3 manieren om de psoas te strekken - de spier van de ziel

De psoas, ook wel de 'spier van de ziel' genoemd, is de diepste spier in je spierstelsel en helpt bij het in balans brengen van je lichaam.
3 manieren om de psoas te strekken - de spier van de ziel

Laatste update: 19 maart, 2022

De psoas, ook wel de ‘spier van de ziel’ genoemd, is de diepste spier in je spierstelsel. Het speelt de grootste rol van elke spier bij het in balans brengen van je lichaam. Het helpt ook bij de mobiliteit van de gewrichten, je bewegingsbereik en het goed functioneren van de organen in je buikstreek.

Deze spier, die je wervelkolom en je benen verbindt, helpt je op twee voeten te lopen. Het maakt het voor jou mogelijk om je benen op te tillen en te lopen. Een gezonde psoas helpt ook bij een goede houding en maakt ruimte voor alle interne structuren in je lichaam.

Oosterse culturen hebben het de naam “de spier van de ziel” gegeven vanwege zijn relatie met het centrale zenuwstelsel. Omdat het verbonden is met je middenrif, speelt het een rol bij het ademen.

We weten dat je ademhalingsfrequentie een tweerichtingsrelatie heeft met je emoties. Dat is de reden waarom de psoas de spier is die de rol speelt om zuurstof naar je hersenen te sturen.

De psoas, of de ‘spier van de ziel’, wordt gezien als de spreekbuis van emoties. Denk aan emoties die aanvoelen als ‘vlinders’ of ‘knopen’ in je maag.

De spier van de ziel, de psoas

Spanning in je psoas beïnvloedt je emotionele gezondheid

Stress kan spanning in je psoas veroorzaken, waardoor het kleiner of moeilijker wordt. Beide dingen zullen leiden tot pijn in de boven- en onderrug, spijsverteringsproblemen, pijnlijke menstruatie en meer.

Aan de andere kant, hoe sterker en flexibeler de “spier van de ziel” is, hoe meer vitaliteit je uitstraalt. Dat komt omdat energie vrij door je botten, spieren, gewrichten en organen kan stromen.

De psoas - de spier van de ziel - in een skelet

Oefeningen om de “spier van de ziel” te ontspannen en te strekken

Als je de psoas wilt versterken en flexibeler wilt maken, zijn er bepaalde oefeningen en rekoefeningen die je kunt doen. Zoals je op deze afbeeldingen kunt zien, begint de spier bij je T12-wervel en strekt zich uit langs je vijf onderrugwervels, en sluit uiteindelijk aan op het bovenste deel van je dijbeen (femur).

Oefeningen zoals yoga richten zich op deze spier, omdat het je helpt onnodige spanning los te laten. Het laat je ook door echt bevrijdende lichaamsbewegingen stromen die je zullen helpen om opnieuw contact met jezelf te maken.

Laten we nu eens kijken naar enkele oefeningen die je zullen helpen de ‘spier van de ziel’ uit te rekken en te versterken. Maar voordat we erover beginnen te praten, denk er dan aan om ze een paar seconden vast te houden en herhaal ze dan met elk been. Het is een goed idee om ze elke dag te doen, vooral ‘s ochtends indien mogelijk.

1. Lunge

 • Sta rechtop met je benen gespreid op schouderbreedte.
 • Houd je rug recht. Dit zal je helpen om je buikspieren aangespannen te houden.
 • Zet een stap naar voren met je rechtervoet.
 • Laat je linkerknie naar de grond zakken en schuif deze naar achteren totdat je hele linkerbeen gestrekt is.
 • Laat je handen op je rechterknie rusten en blijf een paar seconden in die positie.
 • Sta langzaam op, ga terug naar de beginhouding en doe dezelfde oefening met je andere been.

Variatie: doe dezelfde oefening maar gebruik een kruk, box of zit ter hoogte van je knie zodat je hem daar kunt laten rusten en al je gewicht naar voren kunt brengen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je je linkerbeen helemaal strekt en herhaal je met het andere been.

Vrouw doet een lunge

2. Ruggengraat rekken

 • Leg met het gezicht naar boven op een mat.
 • Zet je armen loodrecht op je lichaam, in de vorm van een kruis. Je handpalmen moeten de grond raken.
 • Breng je rechterknie op je linkerknie, draai je heupen en rust op de grond. Je rechterbeen moet in een rechte hoek staan.
 • Je linkerbeen mag niet worden gebogen.
 • Blijf een paar seconden in die houding en wissel dan van been.
  Vrouw rekt

3. Borst tot knie strekken

 • Leg met het gezicht naar boven op een mat.
 • Breng je rechterknie naar je borst en houd hem met beide handen vast. Zet er dan wat druk op om het dichterbij te brengen.
 • Til je linkerbeen niet van de grond.
 • Blijf een paar seconden in deze houding en herhaal het dan met het andere been.
knie naar borst strekken.

Door van deze eenvoudige oefeningen een dagelijkse gewoonte te maken, verbeter je jouw fysieke en psychologische balans. Elke dag wat tijd nemen om jezelf te vullen met psychologische zuurstof is niet iets dat je kunt ‘uitstellen tot later’. Want uiteindelijk is je welzijn iets dat je nooit mag uitstellen. Je leven hangt ervan af.

Uitgelichte afbeelding door Claudia Tremblay Wellicht ook interessant voor jou

Drie dagelijkse oefeningen om je emoties op orde te brengen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Drie dagelijkse oefeningen om je emoties op orde te brengen

Je emoties op orde brengen lukt niet altijd door alleen maar na te denken. Je moet ook bepaalde dagelijkse oefeningen uitvoeren.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.