Als je iedereen blij wilt maken, zul je nooit vinden waar je naar zoekt

Als je iedereen blij wilt maken, zul je nooit vinden waar je naar zoekt

Laatste update: 14 september, 2018

Het iedereen naar de zin proberen te maken komt met hoge kosten. Een van de redenen waarom je het iedereen naar de zin probeert te maken is omdat je bang bent alleen achter te blijven, of je nu omringd bent door mensen of niet. Hoe kun je dan vinden waar je naar zoekt?

We hebben het hier over de angst om eenzaam te zijn, zelfs als je niet alleen bent. Dit is een eenzaamheid die bestaat ondanks zijn geneesmiddel: het gezelschap van anderen.

We weten dat relaties belangrijk zijn. We weten ook dat ze geweldig zijn als ze van hoge kwaliteit en intiem zijn. Denk maar aan het feit dat de meesten van ons het fijn vinden om omringd te zijn door mensen met dezelfde normen en waarden. Als je je dat bedenkt, is het ergste wat kan gebeuren dat we ergens zijn uit angst, en niet uit verlangen.

Relaties die ontstaan zijn uit angst

Veel relaties zijn ontstaan uit angst. In werkelijkheid ontstaan de beste relaties uit een onvoorwaardelijk verlangen om samen met iemand te zijn. Misschien ben je bang voor eenzaamheid of verveling, of wil je altijd gezelschap hebben.

Deze dingen zorgen ervoor dat we dingen accepteren die we anders zouden afwijzen. Een van die dingen is dat we het iedereen naar de zin proberen te maken.

Soms, zelfs als je tevreden bent in je relatie, veranderen angsten dat verlangen in een noodzaak. Het moment dat je assertiviteit het veld ruimt voor angst, een gevoel van verplichting of schuldgevoelens raak je verstrikt in de relatie. Daarom kun je er niet van genieten.

Als we het hebben over relaties is er geen reden waarom je het iedereen naar de zin zou moeten maken. Het doel is om van de relatie die je gelukkig maakt te genieten. Dit is moeilijk als er angst bij betrokken is.

Vrienden in het park

Denk er maar eens over na. Hoe vaak heb jij al uitnodigingen geaccepteerd die je eigenlijk wilde weigeren? Hoe vaak heb je al het vervelende gedrag van anderen getolereerd? Denk aan al die keren dat je geprobeerd hebt het iedereen naar de zin te maken, zelfs als dat ten koste ging van jouw eigen geluk. Vast heel vaak. Vast veel te vaak.

Als je je op deze onzekere manier gedraagt, alleen om het anderen naar de zin te maken, doe je omdat je bang bent om alleen te zijn of afgewezen te worden. Dat is zo, zelfs als het schadelijk voor je is. Zelfvertrouwen en vooruitgang komen nooit voort uit angst, alleen uit stagnatie.

Je bent weer terug bij waar je bent begonnen. Om je heen bevinden zich mensen die je anders nooit had gekozen en die je leven niet verrijken. Zo zul je nooit vinden waar je naar zoekt.

Door assertiviteit zul je vinden waar je naar zoekt

Als je werkt aan je assertiviteit, zul je de kwaliteit van je relaties verbeteren en zal je vinden waar je naar zoekt. Je zal bijvoorbeeld geen tijd meer willen doorbrengen met mensen die geen nee accepteren. Je kunt er zeker van zijn dat je geen tijd verspild met mensen die je geen empathie tonen.

Een “nee”tegen een ding kan een “ja” zijn voor iets anders. Soms is een “nee” tegen het plan van een vriend een “ja” voor andere dingen die je leuk vindt om te doen. Soms is een “nee” omdat je andere dingen te doen hebt en manier om iets anders te honoreren. Een “Ik heb er geen zin in” of “Ik wil niet dat je zo tegen me praat” is de sleutel om er zeker van te zijn dat wat ons stoort niet nog een keer zal gebeuren.

Als je goede grenzen stelt, zullen anderen hierop reageren en over hun gedrag nadenken. Jouw leven zal hier ook door verbeteren.

Meisje met hart

Het is echter waar dat het vergroten van jouw assertiviteit niet iedereen gelukkig zal maken. Het positieve aspect hiervan is dat de selectie die plaatsvindt als jij assertief bent ervoor zal zorgen dat je relaties sterker en langduriger worden.

Als je niet langer de druk voelt om het iedereen naar de zin te maken, zal je je vrij voelen. Dat geldt of je nu met of zonder mensen bent.

Weten hoe je nee moet zeggen opent de deur voor plannen die je echt leuk vindt, relaties met mensen die geïnteresseerd zijn in wat je denkt, en vrienden die je vertrouwen. Weten hoe je nee moet zeggen zal je helpen vinden waar je naar zoekt, en je zelfvertrouwen versterken.

Je zal veel fouten maken, maar je zal hier ook van leren. Het betekent dat je onafhankelijk wordt en je eigen tijd kunt indelen, zonder dat je hierbij wordt gehinderd door onbelangrijke relaties.

Nee zeggen is altijd een risico. Je kunt een ontevreden gezicht te zien krijgen, maar uiteindelijk zal het je relaties versterken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.