5 Psychologische voordelen die je van zwemmen krijgt

5 Psychologische voordelen die je van zwemmen krijgt
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 23 oktober, 2019

Zwemmen is een sterk aanbevolen vorm van lichaamsbeweging voor mensen van alle leeftijden. Het is een activiteit die zowel ons lichaam als onze geest gezond houdt. Als je het vergelijkt met andere sporten, zoals hardlopen, is het eigenlijk veel minder schadelijk en trainen we meer spieren door te zwemmen. 

Vanuit een psychologisch perspectief is het een oase voor onze dagelijkse problemen en de nervositeit die ze met zich meebrengen. Tegelijkertijd maakt het de ontwikkeling van zeer positieve eigenschappen mogelijk, zoals doorzettingsvermogen en volharding.

De fysieke voordelen van zwemmen

Daarnaast zijn de fysieke voordelen van zwemmen onbeperkt. In het algemeen is het een vrij complete sport, fantastisch voor cardiovasculaire training, uithoudingsvermogen en versterken van de spieren. Het is ook een ideale activiteit voor diegenen die herstellen van een blessure of voor degenen die last hebben van gewrichtspijn.

Artsen en andere deskundigen vertellen ons dat zwemmen de enige sport is die wordt aanbevolen in meer dan 80% van de medische gevallen. Het heeft een grote doelgroep, van kinderen tot ouderen. Studies bevestigen zelfs dat zwemmen ons helpt om te vechten tegen vele ziekten en aandoeningen door een staat van fysiek en psychologisch comfort in onszelf te creëren.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat water een sterk stimulerend effect heeft op ons zenuwstelsel. Om deze reden worden wateractiviteiten gewoonlijk aanbevolen voor mensen die lijden aan psychische stoornissen.

We kunnen duidelijk zien dat zwemmen een buitengewone kracht heeft om onze gezondheid te versterken. Ben je echter ook bekend met de psychologische voordelen van zwemmen? Hier zijn er 5 van:

1. Het vermindert stress

Ten eerste kan zwemmen stress in dezelfde mate of zelfs meer verminderen dan andere fysieke activiteiten. Het is een zeer ontspannende activiteit, en dit zorgt voor een grotere stroom zuurstof naar de spieren, waardoor je je eigen ademhaling kunt regelen.

Zwemmen kan ook helpen de groei van nieuwe hersencellen te bevorderen in delen van de hersenen die ze verliezen door chronische stress. Hierdoor is het een activiteit die een positieve invloed kan hebben op je vermogen om met stress om te gaan.

Een vrouw die aan het zwemmen is

2. Het geeft je energie

Over het algemeen voel je je na het deelnemen aan de meeste sportieve activiteiten extreem moe. Zwemmen is echter uniek in dit opzicht. In feite raden experts aan om ‘s ochtends te zwemmen om de dag op een goede manier te beginnen. Dit geeft je meer energie om aan de dag te beginnen waardoor je je goed voelt over jezelf en het leven in het algemeen.

3. Het versterkt je zelfvertrouwen

Zwemmen is fysieke training voor het hele lichaam. Het laat je echt toe om overtollig vet te verbranden en je spieren te versterken. Dit verhoogt op zijn beurt je zelfvertrouwen en je zelfrespect. Er is hier een domino-effect: wanneer je je beter voelt over jezelf, verbetert je humeur vanzelf!

“Om te bereiken wat je nog nooit hebt gehad, zul je moeten doen wat je nog nooit hebt gedaan.”

– Mireia Belmonte –

4. Het verhoogt de hersencapaciteit

Cardiovasculaire training zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed effectiever door het lichaam wordt gepompt. Hoe beter de bloedsomloop, hoe meer zuurstof de hersenen krijgen. Met andere woorden, hoe beter je hersenen werken, hoe beter het lichaam zal reageren.

Door te zwemmen, zul je ervaren hoe dagelijkse taken gemakkelijker uit te voeren zijn alsook observeren hoe je concentratieniveau merkbaar toeneemt.

Een man die onderwater zwemt

5. Het is een antidepressivum

De laatste op onze lijst met psychologische voordelen van zwemmen is zeker niet de minste. Zwemmen is een geweldig antidepressivum. Ondanks dat het een sport is die individueel wordt uitgevoerd, zijn de lessen meestal in een groep. Deze lessen bieden een sociale ervaring voor de deelnemers. Het overwinnen van de voortdurende uitdagingen bij het zwemmen zorgt voor een gevoel van succes. Zwemmen veroorzaakt de afgifte van endorfines en ook neurotransmitters, zoals serotonine.

Tot slot is dit echt een unieke vorm van lichaamsbeweging, omdat het ons in staat stelt om de voordelen van aerobe, anaerobe en weerstandstraining te genieten zonder negatieve gevolgen voor onze botten en spieren. Dus waar wacht je op? Ga dat zwembad in en begin die baantjes te trekken!  Wellicht ook interessant voor jou

Waarom sportpsychologie ook belangrijk is voor niet-atleten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Waarom sportpsychologie ook belangrijk is voor niet-atleten

Lichaamsbeweging is gezond, zowel voor lichaam als geest. Maar het is niet altijd makkelijk om de motivatie te vinden, en dat is waar sportpsycholo...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.