Alles over het brandende voetensyndroom

Krijg jij ’s nachts wel eens een tintelend gevoel in je voeten? Gaat het gepaard met een branderig gevoel? Als het antwoord ja is, heb je mogelijk het brandende voetensyndroom.
Alles over het brandende voetensyndroom
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Het brandende voetensyndroom, ook wel bekend als het Grierson-Gopalan Syndroom, is een nachtelijke marteling voor degenen die eraan lijden. Pijn die tot de enkels schiet, tintelingen en een branderig gevoel waardoor het voelt alsof je op hete kolen loopt. Deze toestand kan het leven moeilijk maken voor degenen die er elke nacht mee te maken hebben.

Dit probleem doet je misschien enigszins denken aan een andere aandoening die mensen ’s nachts treft en die hun kwaliteit van leven kan beïnvloeden. We hebben het natuurlijk over het rustelozebenensyndroom. Hoewel het waar is dat beide problemen van neuropatische oorsprong zijn, hebben ze hun verschillen.

We weten bijvoorbeeld dat het brandende voetensyndroom vaker voorkomt bij vrouwen en mensen met diabetes. Fietsers hebben er ook meer last van dan de algemene bevolking. Sommige details maken dit een heel uniek syndroom. Laten we er meer over leren, ben je er klaar voor?

Wat is het brandende voetensyndroom

Het brandende voetensyndroom: symptomen, oorzaken en behandeling

Het brandende voetensyndroom kan komen en gaan. Soms zijn de symptomen heviger, terwijl ze op andere momenten volledig kunnen verdwijnen. De symptomen zijn variabel omdat er een breed scala aan mogelijke oorzaken is.

Het is belangrijk op te merken dat deze aandoening zelden op zichzelf wordt gezien. Over het algemeen komt het voor bij andere problemen, zoals onder andere bij schildklierproblemen, gewrichtspijn en algemene zwakte. Mensen zoeken er echter meestal echter hulp voor vanwege de hinderlijke symptomen en het negatieve effect op slaap.

Symptomen

Het meestvoorkomende symptoom is, niet verrassend, een branderig gevoel dat van de voetzolen naar de kuiten trekt. Veel mensen moeten hun voeten en kuiten in koud water onderdompelen voor verlichting.

Wat veroorzaakt het brandende voetensyndroom?

Studies, zoals die uitgevoerd door de afdeling Neurologie van het Universitair Ziekenhuis in Münster, bieden een aantal interessante inzichten in deze aandoening. Onderzoek toont aan dat het brandende voetensyndroom een autosomale eigenschap is. Met andere woorden, het is geërfd. Als iemand in je familie het heeft, is de kans groter dat je er last van hebt.

  • In de meeste gevallen is de oorsprong van het syndroom neuropathisch of een verandering in dunne zenuwvezels. Als gevolg van die verandering stuurt het zenuwstelsel pijnsignalen naar de voeten. Dit is een aandoening die komt en gaat en, zoals we hierboven al vermeldden, meer vrouwen dan mannen treft.
  • Een andere triggerende factor is een vitamine B12-tekort. Als je niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgt, kan dit problemen met je zenuwstelsel veroorzaken. De eerste tekenen zijn een tintelend gevoel en een branderige sensatie in je armen en benen.
  • Metatarsalgie of compressie van de middenvoetsbeentjes is een ander veelvoorkomende oorzaak. Dit is een probleem dat je vaak bij fietsers ziet.
  • Problemen met de schildklier. Het brandende voetensyndroom is ook een veelvoorkomend symptoom bij mensen met hypothyreoïdie.
  • Malabsorptie. Als een persoon darmproblemen heeft of alcoholist is, kan hij het brandende voetensyndroom krijgen.
  • Suikerziekte. Diabetes type 1 en 2 kan de perifere zenuwen van het lichaam aantasten, vooral die van de voeten en benen. Dit komt door een verhoogd glucosegehalte in het bloed, waardoor de overdracht van signalen tussen zenuwen en de weerstand van de bloedvaten verandert.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Zoals je kunt zien, kunnen verschillende problemen mogelijk het brandende voetensyndroom veroorzaken. Dus hoe stellen artsen een juiste diagnose? Hoe komen ze erachter wat deze aandoening veroorzaakt? Hier zijn enkele van de meestvoorkomende diagnostische tests:

  • Lichamelijk onderzoek. De arts zal het getroffen gebied onderzoeken op zoek naar zwelling, gewrichtsproblemen, allergische reacties, enzovoort.
  • Bloedtesten. De arts zal je glucosespiegels meten en kijken of er een vitamine B12-tekort is of problemen met de schildklier.
  • Ze kunnen ook testen willen doen om te kijken hoe je zenuwstelsel functioneert (d.w.z een elektromyogram). Het meet de elektrische activiteit van je spieren.
Wat zijn de symptomen van dit syndroom

Behandelingen

Medische interventies voor het brandende voetensyndroom variëren afhankelijk van de oorzaak. In de meeste gevallen kunnen echter enkele basisaanbevelingen helpen.

Kortom, het beste wat je kunt doen, zelfs als je denkt dat je weet wat je aandoening veroorzaakt, is om je arts te raadplegen voor een juiste diagnose. Raadpleeg altijd een arts voordat je huismiddeltjes gaat proberen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hitendrabhai, K. Ganatra R., Dudhamal, T. (2022). Siravedha (venesection therapy) in the management of Burning Feet Syndrome-A Single Case Study. International Journl of ayush case reports, 6(2). Recuperado de: https://ijacare.in/index.php/ijacare/article/view/335
  • Lai, C., Ransome L. (1970). Burning-Feet Syndrome: Case Due to Malabsorption and Responding to Riboflavine. Br Med J, 2:151. Recuperado de: https://www.bmj.com/content/2/5702/151.abstract
  • Ravinder, PSM., Anju, A., Amitabh, M., Ajay, KG., Surabhi, M. (2022) Burning Feet syndrome. Clinical Practice. Australian Family Physician, 31:1006-9. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14708150/
  • Peralta M. (1947). El complejo sintomático de Madrid: síndrome parestésico causálgico. Revista Clínica Española, 26:225-244.
  • Stögbauer, F., Young, P., Kuhlenbäumer, G., Kiefer, R., Timmerman, V., Ringelstein, E., Wang, J., Schröder, J., Van Broeckhoven, C., Weis, J. (1999) Autosomal dominant burning feet síndrome. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 1999;67:78-81. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10369826/
  • Volmer-Thole M, Lobmann R. (2016). Neuropathy and Diabetic Foot Syndrome. Int J Mol Sci,  10;17(6):917. doi: 10.3390/ijms17060917. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926450/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.