Alfa-hersengolven verminderen depressie: hoe kunnen we ze stimuleren?

Het brein dat ontspannen is en gefocust op het huidige moment, wordt niet gedomineerd door angst of onrust. Het is een brein waar alfagolven met een grotere intensiteit werken, zeer geschikt om de interne realiteit van depressie te verminderen.
Alfa-hersengolven verminderen depressie: hoe kunnen we ze stimuleren?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 12 februari, 2024

Alfa-hersengolven worden aangetroffen in het frequentiebereik tussen 8 en 12 Hz. Ze zijn het resultaat van die synchrone en meer ritmische hersenactiviteit die ontspanning en concentratie bevordert, ook onze creativiteit en welzijn stimuleert en zelfs de symptomen vermindert die gepaard gaan met depressieve toestanden.

Deze hersengolven en het feit dat we ze kunnen versterken, betekent niet dat we een stemmingsstoornis, zoals angst of depressie, volledig kunnen oplossen.

Wat het trainen van deze staten van kalmte en evenwicht, die bemiddelen met alfagolven, oplevert, is het bereiken van een meer bevredigende, kalme en voorbereide interne staat om deze psychologische realiteit met betere middelen het hoofd te kunnen bieden.

Het is een middel om een doel te bereiken. Bovendien is er de afgelopen jaren uitgebreider onderzoek gedaan naar elektrische stimulatie van de hersenen, om de verschijning van dit soort golven te vergroten.

Studies (Engelse link) zoals uitgevoerd bij de afdeling Psychiatrie, de Universiteit van Minnesota en het Massachusetts Institute of Technology (MIT), vertellen ons dat door het toepassen van lage stromen, zoals die tussen 8 en 10 hertz, zeer positieve resultaten worden bereikt op het gebied van de neuropsychiatrie.

Laten we er meer informatie over krijgen.

Er is ontdekt dat patiënten met chronische vermoeidheid bepaalde veranderingen in de alfa-hersengolven vertonen, wat vaak leidt tot problemen met inslapen en cognitieve stoornissen zoals moeite met het concentreren van de aandacht.

Hersengolven

Alfa-hersengolven, onze bondgenoten om de creativiteit te vergroten en depressies te verminderen

Onze hersenen bestaan uit miljarden neuronen die met elkaar communiceren via elektrische impulsen. Als we het dus over hersengolven hebben, bedoelen we precies die impulsen die door welk hersengebied dan ook van het ene neuron naar het andere stromen.

Bovendien maakt het niet uit dat we slapen of zelfs maar dat iemand in coma ligt; Die elektrische activiteit zal altijd aanwezig zijn zolang we leven.

Aan de andere kant is een interessant aspect het feit dat elk van de 5 soorten hersengolven die in onze hersenen verschijnen een specifieke functie hebben. Gammagolven worden bijvoorbeeld verhoogd bij cognitieve processen op hoog niveau, zoals bewustzijn, aandacht, concentratie of redeneren.

Deltagolven hebben op hun beurt een grotere golfamplitude als we slapen maar niet dromen. Thetagolven ontstaan dus wanneer we intense emoties ervaren, zoals angst en stress.

Het is mogelijk dat van deze vijf typologieën alfagolven de meest fascinerende zijn. Ze werden in 1924 ontdekt door de Duitse fysioloog en psychiater Hans Berger. De ontdekking hiervan markeerde in veel opzichten een voor en na.

De eerste omdat Berger ook het elektro-encefalogram heeft uitgevonden en daarmee de geschiedenis van de neurologie heeft veranderd. De tweede omdat we een andere manier hebben gevonden om de effecten van angst en depressie te verminderen.

Alfagolven en creativiteit

Een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van North Carolina door Dr. Caroline Lustenberg bracht een interessant idee aan het licht. Wanneer mensen ontspannen zijn of meer verbonden zijn met wat ons omringt, stijgen alfagolven op.

In die staten waar de elektrische activiteit van de hersenen op deze frequenties werkt, produceren de hersenen meer innovatieve ideeën en neemt de inspiratie toe.

Depressie en alfagolven

Een persoon met een depressie zal, net als een patiënt die lijdt aan angst, fibromyalgie of chronische vermoeidheid, een patroon van veranderde alfagolven vertonen. Er is sprake van een voortdurende oscillatie, terwijl deze golven in werkelijkheid worden gekenmerkt door een bijna perfecte synchronisatie.

Dit heeft ervoor gezorgd dat neurologen en neuropsychologen geïnteresseerd zijn geraakt in hersenstimulatie als middel om dit soort golven te vergroten en zo het welzijn van veel patiënten met psychiatrische stoornissen te bemiddelen.

Op dezelfde manier bracht men op de Harvard Medical School (HMS) ook de hypothese naar voren dat wanneer alfagolven actief zijn, de productie van de remmende neurotransmitter GABA toeneemt. Dit is een sleutelcomponent om angst, stress, ongerustheid, enz. te verminderen.

Vrouw mediteert op een berg

Hoe kunnen we de aanwezigheid van alfa-hersengolven vergroten?

Alfa-hersengolven zijn, zoals we zien, erg belangrijk bij het bemiddelen in ons welzijn. Hoe kunnen we ze vervolgens zelf produceren om de symptomen die gepaard gaan met depressie te verminderen? Er zijn eigenlijk verschillende manieren om dit te bereiken. Er zijn mensen die bijvoorbeeld hun toevlucht nemen tot neurofeedback.

Dit is een soort training van elektrische activiteit in de hersenen waarbij gebruik wordt gemaakt van operante conditionering en elektro-encefalogramtechnologie.

In deze gevallen plaatst de behandelaar elektroden op het hoofd van de patiënt die de hersengolfactiviteit meten. Er worden geen schokken toegediend. Daarna krijgt de patiënt samen met een gespecialiseerde technicus een reeks beelden op een scherm te zien om te werken aan het verhogen van alfa-hersengolven.

Aan de andere kant zijn er, naast neurofeedback, nog andere, eenvoudigere strategieën die we allemaal dagelijks kunnen ontwikkelen. Het zijn de volgende:

  • Meditatie of mindfulness.
  • Yoga.
  • Diepe ademhaling.
  • Progressieve spierontspanning.
  • Dagdromen of geleide visualisatietechnieken.
  • Muziek of binaurale geluiden. Dit is een soort auditieve stimuli met een frequentie lager dan 1.000 Hz, waarbij in elk oor een ander geluid ontstaat. Op deze manier stimuleert men ontspanning en het verschijnen van alfa-hersengolven.

Concluderend: zoals we zien is dit een interessant onderwerp. Laten we desondanks niet vergeten dat er nog veel meer strategieën nodig zijn om depressie te behandelen. Het faciliteren van het verschijnen van dit soort golven zal echter altijd ons welzijn bemiddelen. Zo kunnen we vooruitgang boeken in het herstel en de psychologische therapie zelf.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Widge, AS, Boggess, M., Rockhill, AP, Mullen, A., Sheopory, S., Loonis, R.,… Miller, EK (2018). Modificación de las oscilaciones cerebrales de frecuencia alfa con una neuroestimulación analógica impulsada por retroalimentación rápida. PLOSOS UNO , 13 (12). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0207781

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.