Angst bij het zoeken naar een baan veroorzaakt stil lijden en stress
Soms maakt zelfs de simpele handeling van het opstellen van je cv (curriculum vitae) je angstig. Sterker nog, angst voor het zoeken naar een baan komt tegenwoordig steeds meer voor.
Je kunt je bijvoorbeeld vaak volledig hulpeloos voelen als niemand je terugbelt of op je e-mails reageert. Deze teleurstellingen, in combinatie met je gevoelens van onzekerheid, vergroten je lijden nog meer.
Wanneer je informatie zoekt over angst en stress bij het zoeken naar een baan, vind je vaak handleidingen over hoe je kunt slagen in sollicitatiegesprekken. Er is inderdaad veel nuttig advies beschikbaar, zoals strategieën om met zenuwen om te gaan tijdens een selectieproces. Er is echter één aspect dat vaak wordt weggelaten en dat ook niet veel wordt besproken.
We hebben het over mensen met een depressie of een stemmingsstoornis. Meer in het bijzonder degenen die werkloos zijn of geen baan kunnen vinden. In feite werd onlangs Wereld Geestelijke Gezondheidsdag gevierd, en deze specifieke groep individuen werd niet eens genoemd.
Het is misschien niet zo verrassend om te horen dat depressie kan worden veroorzaakt door angst voor het zoeken naar een baan. Recent onderzoek door Barbara J. Jefferis van het University College London beweerde zelfs dat werkloosheid en de frustrerende zoektocht naar een baan vaak rechtstreeks verband houden met ernstige depressies.
Vaak beginnen de eerste tekenen van depressie te verschijnen wanneer alleen al het proces van het invullen van je informatie voor een sollicitatie een stressvolle gebeurtenis wordt. Laten we dit concept verder verkennen.
Angst voor het zoeken naar een baan: een gemeenschappelijke realiteit voor velen
Het is normaal dat je tijdens het zoeken naar een baan enige angst en stress ervaart. Het wordt inderdaad vaak ervaren door degenen die net klaar zijn met hun studie. Bij het invullen van hun cv kunnen ze zich bijvoorbeeld realiseren dat ervaring vaak zwaarder weegt dan academische kwalificaties.
Aan de andere kant kan angst voor het zoeken naar werk ook meer ervaren werkzoekenden treffen. Zelfs dit soort mensen kunnen zelfs in overweldigende, chaotische en onzekere scenario’s terechtkomen wanneer ze op zoek zijn naar een baan.
De grote vraag en schaarste aan banen betekent vaak dat je in het ongewisse blijft, wachtend op antwoorden en terugbellen. De University of Chicago (VS) voerde een onderzoek uit over meerdere jaren met een steekproef van 282 mensen.
In dit onderzoek concludeerden de onderzoekers dat als het ging om het vinden van een baan, het minst belangrijk was hoeveel ze wisten of wat ze weten. Het bleek zelfs dat de belangrijkste vraag was “wie ken je?”
Dit soort realiteiten leiden vaak tot staten van hulpeloosheid en moedeloosheid. Inderdaad, veel mensen, ongeacht hun leeftijd en opleiding, beginnen elk aspect van hun zoektocht naar een baan te conditioneren.
Ze zien het proces van het zoeken naar werk als stressvol. Dan, naarmate de tijd verstrijkt, tellen het niet vinden van een baan, de telefoon die niet rinkelt en e-mails die niet worden beantwoord, op. Met andere woorden, deze factoren leiden tot angst voor het zoeken naar een baan.
Stress bij het zoeken naar werk: bijbehorende indicatoren
Laten we eens kijken naar welke gedragingen, gedachten en situaties gewoonlijk kenmerkend zijn voor mensen die last hebben van angst voor het zoeken naar een baan:
- Gebrek aan vertrouwen in het ontvangen van antwoorden op sollicitaties.
- Het gevoel dat onzekerheid steeds moeilijker wordt onder ogen te zien, te verwerken en te verdragen.
- Uitstel bij het versturen van cv’s.
- Angst ervaren bij het invullen van een sollicitatie.
- Demotivatie tijdens selectieve processen, als gevolg van eerdere mislukkingen.
- Toenemende twijfel in hun persoonlijke en professionele capaciteiten.
- Omgevingsfactoren zoals je collega’s, vrienden en familie. Soms zijn ze bijvoorbeeld negatief over uw kansen op het vinden van een baan.
Angst voor het zoeken naar werk overwinnen
Iedereen is competent, heeft bestaansrecht en verdient niet alleen een baan, maar ook een goede baan. Verder kunnen we het hebben over de noodzaak om creatief te zijn. Dit houdt in dat je in jezelf herkent hoe je iets nieuws op de arbeidsmarkt kunt brengen. Dit zijn uitstekende concepten. Ze botsen echter ook vaak met de werkelijkheid.
Als je psychisch niet in orde bent, is het misschien onmogelijk om het beste van jezelf aan anderen te geven. In feite, als gevolg van het consequent ervaren van mislukking, kun je jezelf in een negatief emotioneel gat graven. In deze gevallen zijn er geen magische formules. Professionele en gespecialiseerde hulp krijgen werkt echter wel.
Cognitieve gedragstherapie kan je niet alleen in staat stellen om je interne dialoog te heroriënteren, maar ook om eventuele negatieve gedachten af te breken. Daarnaast leert cognitieve therapie je falen te verwerken en betere vaardigheden te ontwikkelen. Hiermee kun je nieuwe, positieve vooruitzichten creëren en de arbeidsmarkt met hernieuwde kracht en moed tegemoet treden.
Ten slotte kan het, naast psychologische hulp, gepast zijn om deze eenvoudige maar krachtige ideeën op te nemen:
- Onthoud dat negatieve gedachten je ervan weerhouden kansen te zien en te benutten.
- Herzie je houding.
- Zorg beter voor jezelf. Bewegen, lezen en goede voeding zijn bijvoorbeeld essentieel.
- Een goede sociale ondersteuning is essentieel. Vermijd degenen die je onderdompelen in hun eigen pessimisme en defaitisme.
- Het ontwikkelen van mindfulness is een geschikte strategie om je emoties beter te beheersen.
Last but not least, om de angst bij het zoeken naar een baan te bestrijden, loont het om creatief en proactief te zijn. In feite kunnen soms de donkerste momenten aanleiding geven tot de helderste ideeën en projecten.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Jefferis, B. J., Nazareth, I., Marston, L., Moreno-Kustner, B., Bellón, J. ángel, Svab, I., … King, M. (2011). Associations between unemployment and major depressive disorder: Evidence from an international, prospective study (the predict cohort). Social Science and Medicine, 73(11), 1627–1634. https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2011.09.029
Weiss, P. (2006). Encontrar un trabajo. Science News , 169 (22), 1–9.
Granovetter, M. (1995). Getting a Job: A Study of Contacts and Careers. University of Chicago Press, 25(3), 391. https://doi.org/10.1103/PhysRevE.69.056208