5 prachtige monumenten die uit liefde zijn voortgekomen

5 prachtige monumenten die uit liefde zijn voortgekomen

Laatste update: 12 december, 2018

Er zijn veel mannen die, of ze nu machtig waren of niet, zich door de liefde hebben laten inspireren om een monument te laten bouwen. Net zoals er veel monumenten bestaan die gewijd zijn aan grote helden en indrukwekkende veldslagen, bestaan er ook tal van monumenten die uit liefde zijn voortgekomen, dit prachtige en diepgaande gevoel dat we allemaal ervaren in het leven.

Veel van deze monumenten zijn over de hele wereld bekend. Hun volmaakte schoonheid en de inspanning die het moet hebben vereist om ze te bouwen, fascineren ons. Het zijn bijna allemaal hommages aan een grote liefde.

De drang om aan dit soort gigantische projecten te beginnen, laat zien dat deze mannen zó verliefd waren dat ze iets neer wilde zetten dat zelfs de tijd zelf zou overstijgen. En dat deden ze ook. Dit zijn daarom vijf van de mooiste monumenten die uit liefde zijn voortgekomen.

Hart met een kompas

1. De Taj Mahal, een van de mooiste monumenten die uit liefde zijn voortgekomen

The Taj Mahal bevindt zich in Agra, India. De islamitische keizer Shah Jahan was degene die de opdracht had gegeven om het te laten bouwen. Het is een van de meest exemplarische monumenten voor de liefde.

Zoals het verhaal gaat, ontmoette de prins Arjumand op jonge leeftijd en werd hij opslag verliefd op haar. Hoewel hij nog twee andere vrouwen had, trouwde hij vijf jaar later ook met haar en noemde hij haar de ‘uitverkorene’ van het paleis. Ze hielden veel van elkaar en kregen samen dertien kinderen.

Tijdens de geboorte van hun veertiende kind, kwam Arjumend helaas echter te overlijden. Vanuit zijn eenzaamheid, gaf de keizer de opdracht om het meest indrukwekkende mausoleum te laten bouwen dat hij zich maar kon voorstellen.

Van over de hele wereld, werden de meest kostbare stenen, het mooiste marmer en de sierlijkste decoraties naar Agra gebracht. Tegenwoordig is de Taj Mahal de laatste rustplaats voor zowel de koningin als de koning.

2. Coral Castle

Coral Castle is niet alleen een van de grootste monumenten die uit liefde zijn voortgekomen, het is ook nog eens volledig gehuld in mysterie. Het werd gebouwd door Edward Leedskalnin, een immigrant uit Letland die naar de Verenigde Staten verhuisde.

Het gebouw bestaat geheel uit koraalsteen en weegt in totaal 1.000 ton. Leedskalnin sneed, verplaatste en positioneerde elk blok steen helemaal zelf. Hij deed het echter ‘s nachts, in volkomen duisternis en eenzaamheid.

Coral castle een ode aan de liefde

De man was een bouwer en hield enorm van lezen. Zijn leven veranderde toen hij Agnes Scuffs ontmoette in zijn thuisland. Ze was tien jaar jonger dan hij, maar ze werd de liefde van zijn leven. Ze zouden gaan trouwen, maar net voor de bruiloft ging Agnes bij hem weg. Dat is het moment waarop Leedskalnin besloot te emigreren.

Hij bouwde Coral Castle ter ere van zijn grote liefde, in de hoop dat ze op een dag bij hem terug zou komen om er samen in te wonen. Velen denken dat Coral Castle geheimen verbergt die te maken hebben met elektromagnetisme.

3. Het Mirabell Paleis

Het Mirabell Paleis bevindt zich in Salzburg, Oostenrijk. Het werd in 1606 gebouwd door prins-aartsbisschop Wolf Dietrich Raitenau, als eerbetoon aan zijn geliefde, Soledad Alt. Aanvankelijk heette het gebouw Altenau. Samen creëerden Raitenau en Alt er onvergetelijke herinneringen. In haar leven heeft Alt vijftien kinderen gebaard, hoewel slechts vijf van hen in leven bleven.

In 1612 moest de prins-aartsbisschop aftreden. Vervolgens werd hij in de gevangenis gezet, waar hij kwam te overlijden. Later heeft de aartsbisschop Franz Anton von Harrach veel veranderingen aangebracht aan het paleis. Een van deze veranderingen, was dat hij de naam van Altenau veranderde in Mirabell. De plek werd erg beroemd en Mozart heeft er vele concerten gegeven.

Mirabell paleis in Salzburg

4. De kus

De kus is een sculptuur die een plekje heeft gekregen in het ‘Park van de liefde’ in Miraflores in Peru. De maker van deze sculptuur is Víctor Delfín, en het monument bestaat uit Delfín die een kus geeft aan de liefde van zijn leven, Ana María. De plaats waar het monument staat, is omgebouwd tot traditioneel ontmoetingspunt voor geliefden.

De kus in peru

Naast het standbeeld staat een muur waarop allemaal romantische citaten geschreven zijn door honderden geliefden. Enkele van deze citaten zijn: “Ik kleed je uit zoals men een vrucht pelt˝ door Jorge Díaz Herrera en “Ik sta in vuur en vlam door het verlangen om de lege ruimte van je lichaam te zien” door Washington Delgado.

5. De Tempel van Nefertari

Het was Ramses II uit Egypte die de opdracht gaf om de Tempel van Nefertari te laten bouwen. Hij wilde zijn vrouw Nefertari een adembenemend geschenk geven. Zij was namelijk zijn favoriete vrouw en zijn liefde voor haar ging ontzettend diep. Het opschrift bij de ingang van de tempel zegt eigenlijk alles: “Dit werk behoort voor eeuwig toe aan de grote koninklijke vrouw Nefertari-Merienmut, voor wie de zon schijnt.”

De tempel van nefertari

Zoals we kunnen zien, zijn dit allemaal monumenten die zijn voortgekomen uit liefde. Hun grootsheid dient als bewijs van hoe krachtig deze emotie soms kan zijn. Ze werden allemaal gebouwd als symbolen van passie, zodat de mannen die ze lieten bouwen konden laten zien hoe intens hun gevoelens waren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.