Maak kennis met 7 positieve effecten van lachtherapie

Maak kennis met 7 positieve effecten van lachtherapie
Francisco Pérez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Pérez.

Laatste update: 27 december, 2022

Verschillende centra in de Verenigde Staten richten zich tegenwoordig op lachtherapie. Vele ziekenhuizen hebben clowns en animatoren in dienst. Die personen brengen de zieke mensen geluk en vreugde. Lachtherapie is ook in Nederland populair geworden (groepen clowns brengen bezoeken aan ziekenhuizen). We zien het ook in Zuid-Amerika. Er zijn zelfs enkele onderzoekscentra die lachtherapiegesprekken voor hun patiënten subsidiëren. In dit artikel bespreken we een aantal effecten van lachtherapie.

Vele bedrijven organiseren workshops in lachtherapie en met succes. Op dagen die gewijd zijn aan gezondheid, sport en de familie, zijn er lachtherapiebijeenkomsten waaraan meer dan 2.000 mensen deelnemen. Waarom is dit zo populair? De reden is gewoon dat lachen het leven verlengt.

Lachen zorgt ervoor dat ons humeur verbetert. Dit heeft dan weer een invloed op ons lichaam. Het helpt om ziekten te verlichten en te voorkomen. De positieve effecten van lachtherapie zijn goed onderbouwd.

Patiënten met HIV en kanker zullen bijvoorbeeld beter op de behandeling reageren als ze een goed humeur hebben. Meer ziekenhuizen in Frankrijk, Zwitserland, Canada, Japan en de Verenigde Staten behandelen deze patiënten zelfs met sessies in lachtherapie die speciaal voor hen ontworpen zijn.

Specialisten hebben bewezen dat lachen een wonderbaarlijk medicijn is. Het hernieuwt de energie van de zieke personen en verhoogt de kans dat ze beter worden. Deze therapie is echter niet alleen een behandeling. Er bestaan nog vele andere positieve effecten van lachtherapie.

Eigenlijk zijn lachen en een goed humeur een manier om het leven vanuit een vreugdevol perspectief te bekijken en te leven. Het is een blije manier waarop we alles wat ons overkomt, het hoofd kunnen bieden en oplossen.

Wat is lachtherapie

Wat is lachtherapie?

Deze therapie is een alternatieve therapie die gebaseerd is op een volledige natuurlijke reactie: lachen. Lachtherapie is dus eigenlijk “een psychotherapeutische strategie of techniek met de bedoeling om door te lachen geestelijke en emotionele positieve effecten te veroorzaken.”

Je kan het ook omschrijven als “een alternatieve therapie die lachen als de voornaamste remedie ziet om stress en andere aandoeningen te verhinderen.” Lachtherapie speelt zich in groepen af. Door verschillende technieken te gebruiken zorgt het ervoor dat we lichamelijk en emotioneel geneigd zijn te lachen.

Deze therapie omvat de toepassing van verschillende technieken om plezier te ervaren en terug te keren naar onze kindertijd en de beste lach te verwezenlijken. Wat is de beste lach? De beste lach is de gezondste lach. Het is die lach die ons intens en zuiver laat lachen.

Hoe zet men deze therapie in de praktijk om? Ze gebruiken technieken die individueel en in groep positieve toestanden laten ontstaan. Deze technieken beïnvloeden ons welzijn, motivatie en daadkracht en dus onze kwaliteit van leven.

De psychologische effecten van lachen

Lachtherapie verbetert de bloeddruk en de afscheiding van de zogenaamde gelukshormonen: serotonine, dopamine, adrenaline, endorfines. Wanneer deze hormonen ontbreken, kan je je verdrietig, hopeloos, melancholisch en somber voelen.

Dit zijn de voornaamste positieve effecten van lachtherapie (op psychologische vlak!):

 • Via ontspanning en ademhalen helpt het ons omgaan met angstgevoelens.
 • Het vermindert stress dankzij de vrijmaking van de gelukshormonen.
 • Het kan ook depressie verlichten. Lachtherapie helpt om mensen een positievere kijk op het leven te geven.
 • Het verbetert het zelfvertrouwen van mensen.
 • Deze therapie kan ook helpen om met dementie om te gaan. Het verzwakt de symptomen.

Je ziet dus dat lachtherapie jou kan helpen om je geestelijke gezondheid te verbeteren. Het heeft echter nog meer effecten.

De psychologische effecten van lachen

Lachen kan je immuunsysteem versterken

De hoeveelheid afweermechanismen in je lichaam heeft te maken met het endorfineniveau. Wanneer je in een goed humeur bent, bezit je een geschikte hoeveelheid endorfines. Waarvoor zijn ze goed? als je een groot aantal endorfines in je systeem hebt, ben je beter beschermd tegen ziekten en virussen.

Je endorfinepeil zal daarentegen dalen wanneer je aan een depressie of ernstige stress lijdt. Dit betekent dat je dan een groter risico loopt om een ziekte op te lopen.

Endorfines zijn opioïde transmitters. Hun effect lijkt op dat van opium. Opium is de drug die men uit papavers verkrijgt. Het is ook verbonden met morfine en heroïne.

We maken deze opioïde transmitters aan wanneer we seks hebben, trainen, chocolade of pikante voeding eten. In de jaren 70 hebben wetenschappers endorfines ontdekt toen ze het mechanisme onderzochten  waarop sommige medicijnen werkten. Ze stelden vast dat deze stoffen op specifieke receptoren inwerken die zich in de hersenen en in het ruggenmerg bevinden. Ze verzwakken het gevoel van pijn.

De onderzoekers vroegen zich af waarom deze receptoren bestonden. Dit leidde hen tot de ontdekking dat het lichaam op een natuurlijke manier verdovende stoffen (endorfines) aanmaakt. De activiteit van endorfines is verbonden met het limbisch systeem. De hypothalamus maakt deel uit van dit systeem. Die bevat de specifieke receptoren waarmee ze in wisselwerking treden.

Het immuunsysteem is verantwoordelijk voor de bestrijding van allerlei soorten infecties, van een gewone verkoudheid tot geslachtsziekten als AIDS. Het heeft ook als taak de mogelijke kankerverwekkende cellen in ons lichaam in het oog te houden en te verwijderen.

Als het systeem echter faalt, dan zullen die cellen reageren en de ziekte laten optreden. Dat is de reden waarom het belangrijk is dat we een geschikt endorfinepeil in het lichaam hebben.

7 positieve effecten van lachtherapie

Lachtherapiesessies gebeuren meestal in groepen. Door middel van verschillende technieken zorgt het ervoor dat we op lichamelijk en emotioneel vlak de neiging hebben om te lachen. We bekijken nu de positieve effecten van deze therapie:

 • Tijdens deze therapie ben je meestal voortdurend in beweging. We kunnen dus zeggen dat je tijdens de therapie traint. Maak je echter geen zorgen. Je hoeft niet in de beste lichamelijke conditie ooit te zijn om het goed te doen.
 • Deze therapie is een heel gezonde activiteit. Het helpt ons om een sterker hart te hebben, een huid met meer zuurstof, betere afweermechanismen, een lichaam vrij van gifstoffen en een heldere geest. Het kan je ook helpen om sneller in te slapen.
 • Je vergeet je zorgen. Sommige sessies beginnen met een symbolische daad. Iedereen gooit dan zijn problemen in een denkbeeldig vuur. Na een goede lachsessie bekijk je jouw zorgen op een meer positieve manier.
 • Het helpt je om los te laten. Het doel van deze workshops is mensen helpen om een schaamte los te laten. Niemand zal je beoordelen op wat je zegt of doet.
 • Nog een ander geweldig voordeel van deze therapie is dat het je de kans geeft om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken. De kans dat je weggaat met nieuwe vrienden is vooral het gevolg van de ontspannende en niet-veroordelende omgeving.
 • Het maakt je energiek. Lachen bevordert het emotioneel welzijn en laat je ontspannen. Het helpt je dus om te rusten. Wanneer je wakker wordt, zal je je hernieuwd voelen en vol energie!
 • Je zal het moeilijk hebben om je de laatste keer te herinneren dat je zoveel plezier had en zo hard gelachen hebt. Belonende activiteiten zullen je humeur aanzienlijk verbeteren.
7 positieve effecten van lachtherapie

Zoals je ziet, zijn de positieve effecten van lachtherapie geweldig. Het enige wat jij dus nog moet doen, is deelnemen aan een workshop en er zelf van genieten! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.