3 relatie-pesticiden die de plant der liefde vergiftigen

3 relatie-pesticiden die de plant der liefde vergiftigen

Laatste update: 03 mei, 2017

In het romantische begin van een relatie gieren de hormonen en adrenaline door ons lijf, zijn onze emoties extreem rooskleurig en luchthartig, en idealiseren we de ander tot uitzinnige hoogten. Naarmate de tijd verstrekt, en de verfrissende verliefdheid vervliegt, vallen beide partners echter ofwel terug in hun oude rol en gewoonten, of blijken zich toch anders te gedragen dan verwacht, en gehoopt. Niets is meer zo vanzelfsprekend, en zo verrukkelijk, als tijdens het opwindende ontkiemingsproces van de verkering.

De liefde lijkt in veel opzichten op een plant die elke dag water gegeven moet worden. Als je het onvoldoende te drinken geeft, zal het – vroeg of laat – verdorren, en een pijnlijke droogte-dood sterven. Omgekeerd, als je de stek vanuit een te grote gieter overspoelt, en zo de wortels permanent onder water zet, zullen deze onherroepelijk verrotten, wat tegelijkertijd ook het einde van het bovengrondse deel van de plant betekent. Vertaal deze metafoor naar menselijke verhoudingen, en de les luidt: intieme relaties bloeien als de juiste balans tussen liefde en vrijheid wordt gevonden, en gecultiveerd.

Bepaalde ‘weersomstandigheden’ in de atmosfeer, en bepaalde ‘elementen’ in de voedingsbodem van je relatie zijn dan ook funest voor de fragiele bloem der liefde – zelfs zonder dat je het bewust in de gaten hebt. Vertrouw daarom op je intuïtie, en houd alle symptomen  – zowel die van gezondheid als van ziekte – zo nauwlettend mogelijk in de gaten. Alleen door op deze manier aandacht te blijven besteden aan jullie gezamenlijke zaailing, weet je wanneer radicale verandering nodig is, en wanneer je ontspannen kan genieten van de gracieuze geur en kleur van jullie relatie.

“Het is niet zozeer langdurigheid die een relatie voor haar eigen einde behoedt, maar juist de liefde zelf die haar tegen de tand des tijds in bescherming neemt.”

-Jeanne Moreau-

De bemestingscyclus van negativiteit

Een stressvolle baan, een boze buurman, een kapotte koelkast of te weinig tijd hebben om boodschappen te doen. Als we zulke naargeestige invloeden of incidenten niet met behulp van een positieve instelling in evenwicht brengen, kunnen we last krijgen van chronische negativiteit. En die negativiteit kan zich – als een olievlek – in alle richtingen verspreiden, inclusief onze partner.

Door je negatieve gedachten en gevoelens op je partner te dumpen, belast je hem of haar ten onrechte met je eigen emotionele bagage. Bovendien los je daar de negativiteit niet mee op – integendeel. Die rugzak vol weggestopte, onverwerkte sentimenten wordt alleen nog maar zwaarder, en breekt uiteindelijk je rug. Zeuren en zaniken werkt benauwend op de ziel van zowel de klager als beklaagde. Laten we – in plaats van onszelf te verliezen in zulk contraproductief gejammer – proberen actief onze problemen op te lossen!

Natuurlijk is een beetje negativiteit op zijn tijd geen gevaar voor de continuïteit van een koppel. Maar op het moment dat elke dag steeds donkerder wordt, en die deprimerende duisternis alles begint te overschaduwen, zal de plant der liefde daar ernstig onder lijden.

Niet de relatie, maar randzaken voorrang geven

Het leven kan overweldigend genoeg zijn: kinderen, vrienden, werk, hobby’s, studie…. Het samenzijn met en genieten van je geliefde lijkt soms onderaan het prioriteitenlijstje te bungelen. Maar draai het eens om: hoe zou jij het vinden als je partner jou niet op de eerste plek zet, en telkens de voorkeur geeft aan alternatieve activiteiten? De relatie vertoont scheuren, en spat dan uiteen, omdat niemand stelselmatig de tweede viool wenst te spelen.

Red je relatie door je levensgezel in het middelpunt van je belangstelling te zetten. Laat in woord en gebaar blijken hoe belangrijk hij of zij voor je is. Luister naar en waardeer zijn of haar mening en gemoedsbeweging. Dát is hoe je de liefde tussen jullie in leven houdt!

“Ware liefde is niet eigenliefde. Het is dat wat minnaars naar elkaar, en naar het leven toe opent. Geen gepest, geen afwijzing. Niet najagen, noch isoleren. Enkel acceptatie.”

-Antonio Gala-

De passie laten uitdoven

Hoewel eerlijkheid en oprechte communicatie essentieel zijn binnen een relatie, vormt ook passie een onmisbaar ingrediënt in de voortgaande voldoening van het koppel als koppel. Zelfs enige mate van mysterie en flirterige geheimzinnigheid kan – bij gelegenheid – geen kwaad.

Zowel mannen als vrouwen verlangen naar lichamelijke affectie van hun partner. Als zulke intimiteit hardnekkig wordt onthouden, of wordt afgeslagen, dan lijkt een breuk of scheiding vaak aanstaande. Want het is bij uitstek seksualiteit wat beide partners (weer) dichter bij elkaar brengt, en hun emotionele band van hand tot hart versterkt.

Natuurlijk ben je op bepaalde dagen te moe, of is er simpelweg te weinig tijd, maar toch is het erg belangrijk om de plant der liefde regelmatig met het gewijde water van onze passie te bevloeien. Wanneer seks en liefde zich als twee scheuten verstrengelen, floreert de relatie!

Ook als je al jaren een stabiele relatie hebt, kan je af en toe nog verrast, geïntimideerd of zelfs overrompeld worden door de daarmee gepaard gaande verantwoordelijkheid. Zowel jezelf als iemand anders – in de praktijk – liefhebben. Zorgen voor elkaar. Het welzijn en geluk van je partner wordt in hoge mate beïnvloed door jouw daden en keuzes. Daarom is het van groot belang te beseffen dat de schijnbaar kleine dingen er werkelijk toe doen in je relatie, en zelfs – op de lange termijn – het verschil kunnen maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.