7 stappen om het leven te leiden dat je wilt

In dit artikel geven we je 7 stappen die je kunt volgen om het leven te leiden dat je wilt.
7 stappen om het leven te leiden dat je wilt

Laatste update: 04 maart, 2022

Het leven van een individu, hoewel uniek, is vaak een herhaling of recreatie van het verleden. We leven vaak op dezelfde manier als we leefden toen we bij ons gezin waren of op school, zonder ons af te vragen wat we echt willen of dat dit de manier is waarop we denken dat we ons moeten gedragen.

Onze ervaringen uit vorige levens maken ons tot wie we nu zijn en hebben ons gebracht waar we nu zijn. Verandering is echter altijd mogelijk.

Maar om elke vorm van verandering te bereiken die ons zal helpen ons nieuwe leven op te bouwen, is het noodzakelijk om onszelf diep van binnen te kennen en oprecht een aantal gecompliceerde vragen te beantwoorden: Hoe ben ik geworden wie ik nu ben? Hoe kan ik anders handelen?

Onze vroege jaren dragen bij aan ons karakter en onze persoonlijkheid; dit omvat de positieve aspecten die we leuk vinden aan onszelf, evenals de aspecten die we niet leuk vinden. In feite zijn de gedragingen in ons waar we niet zo dol op zijn meestal aangepast aan de negatieve kenmerken van degenen die ons hebben beïnvloed toen we jonger waren.

Denk hierbij aan ouders, leerkrachten of andere belangrijke verzorgers. Wanneer we deze aspecten van dichtbij bekijken, kunnen we beginnen op te merken hoe ze onze carrières, onze relaties en zelfs de doelen in ons leven beïnvloeden.

Het scheidingsproces, waarbij we de gewoonten die we hebben aangepast door imitatie scheiden, is geen gemakkelijk proces. De manier waarop we de wereld begrijpen, lijkt veel op een puzzel en in deze puzzel zijn sommige ideeën in andere verpakt.

Daarom zou het verwijderen van één idee uiteindelijk de hele puzzel kunnen opbreken. We geven er vaak de voorkeur aan om de ideeën waarvan we weten dat ze verkeerd zijn. Zodat we de structuur van onze puzzel niet hoeven te analyseren en mogelijk uit elkaar te halen.

Dr. Robert Firestone beschrijft dit scheidingsproces als een pad met zeven stappen om onszelf te bevrijden van gedrag uit het verleden en te worden wie we werkelijk zijn.

7 stappen om je te helpen los te komen van wat je tegenhoudt

  1. Analyseer het gedrag dat je pijn doet. Begin met het opschrijven van het gedrag van een invloedrijk persoon in je leven in zijn meest extreme vorm. Bekijk dit gedrag eens van buitenaf.
  2. Als je deze gedragingen eenmaal hebt geïdentificeerd, bedenk dan hoe ze je cognitie, gedrag en gevoelens beïnvloeden.
  3. Krijg wat perspectief. Onze “blinde vlekken” met betrekking tot ons verleden verhinderen ons de invloed te zien die dit gedrag op ons heden heeft. Maar hoe komen we van die beperkte zichtbaarheid af? Een manier is om te praten met anderen die onlangs in je leven zijn gekomen. Dit zijn de mensen die de dingen van een betere afstand zullen kunnen bekijken.
  4. Bepaal wat je wilt veranderen. Zodra je de invloed van dit gedrag uit het verleden in de tegenwoordige tijd herkent, wordt het gemakkelijker om te bepalen waar je wijzigingen kunt aanbrengen.
  5. Nota nemen van de momenten waarop je reageert op een manier die je niet leuk vindt, is erg handig in het scheidingsproces. Het helpt je ook om jezelf beter te leren kennen, patronen te herkennen en jezelf af te vragen wat er op het juiste moment gebeurt. Onze automatische reacties zijn immers vaak in ons geprogrammeerd en kunnen ervoor zorgen dat we ondergedompeld raken in negatieve gevoelens zoals schuldgevoelens.
  6. Weersta de verleiding om te stoppen met proberen en neem je doelen serieus. Het aanvankelijke onvermogen om het gedrag dat we niet leuk vinden te overwinnen, kan angst en onzekerheid veroorzaken. Niemand heeft ooit gezegd dat het gemakkelijk zou zijn.
  7. Onthoud: niemand is perfect. De patronen die je probeert te veranderen hebben diepe emotionele banden. Als je merkt dat je constant een fout herhaalt, veroordeel jezelf dan niet en generaliseer het niet. Ga ervan uit dat je gedrag in overeenstemming was met je manier van denken en dat je gelukkig bent veranderd.

De kracht om te veranderen ligt in jouw handen. Dus, wat ga je hierna doen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.