5 voedingsmiddelen die je opbeuren volgens de wetenschap

Heb jij last van sombere stemmingsproblemen? Als dat zo is, zul je graag willen weten dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die je kunnen helpen om je gelukkiger te voelen.
5 voedingsmiddelen die je opbeuren volgens de wetenschap

Laatste update: 08 november, 2021

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je kunnen opbeuren. Dit komt door de fytochemische verbindingen die erin zitten. Om deze reden zul je het dan ook nuttig vinden om ze in je dieet op te nemen.

Je stemmingen hebben trouwens veel te maken met je dieet en je levensstijl. Een verandering van je darmflora kan bijvoorbeeld een groter risico op het ontwikkelen van depressie en angst veroorzaken. Om deze reden is het essentieel om te zorgen voor de bacteriën die in je darmen leven.

Yoghurt vrolijkt je op

Een van de voedingsmiddelen waar je vrolijk van wordt, is yoghurt

De eerste op onze lijst met voedingsmiddelen om je op te vrolijken is yoghurt. Dit voedingsmiddel bevat probiotische bacteriën. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) stelde zelfs dat probiotica de geestelijke gezondheid kunnen verbeteren. Ze kunnen worden gebruikt als een preventieve maatregel of als een behandeling.

De meeste voedingsdeskundigen raden aan om regelmatig gefermenteerd voedsel te eten. In feite bevatten ze bijna allemaal nuttige bacteriën die helpen de dichtheid en diversiteit van de microbiota te vergroten. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je dieet voldoende vezels bevat, omdat dit de groei van deze micro-organismen mogelijk maakt.

Chocolade verbetert je mentale gezondheid

In de supermarkt vind je een grote hoeveelheid chocolade van zeer lage voedingskwaliteit. Chocolade die veel cacao bevat, kan echter een positief effect hebben op je gezondheid. Dat komt omdat het antioxidanten bevat. Deze zijn in staat om de vorming van vrije radicalen te neutraliseren.

Het tijdschrift Depression and Anxiety publiceerde een onderzoek (Engelse link) waaruit bleek dat regelmatige consumptie van pure chocolade geassocieerd is met een lager risico op depressie.

Dit voedingsmiddel is inderdaad in staat om je humeur te verbeteren. Dit komt door het effect op je synthese van serotonine. Om echter de vruchten van chocolade te plukken, moet je het opnemen in een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet.

Walnoten vrolijken je op

Walnoten

Walnoten bevatten in aanzienlijke hoeveelheden het aminozuur tryptofaan. Dit element werkt als een voorloper van serotonine. Dat is een van de neurotransmitters die betrokken zijn bij het reguleren van je humeur.

Bovendien verbetert regelmatige consumptie van walnoten de kwaliteit van je slaap (Spaanse link) en rust. Dit wordt op zijn beurt geassocieerd met een lagere incidentie van depressie en stress.

Over het algemeen raden bijna alle experts aan om noten in je dieet op te nemen. Je moet echter je consumptie ervan matigen. Dat komt omdat het voedingsmiddelen zijn met een hoge energiedichtheid. Als ze te veel worden gegeten, kun je zelfs een energieonbalans ervaren. Dit kan leiden tot een toename van het gewicht.

Chilipepers verlichten chronische pijn

De ontstekingsmechanismen van het lichaam zijn in veel gevallen verantwoordelijk voor emotionele stoornissen. Om deze reden kan het opnemen van voedingsmiddelen met ontstekingsremmende eigenschappen ook een goede oplossing zijn voor dit soort gezondheidsproblemen.

Chilipepers en hete pepers bevatten een stof die dit effect kan uitoefenen. Het heet capsaïcine. Dit is wat chilipepers hun karakteristieke smaak geeft. Het veroorzaakt ook een bepaald soort pijnstilling. Dat is de reden waarom experts soms aanbevelen hun opname in het dieet te gebruiken om de behandeling van chronische pijn te verbeteren.

Zalm verbetert je mentale gezondheid

Alle vette vissen vallen op door hun lipidenprofiel. Sterker nog, ze bevatten omega 3-vetzuren. Dit zijn verbindingen die bijvoorbeeld nodig zijn om de juiste ontwikkeling en functie van je hersenen te garanderen.

Daarnaast heeft zalm een significant ontstekingsremmend effect. Daarom kan het episodes van stress en angst helpen voorkomen.

Voeg stemmingsverhogende ingrediënten toe aan je dieet

Zoals je hebt gezien, is het mogelijk om je humeur te verbeteren door een reeks specifieke ingrediënten aan je dieet toe te voegen. Inderdaad, al degenen die we hier hebben genoemd, oefenen een beschermend effect uit op je geestelijke gezondheid, op voorwaarde dat je ze opneemt in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Vergeet bovendien niet dat je ook andere gezonde gewoonten moet promoten om emotionele veranderingen die je gezondheid kunnen beïnvloeden, te voorkomen. Het is bijvoorbeeld absoluut noodzakelijk dat je dagelijks beweegt, elke nacht ten minste 7 uur slaapt en gezonde relaties cultiveert.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.