5 tips om te slapen als een roos

Wil je in een diepe slaap komen, zonder onderbrekingen? Een goede nachtrust is uiterst gunstig voor de gezondheid. Wij vertellen je hoe je dit kunt realiseren.
5 tips om te slapen als een roos

Laatste update: 30 april, 2024

Slapen als een roos is een luxe die niet iedereen zich kan veroorloven. Het betekent dat je elke nacht in een diepe slaap belandt die je lichaam helpt om te herstellen. Het aantal mensen dat dit soort slaap krijgt, neemt echter af. Slapeloosheid is een hedendaagse kwaal.

Slapen als een roos voor meer energie

Het is een echt probleem omdat veel van onze dagelijkse activiteiten afhankelijk zijn van hoe uitgerust we zijn. Wanneer het je lukt om te slapen als een roos, denk je met meer helderheid na en heb je meer energie om de dag mee tegemoet te komen. Ook gaan leerprocessen je beter af en wordt je langetermijngeheugen beter onderhouden.

Een goede nachtrust helpt je lichaam ook wanneer het zichzelf ‘s nachts als het ware ‘reinigt’. Je zenuwstelsel ontgift je lichaam met meer efficiëntie, want slaap optimaliseert je metabolisme. We moeten dus met zijn allen beter slapen! Lees verder voor onze tips om te slapen als een roos.

“Wat is het toch aangenaam om vredig te slapen — terwijl de populieren met de wind meebewegen en het lopende water ons van een afstand toefluistert!”

-José Zorrilla-

Boek lezen

1. Ritualiseer je bedtijd

Het ritualiseren van je slaap betekent dat je routines rondom je bedtijd gaat opstellen. Het moet hierbij gaan om het loslaten van de spanning die je overdag hebt verzameld. Aan het einde van elke dag hem je namelijk (waarschijnlijk) nog het een en ander aan je hoofd. Je denkt aan wat er de afgelopen uren is gebeurd en beeldt je toekomstige scenario’s in.

Je bedtijdritueel kan onder andere bestaan uit het lezen van een gemakkelijk boek, een warm bad of diep ademhalen. Het belangrijkste is dat je je deze rituelen eigen maakt zodat ze je op den duur automatisch voorbereiden op het slapen.

2. Let op je slaapomgeving

Je omgeving is van grote invloed op je slaapkwaliteit. Er zijn drie onderdelen die vooral van belang zijn: geluid, licht en temperatuur. Als ook maar een enkele van deze onderdelen niet goed is afgesteld, kun je waarschijnlijk niet slapen als een roos.

Het is ook heel belangrijk dat je je bed enkel en alleen gebruikt om af te schakelen en te slapen. Het is geen goed idee om in je bed te lezen, televisie te kijken of te internetten. Ook al is het een vrij gebruikelijke gewoonte, het maakt het uiteindelijk moeilijker om in slaap te vallen. Je geest en lichaam zullen je bed namelijk gaan herinneren als een plek waar je toch actief bezig bent en gestimuleerd wordt — in plaats van ergens waar je kunt uitrusten.

3. Tijden en ritmes aanpassen

Om te slapen als een roos, zul je de paar uur voor je bedtijd steeds minder actief bezig moeten zijn. Vervang energieke activiteiten geleidelijk met passieve activiteiten. Dit is gerelateerd aan het eerste punt: het is een ritueel ontworpen om je activiteitsniveau te verlagen.

Slapen als een roos

We hebben het ook over je spijsvertering. Het is geen goed idee om vanaf twee uur voor je naar bed gaat nog iets te eten. Je kunt het beste ook niks drinken, want dat kost ook energie in je spijsverteringskanaal. Neem vooral geen alcohol! Het ontspant je misschien op de korte termijn, maar uiteindelijk tast het je zenuwstelsel aan en saboteert het je slaap.

4. Lichaamsbeweging

Als één ding zal helpen om je te laten slapen als een roos, is het een beetje lichaamsbeweging voor het slapen gaan. Het is hierbij wel belangrijk dit met beheersing te doen. Je wilt immers je activiteitsniveau verlagen voordat je gaat slapen. Een korte wandeling is dus een goed idee. Doe niks dat te intens is. Een beetje lichaamsbeweging voor het slapen gaan helpt je spieren zich naderhand te ontspannen en spanning los te laten. Ongeveer tien minuutjes van dit soort beweging is meer dan genoeg.

5. Ontspanningstechnieken

Het gebruik van ontspanningstechnieken kan je helpen om beter te slapen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn en iedereen heeft zo zijn eigen oefeningen die het beste voor hem of haar werken. Zo bestaat een techniek bijvoorbeeld uit de toename van spierontspanning (inademen), gevolgd door totale spierontspanning (uitademen). Het is een simpele manier om lichaam en geest positief voor te bereiden op een rustperiode.

Ademoefeningen voor slaap

Soms heb je slechts vijf minuten alleen nodig om even rustig en diep in- en uit te ademen. Neem die tijd om je hoofd even leeg te maken, wees dankbaar voor wat je die dag hebt mogen meemaken, en laat het los.

Nu heb je de handvaten om te kunnen slapen als een baby! Het vergt een beetje moeite en vasthoudendheid en het zal je niet van de ene op de andere dag lukken, maar als je er een routine van maakt zul je snel merken dat je een stuk beter uitgerust wakker wordt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.