatief maar zonder ernstige schade aan te richten. Voor Antonin Artaud was theater de beste manier om jezelf te uiten. Het is gemaakt om mensen levenslessen te leren over dood, lijden en daadkracht.
3. Een citaat van Antonin Artaud over zijn
“Waar er stank van stront is, is er een geur van zijn.”
Veel van de citaten van Antonin Artaud onthullen een intense en bijna gewelddadige geest. Zijn kinderziekte maakte hem namelijk tot een uiterst nerveus persoon. In feite heeft hij daardoor in de loop van de tijd paranoïde waanideeën ontwikkeld.
Dit verklaart waarom Artaud vele jaren in psychiatrische ziekenhuizen heeft doorgebracht. Dit citaat in het bijzonder onthult, hoewel op een agressieve manier uitgedrukt, een echte, rauwe boodschap. Mensen zijn niet alleen subliem, ze zijn ook prozaïsch en onaangenaam.
4. De taal van woorden
“Het is niet definitief bewezen dat de taal van woorden de best mogelijke taal is.”
Antonin Artaud was erg geïnteresseerd in het leren over mystieke verschijnselen. Hij was zeer toegewijd aan religie tijdens zijn kindertijd en jeugd. Jaren later is hij zelfs op zoek gegaan naar een nieuw soort spiritualisme, waardoor hij zelfs in de Tarahumara-gemeenschap in Mexico woonde.
Zijn bijzondere kijk op het leven maakte hem erg gevoelig voor de meest subtiele verschijnselen. Hij raakte nauw betrokken bij de Tarahumara-gemeenschap ondanks de taalbarrière. Misschien gaat dit citaat in op het feit dat woorden slechts een van de vele manieren zijn om met mensen om je heen te communiceren en te begrijpen.
5. Antonin Artaud en het belang van levenservaringen
“Toegegeven of niet, bewust of onbewust, de poëtische staat, een transcendente ervaring van het leven, is waar het publiek fundamenteel op zoek naar is door liefde, misdaad, drugs, oorlog of oproer.”
Artaud was bovenal een ontdekkingsreiziger van de menselijke geest. Na zijn tijd in Mexico, verdiepte hij zich in esoterische praktijken zoals astrologie, tarot en numerologie. Zijn obsessie met deze onderwerpen leidde hem echter opnieuw tot een toestand van extreme nervositeit.
In 1938 werd hij van Ierland naar Frankrijk gedeporteerd omdat hij “de grenzen van de marginaliteit overschreed.” Vervolgens bracht hij negen jaar door in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij heeft veel geleden tijdens deze periode. Al deze ervaringen versterkte zijn haat tegen de psychiatrie.
“Ikzelf heb 9 jaar in een krankzinnigengesticht doorgebracht en nooit suïcidale neigingen gehad, maar ik weet dat elk gesprek dat ik had met een psychiater tijdens de ochtendsessie me ertoe bracht mezelf op te hangen omdat ik me ervan bewust was dat ik zijn keel niet door kon snijden.”
-Antonin Artaud-
Antonin Artaud stierf in 1948 na verschillende elektroconvulsieve behandelingen te hebben ondergaan die hem zowel lichamelijk als geestelijk kapot maakten. Dankzij een groep vrienden kon hij de laatste drie jaar van zijn leven ergens anders leven, weg van geestelijke instellingen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Carrilho, C. (2015). La crueldad creadora de Antonin Artaud y sus implicaciones para la formación de profesorado.