9 maanden oud: mijlpalen in de ontwikkeling van een baby

In dit artikel bespreken we de ontwikkeling van baby's. lees snel verder voor meer informatie.
9 maanden oud: mijlpalen in de ontwikkeling van een baby

Laatste update: 13 september, 2021

Baby’s houden niet op met groeien! Een baby van negen maanden oud bevindt zich in een stadium van echt avontuur en ontdekking. Menselijke wezens hebben een enorm vermogen om te leren, vooral in een omgeving die het stimuleert. Ook de ontwikkeling van een baby is gebaseerd op dit leerproces.

We hebben het vroeger al gezegd. Deze mijlpalen in de ontwikkeling van een baby zijn beschrijvingen bij benadering. Ze zijn niet exact. Het is dus belangrijk dat we beklemtonen dat elke baby zijn eigen tempo volgt.

Sommige baby’s hebben meer tijd nodig om dingen te doen die andere baby’s al eerder leren. Maar je hoeft je hierover geen zorgen te maken of te proberen om het te forceren. Je kinderarts zal je bij elke stap begeleiden. Hij is er om al je vragen te beantwoorden terwijl je baby  zich verder ontwikkelt.

De ontwikkeling van een baby van negen maanden

Wanneer baby’s negen maanden oud worden, zullen ze zich ontplooien tot echte ontdekkingsreizigers. Ze zullen voortdurend het huis en de mensen in hun leven willen ontdekken. We zijn dus in de aanwezigheid van een klein mensje dat alles wil zien en aanraken. Geen enkele steen wordt zonder om te draaien voorbijgelopen.

Ze zijn ook niet langer erg geïnteresseerd in het opgepakt worden. Een baby vanaf negen maanden wil de wereld op de grond onderzoeken. Ze willen alles met hun eigen handen aanraken. Kruipen wordt dus hun manier om zich overal rond te bewegen. Soms doen ze dit aan een verrassende snelheid. Maar als ze te veel vrijheid hebben, kan het gevaarlijk zijn.

In deze fase van de ontwikkeling van een baby moeten we dus uitzonderlijk voorzichtig zijn. Je zal heel aandachtig en waakzaam moeten zijn terwijl jouw baby op ontdekkingsreis gaat. Zorg ervoor dat je huis op deze reis voorbereid is. Maak het een veilige plaats voor de avonturen van je baby. Want ze zullen echt overal heen gaan!

De ontwikkeling van een baby

Een ontdekkingsreiziger van negen maanden oud in huis: wees voorzichtig

Nu kunnen ze zichzelf optrekken terwijl ze steunen op verschillende voorwerpen om hen heen, of soms zelfs zonder steun. Dat betekent dus dat we uiterst voorzichtig moeten zijn. We moeten bijvoorbeeld alle stopcontacten bedekken. Bovendien moeten we al onze waardevolle dingen buiten hun bereik plaatsen bovenop de meubels.

Als het huis trappen heeft, dan zullen we traphekjes nodig hebben. We moeten ook voorzichtig zijn met lades die zich op hun hoogte bevinden. Want ze zijn in staat om ze te openen en zonder probleem de inhoud te verwijderen.

We willen ook vermelden dat ze echte kletskousen worden. Ze imiteren goedgemutst alles wat ze ons horen zeggen. Het is heel leuk om te zien hoe ze onze stemmen nabootsen! Ze zullen elk geluid op zo’n manier reproduceren dat het lijkt alsof ze echt een interessant gesprek aan het voeren zijn.

De eerste woorden en hoe baby’s alles imiteren

Ons kleintje zal rond de leeftijd van negen maanden in staat zijn om zijn eerste woordjes te zeggen. Sommige baby’s doen dat al vroeger. En verrassend genoeg zijn deze woorden niet altijd mama of papa. Maar het zal wel een woord zijn dat betekenis heeft.

Hun “gesprekken” zijn geluiden waarmee ze hun ouders of de huisdieren nabootsen, gilletjes, enzovoort. Ze vinden het leuk om met hun stem te spelen en met alle mogelijkheden die ze hen biedt. In dit stadium van hun ontwikkeling waarderen ze geluiden en visuele prikkels zelfs nog meer.

Jouw baby is net een spons. En wij zijn hun rolmodellen. Wat een eer en wat een verantwoordelijkheid! We kunnen hen helpen bij hun groei door hun zintuigen te stimuleren en hun vaardigheden uit te dagen.

De ontwikkeling van een baby

Hoe stimuleer je jouw baby van negen maanden oud

Wat betreft hun spraak moeten we naar voorwerpen of dieren wijzen en hun naam zeggen terwijl de baby naar ons kijkt. Als ze ons kunnen zien, dan kunnen ze de bewegingen nadoen, die we met onze mond maken. Ze zullen die ook op een meer natuurlijke manier verbinden met het voorwerp waar we naar wijzen.

Ze houden van alle spelletjes waarbij ze voorwerpen in houders moeten stoppen en er opnieuw uithalen. Het helpt hen om hun ruimtelijke vaardigheden te ontwikkelen. Op die manier versterken we ook hun begrip van oorzaak en gevolg. Ze zullen dit dan gebruiken om te voorspellen wat er in bepaalde situaties zal gebeuren.

Zoals je ziet, is de leeftijd van negen maanden een erg drukke en interessante fase in de ontwikkeling van jouw baby. Ze hebben zoveel potentieel. Je kleine negen-maanden-oude doerak zal nooit ophouden met je te verbazen! En dit is pas het begin…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.