5 citaten van Charlie Chaplin om op je leven toe te passen

5 citaten van Charlie Chaplin om op je leven toe te passen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Er is een aantal bewonderenswaardige mensen geweest die hun sporen hebben achtergelaten op aarde. Charlie Chaplin was één van deze mensen. Hij verraste iedereen die hij ontmoette met zijn humor en zijn wereldbeeld. Wanneer we spreken over een stomme film-acteur, of beter gezegd ‘de stomme film-acteur,’ is Charlie Chaplin als één van de besten hiervan. Hij werd wereldberoemd door zijn charismatische humor en stal de harten van vele filmliefhebbers. Hiervoor heeft hij uiteindelijk ook verschillende prijzen gewonnen.

De gevatheid van Chaplin

Ook al werd er geen woord gesproken in de films waarin Chaplin speelde, hij heeft toch een aantal gevatte opmerkingen aan ons achtergelaten. Hier gaan we een paar van zijn beste citaten delen. Bovendien zullen we kijken naar hoe deze toe te passen zijn op onze levens.

Vergeet nooit te lachen: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

Dit citaat van Chaplin herinnert ons eraan om optimistisch te blijven, wat we ook doen. Anders gezegd: ga het leven optimistisch tegemoet. We zouden onze gedachten en gevoelens moeten toewijden aan wat we het meest waarderen in het leven.

(Glim)lachen laat ons niet alleen beter voelen, maar anderen ook. We kunnen dus wel zeggen dat een lach een belangrijk onderdeel uitmaakt van vreugde. Als we niet lachen, lopen we vreugde mis.

Citaat van Chaplin over optimisme

Ik ben wat ik ben: een unieke en aparte man

Dit kan een ontzettend uitdagende gedachte zijn voor sommigen onder ons. Er is geen twijfel mogelijk over het feit dat we allemaal uniek zijn. De dingen die ons zo anders, zo uniek maken zijn juist de beste onderdelen van ons. We zouden onze unieke talenten en interesses moeten inzetten om de wereld te verbeteren voor anderen.

Uniek zijn maakt ons authentiek, wat er op zijn beurt voor zorgt dat:

  • Wij ons beter over onszelf voelen.
  • We meer zelfvertrouwen hebben.
  • We betere keuzes maken (en dit ook sneller doen).
  • Onze kwetsbaarheid afneemt.

Het leven is geweldig zolang je niet bang bent

Soms neemt angst ons te grazen. In het ergste geval vervormt het de manier waarop de wereld zien. Angst zorgt ervoor dat we ons kwetsbaar en onbekwaam voelen.

Onthoud nu dat wij tot op zekere hoogte degenen zijn die toestaan dat angst bestaat. In andere woorden: angst leeft alleen voort omdat wij dit gevoel onderhouden. Hoe? Welnu, wanneer we bijvoorbeeld met angst geconfronteerd worden, kunnen we deze uit de weg gaan of onder ogen komen. Als we het proberen te ontwijken, onderhouden we de angst. Als we hem onder ogen komen, kunnen we deze angst laten uitdoven. De macht licht in ieder geval altijd bij onszelf.

Het is niet een makkelijke taak om de kracht van onze emoties te verminderen, maar het is niet onmogelijk. Honderden mensen eisen elke dag hun levens terug van hun angsten. Als je hiermee worstelt, kan een deskundige je hierbij goed op weg helpen.

Om echt te lachen moet je je pijn kunnen erkennen en ermee kunnen spelen

Er zijn allerlei situaties die ons tot zulke mate van leed kunnen brengen, dat we het gevoel krijgen er niet meer tegen te kunnen. Deze pijnlijke tijden kunnen onze moed in onze schoenen doen zinken en het verlangen om door te gaan uit ons zuigen. Wanneer dit soort tijden aanbreken, is het belangrijk om nog een stapje verder te gaan — door het leed heen. We zouden de schoonheid die hierna achterblijft in onze levens moeten verkennen, ondanks de moeilijkheden waar we mee worstelen op dat moment.

Als we dat niet doen, wordt het maar al te makkelijk voor pessimisme om onze ogen te bedekken met een zwart gordijn. Pessimisme verandert zodoende uitdagingen in bedreigingen. Volgens Chaplin moeten we met onze pijn kunnen spelen om dit te vermijden. Door dat te doen worden we de baas van onze pijn en kunnen we hier ons voordeel mee doen. Pijn is simpelweg iets waar we sterker van worden. Als we het vanaf deze hoek bekijken, zal zijn vermogen om ons te beperken dramatisch verminderd worden.

Iemand die een bal een heuvel op duwt

Zonder absoluut zelfvertrouwen, zijn we gedoemd te falen

Zoals Chaplin zei: “Zelfvertrouwen is fundamenteel voor onze ontwikkeling.” Zonder zelfvertrouwen worden we onzeker en bang dat we onze eigen doelen niet kunnen bereiken. In onszelf leren vertrouwen zal ons helpen om:

  • Onszelf te leren kennen. We leren van onszelf. We leren over onze voorkeuren en wat we willen doen met onze levens.
  • Van onszelf te houden. Door vertrouwen leren we hoeveel we wel niet waard zijn.
  • Keuzes te maken. Wanneer we geloven dat we in staat zijn te bereiken wat we het liefste willen, vrezen we niet langer het onbekende. Zo leren we in staat te zijn om keuzes te maken.
  • Onze kwaliteit van leven te verbeteren. Wanneer we zelfverzekerd zijn, voelen we ons kalmer omdat we altijd handelen volgens onze ware zelf.
  • Uitdagingen aan te gaan. Zelfvertrouwen staat ons toe ons veilig te voelen wanneer we actie ondernemen.

Lachen is de sleutel en creativiteit en zelfvertrouwen zijn de meest belangrijke middelen om onze dagelijkse problemen mee te confronteren. Heb de moed om pijn met humor onder ogen te komen en elke dag te lachen. Deze suggesties zijn geweldige manieren om het leven makkelijker te maken en ons leed te verminderen.

We hopen dat je deze selectie citaten van Charlie Chaplin kunt waarderen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.