3 sleutels om vastberadener te zijn

We brengen allemaal de dag door met beslissingen nemen. Of ze nu eenvoudig of ingewikkeld zijn, belangrijk of banaal, dit proces kan overweldigend zijn. Wat zijn de sleutels om vastberadener te zijn?
3 sleutels om vastberadener te zijn

Laatste update: 12 augustus, 2022

Het is waar dat sommige mensen graag beslissingen nemen op basis van twijfel. Om de een of andere reden voelen ze zich ondergedompeld in grote angst die hen ervan weerhoudt helder na te denken. Maar zo hoort het niet te gaan. De sleutels om vastberadener te zijn hebben te maken met tactieken om de altijd zo gewone neiging tot twijfelen en overdenken te neutraliseren.

Nu is het volkomen gezond om verschillende opties af te wegen, vooral als je een probleem met belangrijke implicaties moet oplossen. Er komt echter een punt waarop je de grens kunt overschrijden. Plotseling ben je niet meer in staat de dingen gezond te beoordelen en in plaats daarvan eindig je met non-stop herkauwen.

Bij sommige mensen is de voortdurende twijfel meer merkbaar. Vaak leidt deze oefening van steeds maar weer over dingen nadenken voor je handelt tot inactiviteit.

In een oogwenk realiseer je je dat het leven zelf de beslissing voor je nam. Je kunt maar beter geloven dat de gevolgen hiervan niet prettig zijn. Is het mogelijk om uit deze verschrikkelijke vicieuze cirkel te komen? Wat zijn de sleutels om vastberadener te zijn? Blijf lezen om daar achter te komen!

1. Vermijd het baseren van je beslissingen op het eindresultaat

De eerste sleutel om vastberadener te zijn heeft te maken met een verandering van focus. Het komt nogal eens voor dat iemand zich bij het evalueren van de keuzemogelijkheden die hij heeft, concentreert op de mogelijke eindresultaten. Daardoor vergeten ze helemaal na te denken over het proces om tot dat resultaat te komen.

Het probleem is dus slecht gesteld. In de eerste plaats omdat het oordeel van de persoon in principe verkeerd is. Met andere woorden, ze kunnen niet anticiperen op hun eigen werkelijkheid, hoe graag ze dat ook zouden willen. Het is belangrijk te begrijpen dat de gevolgen van je daden aan veel meer factoren onderhevig zijn dan je eigen wil.

Daarom moet je, om vastberadener te zijn, eerst toegeven dat je geen enkele situatie voor 100 procent onder controle kunt hebben. Elke keuze is een gok, geen zekerheid. Dat gezegd zijnde, is het belangrijkste dat je je concentreert op het bewijs dat je nu hebt en de onzekerheid accepteert.

Vrouw denkt na

2. Beperk je mogelijkheden, een van de sleutels om vastberadener te zijn

Een andere goede strategie om je te helpen vastberadener te zijn is je mogelijkheden te beperken. Het is handig om bij het nemen van een beslissing enkele parameters af te bakenen. Als je geen grenzen stelt, kan er een voortdurende en overweldigende brainstorm van ideeën en emoties ontstaan, die je ongetwijfeld kan verlammen.

Ten eerste betekent het beperken van je keuzemogelijkheden dat je er een deadline op zet. Als je de afronding van het proces open laat, kun je het uiteindelijk eeuwig uitstellen, tot de werkelijkheid voor je beslist. Kijk eens naar dit eenvoudige voorbeeld.

Je weet niet of je een blauw of een groen jasje moet kopen. Op een dag ga je naar de winkel en ziet dat de groene niet meer verkrijgbaar is, dus ga je voor de blauwe. Dit is waarom het stellen van tijdslimieten essentieel is.

Ten tweede moet je bedenken dat het besluitvormingsproces vooral een proces is van het weggooien van opties. Het gaat er dus niet om steeds meer opties toe te voegen, maar om ze af te wijzen. Als je merkt dat een van de alternatieven zwak is, denk er dan niet langer over na. Sluit het eenvoudig uit.

Man denkt na

3. Maak je los van de situatie

In deze gevallen is een van de meest verlammende factoren de hoge emotionele belasting die met het besluitvormingsproces gepaard gaat. Vele malen laten we, zonder het te merken, toe dat angst of opwinding de overhand nemen. Daarom, als je denkt dat je niet objectief kunt blijven om een beslissing te nemen, is het misschien niet het beste moment om dat te doen.

Het is duidelijk dat bij beslissingen niet alleen cognitieve aspecten een rol spelen, maar ook emotionele. Vastberadener zijn betekent niet dat je moet wachten tot je geen gevoelens meer ervaart. Dan zou je in feite voor altijd blijven wachten.

In plaats daarvan moet je leren om bij het oplossen van een probleem met zeer intense emotionele toestanden om te gaan. Doe je dat niet, dan kun je de situatie op een vage en vervormde manier zien.

Dat gezegd hebbende, is het meest aangewezen om in een toestand van ontspanning te komen voor je de kwestie onder ogen ziet. Een goede techniek is om te doen alsof iemand anders je om raad vraagt over die gebeurtenis. Schrijf het op in een brief, adresseer hem aan jezelf, en reageer erop.

Tenslotte is het belangrijk om het idee dat er een perfecte beslissing bestaat opzij te zetten. Wat twijfel in feite vaak in stand houdt is het zoeken naar een alternatief waarin iedereen wint. Maar dat is erg onwaarschijnlijk, want bij elke beslissing zijn er winsten en verliezen.

Elke beslissing impliceert een berusting, in meer of mindere mate. Om je besluitvormingsproces optimaler te maken, moet je dus aanvaarden dat onzekerheid er altijd deel van zal uitmaken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Braidot, N. (2012). Sácale partido a tu cerebro: todo lo que necesitas saber para mejorar tu memoria, tomar decisiones y aprovechar todo tu potencial. Ediciones Granica.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.