5 belangrijke acties tijdens de lockdown om te helpen

Er zijn belangrijke acties die voor de meeste mensen binnen handbereik liggen en die een manier zijn om jezelf te verrijken en je voor te bereiden op de gevolgen van de pandemie.
5 belangrijke acties tijdens de lockdown om te helpen

Laatste update: 21 mei, 2020

De crisis veroorzaakt door de coronapandemie heeft talloze gevolgen en zal vele veranderingen teweegbrengen. Hoewel veel mensen op de een of andere manier willen helpen, weten ze niet hoe of denken ze niet dat ze een echte kans hebben om dat te doen. Er zijn echter belangrijke acties tijdens de lockdown die ieder van ons kan ondernemen.

Het is voor een groot deel van de mensen duidelijk dat het bijvoorbeeld tijd is om solidariteit te tonen, ook al moeten we onze fysieke afstand van anderen bewaren. We zullen allemaal in meer of mindere mate door deze situatie worden getroffen. Daarom is wederzijdse hulp nu erg belangrijk, vooral voor diegenen die niet over de middelen of hulpbronnen beschikken.

Het gemeenschappelijke doel is in principe om voor elkaar te zorgen en te voldoen aan de doelstellingen van thuisisolatie. De belangrijkste doelstelling is natuurlijk het verminderen van het aantal besmettingen.

Tijdens deze lockdown kunnen we daarom zinvolle acties ondernemen om alles een stuk soepeler en makkelijker te laten verlopen. Over welke acties hebben we het? Hier volgen er vijf.

“Een voor een, we zijn allemaal sterfelijk. Samen, zijn we sterk.”

-Apuleyo-

belangrijke acties tijdens de lockdown

Vijf belangrijke acties tijdens de lockdown die we kunnen ondernemen

1.Ga om met je angst

Een van de moeilijkste aspecten van deze crisis is onzekerheid. Niemand weet namelijk hoe dit allemaal zal eindigen, wat de gevolgen zullen zijn en wat de impact op ons allemaal zal zijn. Niemand weet ook of hij of zij geïnfecteerd zal raken en zo ja, of er tijdige medische hulp zal zijn om de infectie te kunnen overwinnen.

Dit alles is voldoende om een aanzienlijke hoeveelheid angst te veroorzaken. Sommigen zullen het erger voelen en anderen zullen het beter aankunnen. De waarheid is echter dat we allemaal in meer of mindere mate de last van angst dragen.

Daarom is een van de belangrijkste acties op dit moment dat je de leiding neemt over dit emotionele overschot. Dit betekent dat je beter in staat bent om te gaan met die tijden van angst, die je keer op keer door zult maken. Je moet dit doen om anderen niet aan te steken met je angst die je wellicht vertoont in de vorm van agressiviteit, intolerantie of prikkelbaarheid.

Als je je erop concentreert, zul je manieren kunnen vinden om te ontspannen of afstand te nemen als je je slecht voelt. Je kunt ook hulp zoeken en anderen vragen om op een volwassen en vriendelijke manier naar je te luisteren.

2. Een van de belangrijkste acties tijdens de lockdown: conflicten vermijden

Een van de ergste effecten van slecht beheerste angst is dat je conflicten wilt beginnen. We voelen ons allemaal in meer of mindere mate gespannen. Als we over de situatie kunnen praten, kan dat een deel van die angst bij ons wegnemen.

De ‘remedie’ kan echter erger zijn dan de ‘ziekte’, omdat dergelijke gesprekken gemakkelijk in conflicten kunnen veranderen. Deze conflicten kunnen ook littekens achterlaten en negatieve gevoelens en houdingen bij anderen voeden.

Je kunt je niet altijd gedragen alsof je onkwetsbaar bent. Het is duidelijk dat bijna iedereen op een of andere manier tijdens de lockdown wel een conflict met iemand anders zal hebben.

Het belangrijkste is dat je je hiervan bewust bent, zodat het geen gewoonte wordt. Daarom is dit onze tweede belangrijke actie tijdens de lockdown: het vermijden van conflicten, vooral om redenen die niet kunnen worden gerechtvaardigd.

3. Houd jezelf bezig

Je hoeft de lockdown niet te gebruiken om de meest verbazingwekkende creaties of werken uit te voeren die je ooit hebt gedaan, zoals sommigen suggereren. Iedereen moet zelf beslissen hoe hij zich het prettigste voelt om zijn tijd door te brengen.

Sommigen zullen de nadruk leggen op rust, vooral als ze daar lange tijd geen kans toe hebben gehad. Als ze dit niet doen, dan voelen ze zich misschien overbelast door de hele situatie.

Dat gezegd hebbende, als je wat tijd besteed aan iets waardoor je je nuttig voelt, kan dit je humeur en houding verbeteren. Door activiteiten te vinden waar je je goed bij voelt, zul je je eigen vooruitgang kunnen boeken in iets dat je echt inspireert en motiveert.

4. Bel je vrienden

Dit is een goed moment om je telefoonnummers van je vrienden en kennissen eens af te stoffen. Waarom zou je ze niet bellen om te zien hoe het met ze gaat en te genieten van wat gezelschap? Dit is ook een manier om nieuwe prikkels te krijgen en de beperkte ruimte van de vier muren van je huis even te ontvluchten.

Een van de belangrijkste acties van dit moment is het cultiveren en verrijken van vriendschappen. Het geeft je morele kracht om te weten dat je niet alleen bent.

Kracht om contact te maken met anderen, ook al is het van een afstand. Denk vooral aan die mensen die alleen door deze quarantaine moeten gaan. Voor hen is communicatie met vrienden van bijzondere waarde.

Videogesprekken zijn ideaal om contact te houden

5. Delen

Een van de lessen die we allemaal hebben gezien en die essentieel is tijdens deze crisis, is meer delen met anderen. Het zal voor iedereen gemakkelijker zijn om met de situatie om te gaan en deze te overwinnen als er een sfeer van eenheid en wederzijdse hulp heerst.

We beleven allemaal hetzelfde avontuur en onze collectieve bestemming hangt grotendeels af van individuele acties. Mogen al deze moeilijke momenten ons eraan herinneren dat we allemaal deel uitmaken van dezelfde soort en dat we allemaal van elkaar afhankelijk zijn.

Alleen al nadenken over hoe je kunt helpen is een van de belangrijke acties. Het betekent namelijk dat je constructief nadenkt over wat je kunt doen. Aan anderen denken en zoeken naar manieren om hen te helpen is iets dat je in de meeste gevallen sterker en optimistischer zal maken. Wellicht ook interessant voor jou

Veerkracht tijdens de coronacrisis
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Veerkracht tijdens de coronacrisis

Het toepassen van veerkracht tijdens de coronacrisis is belangrijk om ons hoofd te kunnen bieden aan deze huidige gezondheidscrisis.