5 lessen om te leren na een onverwachte relatiebreuk
Een relatiebreuk is veelal een ontzettend pijnlijke ervaring. Het is nog erger als om een onverwachte relatiebreuk gaat, of een van de twee nog steeds verliefd is op de ander. Liefde kan veel prachtige dingen opleveren, maar het kan ook veel leed veroorzaken.
Dat zijn de twee kanten van dezelfde medaille. Je kunt de een niet zonder de ander hebben. Als je dat geen plekje kunt geven, zal het je van binnen opvreten.
Er zijn echter mensen die al hun irrationele overtuigingen over liefde, relaties en andere banden over de boeg kunnen gooien. Het betreft in die gevallen bijna altijd overtuigingen die we vanuit onze cultuur meekrijgen.
Ze idealiseren liefde en laten geen ruimte achter voor het feit dat liefde ook leed kan brengen. Uiteindelijk ligt onwetendheid aan de basis van al ons psychologisch leed, aldus Boeddha.
Zo hebben veel denkers en spirituele leiders nagedacht over hoe belangrijk het is om correct na te denken en je niet slecht te voelen. De wereld der relaties ligt in het verlengde hiervan. Zijn we onwetend op het gebied van liefde?
Misschien wel, maar dat is moeilijk te zeggen. Wat wél duidelijk is, is dat we zaken omtrent liefde en relaties veel beter moeten leren beheersen. Laten we hier eens beter naar kijken.
Lijden voor liefde
Het is de trieste waarheid dat mensen teveel lijden voor liefde. Zelfs mensen die praten over hoe perfect hun partner wel niet is hebben diep van binnen twijfels. Ze huizen allerlei minuscule angsten omtrent de toekomst van hun relatie.
Het zal iedereen op een gegeven moment overkomen. Iedereen lijdt ten gevolge van het samenzijn met de verkeerde persoon, een verminderd verlangen of een onverwachte relatiebreuk. Er bestaat niks dat meer hoogsensitief is dan liefde.
Niks is van zo’n fundamenteel belang in ons leven als liefde. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat je niet echt leeft tenzij je iemand echt liefhebt.
Daarom is een onverwachte relatiebreuk net alsof je plannen voor je neus in rook opgaan. Je voelt je alsof je wilt sterven. Wanhoop en ongeloof hebben je in hun greep. Je voelt je alleen maar verward en verlamd. Een gevoel van leegte raast langs je heen.
Liefde rationaliseren?
Sommige mensen dat je liefde niet kunt “begrijpen.” Het is iets dat je moet voelen en waar je van moet genieten. Romantiek zou namelijk geen logica kennen. Niks is echter verder van de waarheid. Die sentimentele houding is niet alleen naïef, maar ook gevaarlijk.
Een van de voornaamste oorzaken van liefdesverdriet is dit soort irrationele, onrealistische overtuigingen over relaties. Onjuiste ideeën over de liefde zijn de grootste bronnen van ons leed in relaties.
Zouden we liefde echter moeten rationaliseren? Ja, maar alleen tot zover dat het ons niet langer kan bedwelmen. Liefde is niet iets waar je enkel en alleen van hoort te genieten. Je hoort het ook tot onderdeel van je normen en waardensysteem te maken. Je moet het organiseren en reguleren. Leer het om te vliegen in plaats van zijn vleugels door te knippen.
De lessen van een onverwachte relatiebreuk
Als je liefde en zijn logica “begrijpt,” kun je ook een gebroken hart “begrijpen.” Er zijn veel dingen die dit kunnen veroorzaken. Als je het aan ziet komen kun je jezelf waarschijnlijk beter voorbereiden op de breuk. Wat gebeurt er echter wanneer het om een onverwachte relatiebreuk gaan?
Dit is een van de meest verpletterende dingen die je kan overkomen in je leven. Je kunt echter overal van leren, ook dit. Zo zijn er ook een aantal waardevolle lessen die je kunt leren van een onverwachte relatiebreuk. Deze zullen je helpen groeien. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.
Niks leeft eeuwig voort
Dat is de simpele waarheid. Het is een levensfeit. Alles heeft een begin en een einde. Sommige dingen komen sneller ten einde dan anderen, maar alles eindigt hoe dan ook op een gegeven moment. Koppels gaan misschien uit elkaar vanwege een tekort aan verlangen, verschillende doelen of communicatieproblemen.
Zo zijn er ook koppels die hun hele levens bij elkaar blijven, natuurlijk. Wanneer echter een van hun sterft, komt de magie ten einde. Ook dat is onvermijdelijk.
Je hebt niet alles onder controle
Sommige mensen proberen elk kleine detail van wat er met hun partner gebeurt te beheersen. Ze denken dat zolang ze continu aandacht besteden aan de ander en de relatie, een relatiebreuk te vermijden is. Dat is echter echt niet per se het geval.
Sommige dingen kun je niet veranderen ondanks hoe graag je dit misschien wilt. Als je partner je wil verlaten zullen ze dat hoe dan ook doen.
Je kunt best zonder een partner leven
Een leven zonder een partner is simpelweg een van verscheidene opties die je kunt nemen. Zo kun je er ook voor kiezen om je leven wel met een ander te leiden. Het zijn beide geldige opties. Elk kent zo ook zijn eigen voor- en nadelen. Iedereen kent bijvoorbeeld de voordelen van een leven met een partner wel.
Uiteindelijk is het echter zo dat het niet hebben van een partner niet meteen betekent dat je de liefde voor goed afzweert.
Je kunt liefde op allerlei manieren vinden. Je welzijn hoort echter niet afhankelijk te zijn van iemand anders.
Het leven is onvoorspelbaar (of in ieder geval niet zo voorspelbaar als je denkt)
Dit heeft vooral te maken met het gevoel dat je in controle bent. Wanneer je een onverwachte relatiebreuk doorstaat, realiseer je dat het onmogelijk is om alles in je leven te voorspellen. Je kunt wel toekomstplannen maken, maar je kunt jezelf het beste ook altijd voorbereiden op het onverwachte.
Niks is zo slecht als dat het in gedachte lijkt
Het is goed om te leren dingen in een passend perspectief te zien. Is het verschrikkelijk om een onverwachte relatiebreuk te doorstaan? Wat is nou echt verschrikkelijk in dit leven?
Dat je partner je verlaat is niet per definitie verschrikkelijk. Terminale ziektes, een wereldoorlog of een tragische dood van een geliefde — deze dingen zijn pas verschrikkelijk.
Je denkt misschien dat als je partner je verlaat, je leven zijn hele betekenis verliest. Je maakt je zorgen dat je niet meer verder kunt met je leven, dat je vast komt te zitten in een bodemloze put.
Misschien gebeurt dat in het begin ook wel. Je zult echter beetje bij beetje zien dat de situatie normaliseert. Je zult terug naar boven komen drijven, dat beloven we je.