5 tips om een geduldigere ouder te zijn

5 tips om een geduldigere ouder te zijn

Laatste update: 23 december, 2016

Over het algemeen is geduld geen sterk punt van de moderne ouder. Misschien is geduld niet iets dat bijzonder wijdverbreid is. De stress waaraan we worden blootgesteld, de competitiedrang van onze omgeving, de drukte, de hoge verwachtingen die op ons geplaatst worden en die wij op onze kinderen plaatsen en de onzekerheid over wat er in de toekomst zal gebeuren; dit alles irriteert ons.

Als we daaraan toevoegen dat kinderen per definitie vaak ergerlijk gedrag vertonen, worden we geconfronteerd met een situatie die moeilijk, maar niet onmogelijk te beheersen is. Kinderen kunnen je gek maken, maar het zit in hun aard om dat te doen. Je laten meeslepen en de controle verliezen is aan jou als ouder.

Je beheersen is de sleutel tot een geduldigere ouder zijn. Beheersing – of beter gezegd, zelfbeheersing – helpt je om grenzen te stellen en de omstandigheden aan te kunnen, ze te begrijpen en slimmere beslissingen te nemen.

Laten we hier eerlijk over zijn, het is moeilijk. Kinderen stellen het geduld van hun ouders op de proef, in een gevecht om te zien wie er bovenaan eindigt. En als je de controle verliest, verlies je het spel. Het ligt in jouw handen of je in staat bent om je positie op het scorebord te behouden.

1. Neem een pauze

Als je moe bent, heb je wat tijd nodig om je batterijen op te laden. In deze situatie ben je niet in de juiste toestand om gezonde, intelligente en rationele beslissingen te nemen. Welke sterke emotie dan ook zal je gedachten blokkeren.

Rusten

Neem daarom geen beslissingen als je moe bent en laat je niet meeslepen door de situatie. Je kinderen moeten weten dat je moe bent en dat je even een moment voor jezelf nodig hebt. Probeer ook niet de rol van moeder of vader te spelen op deze momenten. Kijk geen huiswerk na en proberen niet om alles te beheersen. Wacht tot je beter bent uitgerust.

2. Tel tot tien en begin opnieuw

Als de situatie met je kinderen uit de hand loopt en je begint je geduld te verliezen, tel dan tot tien en adem diep in en uit. Je moet je geest ‘herstarten’. Je kan niet op deze manier door blijven gaan. Je kan je kind om een “time-out” vragen, waarbij je allebei voor een tijdje ergens anders heengaat voordat je verdergaat. Je moet kalmeren.

Adem bewust diep in en langzaam uit. Doe dit een paar keer terwijl je tot tien telt. Deze manier van ademhalen zal je helpen kalmeren. Je zal waarschijnlijk zuchten als gevolg van de langdurige uitademing en dit is een natuurlijke manier om ons te helpen stress te elimineren.

3. Wees geduldig met jezelf

Soms kan je als ouder te veel van jezelf vragen en wil je perfect zijn. Dat zet druk op je en als je ziet dat je er niet in slaagt, raak je nog meer geïrriteerd. We worden boos op onszelf omdat we niet zijn zoals we zouden willen zijn of omdat we niet weten hoe we met de situatie om moeten gaan.

Maar je bent een mens. Als je je beperkingen herkent, zul je ook manieren vinden om ze te overwinnen. En je zal ditzelfde toepassen op de relatie met je kinderen. Heb meer geduld met jezelf om meer geduld met hen te hebben.

4. Gedraag je niet als een kind

Ruzie tussen Vader en Kind

Kinderen hebben niet het vermogen om dingen te beargumenteren. Ze hebben niet de zelfbeheersing die wij als volwassenen hebben. En je weet dit. Je als een kind gedragen brengt je niet dichter bij hun manier van dingen begrijpen en het helpt je ook niet om jezelf duidelijk te maken.

Neem je rol als volwassene, je rol als ouder aan, herdefinieer je concept van discipline. Kinderen zijn irrationeel, maar jij moet je anders gedragen. En als je dat niet kan, moet je het leren.

5. Repeteer geduldig gedrag

Veel ouders zijn gewend om zich op te winden, omdat ze niet weten hoe ze op een andere manier kunnen spreken. Daarom moet je oefenen. Stel je bepaalde momenten voor, plaats jezelf in de situatie, analyseer momenten uit het verleden en bedenk hoe je dingen anders had kunnen doen.

Bedenk wat je verlies van controle veroorzaakt en overweeg je geduld verliezen niet als een optie. Stel je in plaats daarvan voor hoe de situatie vooruit zou gaan als je jezelf inhoudt en je beheerst, en hoe je je dan voelt. Je moet je hersenen trainen om de reacties die je zoekt op gang te brengen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.