Als het gevolg je niet zint, lok dan ook de oorzaak niet uit

Als het gevolg je niet zint, lok dan ook de oorzaak niet uit

Laatste update: 03 augustus, 2017

Als je wilt dat ik naar je luister, schreeuw dan niet tegen me. Als je mijn respect wilt, wees dan attent. Want als het gevolg je niet zint, zou je ook de oorzaak niet moeten uitlokken. Of je het nu gelooft of niet, je oogst wat je zaait.

Deze ideeën herinneren je misschien aan een behavioristisch perspectief, waarin elke stimulus een geassocieerde consequentie heeft. We hoeven niet zo deterministisch te zijn, maar tot op zekere hoogte is er een subtiele balans tussen ons allemaal, en produceert elke variatie een reactie.

“Als je je verleden wilt kennen, kijk dan naar het heden, want dat is het resultaat. Maar als je de toekomst wilt weten, schenk dan aandacht aan jouw heden, want dat zal de oorzaak zijn”
-Boeddha-

Of je nu gelooft in toeval of niet, ruimte open laten voor het onverwachte, het onwaarschijnlijke en het magische zal altijd troost bieden aan je hart. Het is echter wel noodzakelijk om de mogelijkheid dat toeval bestaat te accepteren.

Aangezien het leven een continue leercurve is, zou je het jezelf moeten gunnen om een bescheiden student te zijn en te begrijpen dat een handeling altijd een geassocieerde consequentie teweegbrengt. Dat woorden de kracht hebben om te verwonden en te helen. Dat gedachten emoties genereren en dat verschillende emoties jouw kijk op de wereld beïnvloeden.

Gevolg Oorzaak

De last van consequenties, of de wet van oorzaak en gevolg

We beschikken allemaal over een bepaalde basiskennis over de relatie tussen bepaalde oorzaken en gevolgen. De wereld van machines en bouwkunde geeft ons bijvoorbeeld illustratieve lessen over dit onderwerp, ook al zijn ze in de realiteit niet erg diepgaand. Als ik de aanknop indruk, zal mijn computer aan gaan. Als ik op de rem van mijn auto trap, zal het mij redden van een hoop ongelukken.

Menselijk gedrag is echter een stuk complexer. We hebben geen knoppen of gebruiksaanwijzingen. Eigenlijk zijn de gevolgen zelfs al heel anders als we op dezelfde manier met twee verschillende mensen omgaan. Mensen zijn net zo geweldig als dat ze complex zijn. Er gaat een delicate verzameling aan emoties in ons schuil, dingen die we leuk vinden en waarden die verschillende reacties teweegbrengen als antwoord op dezelfde stimuli.

Bovendien leert de zogenaamde ‘wet van oorzaak en gevolg’, of de wet van consequenties, ons basisconcepten over de wereld en de menselijke omgang, die het waard zijn om te onthouden:

  • Elke handeling, gedachte en intentie is als een boemerang. Vroeg of laat zal dat gedrag, dat woord dat je lukraak naar iemand gooide, naar jou terugkeren met een bepaald effect. Onthoud dat.
  • Waar je ook aan lijdt op een dag als vandaag, wat jou ook in zijn greep houdt in dit complexe heden, is gerelateerd aan een oorzaak waar je naar zou moeten zoeken in het verleden.
  • Je zou echter moeten accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn, in plaats van alles te zien als een impliciet determinisme. We zijn vrije en krachtige wezens, in staat om in elk moment zelf te kiezen wat we willen doen, zeggen en denken.

Het is iedereens eigen verantwoordelijkheid om te anticiperen op de gevolgen die hun handelingen zullen hebben en om reflectiever en intuïtiever ingesteld te zijn.

Gevolg Oorzaak

Let op je handelingen, je woorden en je gedachten

We zijn niet alleen wat we doen en zeggen; we zijn allereerst vooral wat we denken. Op die manier bakenen we onze realiteit af om deze vorm te geven, een lichaam, een essentie. Als je gedachten in beslag worden genomen door angst of woorden als ‘ik kan het niet’ of ‘ik verdien het niet’,  zal jouw pad veranderen in moeras en afgezet worden met prikkeldraad, waar je elke dag overheen moet zien te komen.

Het thema van oorzaak en gevolg beïnvloedt niet alleen de mensen om je heen. Bovenal heeft het met jou te maken als een creatieve vertegenwoordiger, een krachtig wezen in staat om zijn eigen realiteit te vormen. Hieronder leggen we je uit hoe je dit in de praktijk kunt brengen op de meest gezonde en verrijkende manier mogelijk.

Gevolg Oorzaak


Schenk aandacht aan de oorzaak voor een beter gevolg

We zouden allemaal gelukkigere, waardigere levens leiden als we iets meer rekening zouden houden met onze houding, met onze woordkeuze, en met de mogelijkheid dat we met ons gedrag anderen zouden kunnen kwetsen of lastig vallen. De wet van oorzaak en gevolg herinnert ons eraan dat alles wat we doen, zeggen en denken een impact heeft, zowel op onszelf als op de mensen om ons heen.

In de woorden van Galileo Galilei klinkt dat zo: “Dingen zijn aan elkaar verbonden door middel van onzichtbare banden: je kunt geen bloem plukken zonder een ster te verstoren”. Laten we dan nu kijken naar hoe we effecten kunnen produceren die gezond, waardig en verrijkend zijn voor iedereen.

  • Als je goede daden verricht, zul je goede resultaten oogsten. Verwacht echter niet obsessief dat anderen jouw goede intenties en positieve daden altijd zullen herkennen. De persoon die het meest geïnteresseerd zou moeten zijn in jouw handelingen, die attent, respectvol en nobel zijn, ben jij zelf.
  • Verlangens creëren intenties en intenties vormen onze handelingen. Dus wees er zeker van dat je verlangens verrijkend, positief en constructief zijn voor zowel jezelf als de mensen om je heen.
  • Nog iets wat je in gedachte moet houden is automatisch gedrag. Het grootste gedeelte van de tijd gaan we op de automatische piloot door het leven, waardoor we logischerwijs zelf de controle verliezen. Dit resulteert in een loskoppeling van onze binnenwereld en zelfs van onze emoties.
Gevolg Oorzaak
  • Trap op de rem en stop. Elke keer dat je op het punt staat om iets te zeggen, is het eigenlijk belangrijk om de mogelijke gevolgen van deze uitspraak te analyseren. Stop en schakel de mentale ruis uit die begrenzende en onzekere attitudes bevat. Herformuleer je gedachten met nieuwe energie, kracht en warmte om zo je realiteit te veranderen.

Soms kunnen zelfs de kleinste dingen al leiden tot grote, gelukkige universa. Alles, echt alles, kan beginnen met een simpele gedachte.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.