Alles over passief-agressieve vrienden

Passief-agressief gedrag schendt de rechten van mensen en maakt het onmogelijk om met elkaar om te gaan. Soms gebeurt dit soort gedrag tussen vrienden, waarbij de een misbruik maakt van het vertrouwen van de ander en zich inlaat met chantage, slachtofferen en ander schadelijk gedrag.
Alles over passief-agressieve vrienden

Laatste update: 30 mei, 2021

Passief-agressieve vrienden zijn slecht gezelschap. Toch kan het moeilijk zijn om ze achter te laten, om afscheid te nemen, om ze te vertellen dat ze alles moeilijk maken, dat hun vriendschap pijnlijk is, en dat ze je pijn hebben gedaan. Hoewel het ingewikkeld kan zijn om dit soort relaties onder ogen te zien, is het toch heel belangrijk om het te doen.

Wat is nu de beste manier om met dit soort situaties om te gaan? Moet je een serieus gesprek met je vriend(in) aangaan en eisen dat er iets verandert? Je erbij neerleggen en hopen dat het beter wordt? De waarheid is dat er geen universeel antwoord is. Er zijn subtypes van passief-agressieve persoonlijkheden, de een schadelijker dan de ander.

Hoe dan ook, omgaan met passief-agressieve vrienden betekent dat je gedrag moet verdragen dat vol zit met onzekerheid en ambivalentie. Soms is er echter ook sprake van wrok, en verborgen agressiviteit. Het kan heel subtiel zijn, maar als je tijd met zo iemand doorbrengt, worden die subtiliteiten duidelijk en zijn ze zo scherp als een dolk.

Hoe dan ook, het juiste om te doen is te reageren. Als je een passief-agressieve vriend hebt, heb je voortdurend met conflicten te maken. Het is een geleidelijk demoraliserend proces. Vooral omdat vriendschap juist het tegenovergestelde zou moeten zijn. Laten we eens wat dieper ingaan op dit idee.

Angst manifesteert zich meestal op twee manieren: door agressiviteit of onderwerping.”

-Paulo Coelho-

Een koppel maakt ruzie

Passief-agressieve vrienden

De psychologie identificeerde de passief-agressieve persoonlijkheid meer dan een eeuw geleden. De Oostenrijkse psychoanalyticus Wilhelm Reich was de eerste die er vlak na de Tweede Wereldoorlog over sprak. Volgens Reich was het het meestvoorkomende persoonlijkheidstype onder de bevolking.

Ook verscheen passief-agressiviteit kort daarna in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) als een persoonlijkheidsstoornis. In de meest recente versies van het handboek wordt het niet langer als een “stoornis” beschouwd.

In plaats daarvan wordt het geclassificeerd als een soort persoonlijkheid die zich soms kan manifesteren met andere aandoeningen zoals OCD of afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

Aan de andere kant, zoals je heel goed weet, vertonen de mensen om je heen waarschijnlijk ook wel eens passief-agressief gedrag. Ouders en geliefden, maar ook collega’s en dus ook vrienden. Het is echter interessant dat het makkelijker is om dit gedrag bij anderen te herkennen dan bij onszelf.

Het is belangrijk om te onthouden dat we allemaal in staat zijn om dit soort schadelijk gedrag te vertonen. Niemand is er immuun voor.

Passief-agressieve vrienden en hun gedrag

Praten over vrienden die passief-agressief zijn is een nogal ingewikkeld onderwerp. Waarom? Omdat het vaak tijd en een emotionele band is die ons in deze vriendschappen houdt. Misschien heb je al veel met deze persoon meegemaakt, en ben je eraan gewend geraakt om geduldig en vergevingsgezind te zijn. Je hebt hem zoveel kansen gegeven.

Toch weet je dat er iets niet klopt, maar je weet niet goed hoe je het moet noemen. Lees verder om meer te leren over dit persoonlijkheidstype, zodat je het in je eigen leven kunt herkennen. We zullen het werk van Theodore Millon gebruiken om passief-agressiviteit uit te leggen.

Passief-agressieve vrienden zijn sluw

Wat bedoelen we met sluw? Deze term verwijst naar een soort van duidelijk verdraaid gedrag. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Ze hebben de neiging om uit te stellen. Het duurt lang voordat ze antwoorden en ze komen te laat op afspraken. Ze reageren traag als iemand iets van hen verwacht.
  • Ze “vergeten” altijd dingen. Je kunt ze niet echt vertrouwen en ze hebben altijd een miljoen excuses en rechtvaardigingen voor dingen.
  • Ze zijn snel boos. Als ze boos zijn, straffen ze de mensen om hen heen door te zwijgen.

Ze schuren

Passief-agressieve vrienden vertonen schurend gedrag dat kwetsend is en emotionele sporen nalaat. Met andere woorden, ze hebben de neiging je op een kwetsende manier te behandelen. Soms nemen ze een moreel superieure houding aan om je te veroordelen en te bekritiseren. Een ogenblik later zijn ze onderdanig en afhankelijk.

Instabiliteit als een manier van leven

De beste manier om dit te beschrijven is “met jou, maar zonder jou.” Ze willen je controleren en elk aspect van je leven micromanagen. Tegelijkertijd kunnen ze er niet tegen te horen wat jij vindt van wat ze doen of laten. Passief-agressieve mensen lijken in het begin vaak vol energie en positiviteit, maar even later zijn ze boos en lijden ze.

Een vrouw met haar handen voor haar gezicht in wazig beeld met een duidelijker beeld van dezelfde vrouw erachter

Eeuwige ontevredenheid

Passief-agressieve vrienden zien de negatieve kant van elke situatie. Ze zoeken naar de fout in elk aardig gebaar, het stofje op het gepolijste oppervlak. Het is moeilijk om je blijdschap met hen te delen, want ze zijn experts in het verpesten van de blijheid van mensen.

Dit persoonlijkheidstype is ook bedreven in het spelen van het slachtoffer. Hun kijk op de werkelijkheid is vervormd en ze laten alles om hen draaien.

Wat kan ik doen als ik passief-agressieve vrienden heb?

Passief-agressieve vrienden kunnen het concept van vriendschap volledig vervormen. Je moet niet wennen aan dit soort gedrag of het gewoon accepteren. In plaats daarvan moet je reageren met deze concrete strategieën:

  • Trap niet in hun val. Als ze boos worden en niet meer met je praten, laat ze dan. Als ze je iets vragen wat je niet wilt doen, doe het dan niet. Als je vriend je over elk klein dingetje lastig valt, negeer hem dan. Het laatste wat je wilt is dit slechte gedrag versterken en het jou op een of andere manier laten beïnvloeden.
  • Onthoud dit altijd. Wat passief-agressieve mensen boven alles vrezen is genegeerd te worden en je vriendschap te verliezen. Luister daarom niet naar hun dreigementen of chantage.
  • Wees standvastig en kalm. Je moet heel duidelijk zijn tegen je passief-agressieve vrienden dat je dit soort gedrag niet zult tolereren. Vertel je gevoelens op een kalme en vriendelijke manier. Evenwicht vinden is je beste kans.
  • Als ze niet veranderen, laat ze dan gaan. Zorg ervoor dat ze begrijpen dat je hun schadelijke gedrag niet zult tolereren. Als het gedrag aanhoudt en je ziet geen tekenen van verandering of verbetering, dan kun je het beste afstand bewaren.

Als je een vriend hebt die zich met dit soort gedrag bezighoudt, dan heeft hij waarschijnlijk psychologische hulp nodig. Aangezien je er geen controle over hebt of dat wel of niet gebeurt, is het beste wat je kunt doen je psychologische welzijn beschermen. Onthoud dat dit soort gedrag schadelijk is en dat je het niet hoeft te accepteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.