De zen-filosofie ontstond aan het begin van de eerste eeuw, toen de Chinese leer door middel van het boeddhisme in contact kwam met de basisprincipes van het hindoeïsme. Dit cruciale moment in de geschiedenis heeft zijn stempel gedrukt op onze levens vandaag.
Deze filosofie werd rond het jaar 1200 verwelkomd in Japan en ontwikkeld onder de naam ‘zen’. Hiervandaan werd het gedeeld met de wereld, waarbij het de westerse gedachte sterk beïnvloedde.
De invloed en de integratie ervan in onze cultuur is mede te danken aan grote artiesten zoals Madonna en atleten zoals Tiger Woods, die genieten van de voordelen van de zen-filosofie als leidraad voor hun dagelijkse leven.
De zen-filosofie wordt ook aangehangen door invloedrijke mensen in de financiële sector, zoals William Ford, president van de Ford Motor Company; evenals William George van de Goldman Sachs Group, die bekend staat om het reciteren van de mantra van winstgevendheid.
“Als iets van binnenuit komt, als het een deel van jou is, dan kun je niet anders dan het naleven, dan het uiten.”
-Kamal Ravikant-
Het doel van zen is niet het achterhalen van de betekenis van het leven, maar eerder het overwinnen van onze eigen beperkingen en moeilijkheden. De zen-filosofie gaat erom dat je leert om aandacht te besteden aan elk moment, waarbij je je alleen concentreert op het hier en nu.
Lessen uit de zen-filosofie
Hier zijn 29 gezegden die jouw leven kunnen transformeren. Ze zullen je helpen om het leven op een andere, positievere manier te bekijken en om antwoorden te vinden op veel van de vragen die je misschien hebt.
Architect en schrijver John Pawson zegt dat minimalisme niet alleen een bouwstijl is, maar een manier van leven. Dit is precies hoe sommige mensen minimalisme zijn gaan begrijpen. Op die manier hebben ze een platvorm gecreëerd om anderen meer te leren…
Als we een ingewikkeld en pijnlijk proces meemaken, kunnen we gaan denken dat er geen uitweg is. We hebben ons allemaal wel eens in zo’n situatie bevonden. Soms zijn we zo bezig met onszelf dat we niet langer kijken naar…
Wijsheid en sjamanisme zijn onderling diep verbonden. Een sjamaan of een sjamaanvrouw staat in verbinding met de natuur en met de levenskracht van alle dingen. Ze hebben door vele generaties heen hun wijsheid ontwikkeld. Sjamanen hebben in inheemse gemeenschappen een heel…
Zelfs in schijnbaar monogame samenlevingen komt ontrouw vaak voor. In het dierenrijk is monogamie een uitzondering en niet de regel. Er zijn een paar diersoorten die trouw blijven, maar de redenen waarom ze dat doen zijn verre van romantisch. Begrijpen…
De sociale impacttheorie probeert inzicht te krijgen in hoe individuen bronnen of voorwerpen van sociale beïnvloeding kunnen zijn. Deze theorie houdt elke vorm van invloed in op de gevoelens, de gedachten en het gedrag van mensen. De sociale impacttheorie helpt…
In dit artikel laten we je enkele eenvoudige en effectieve manieren zien om je zelfvertrouwen te boosten. Door dit te doen, kunt je je dagelijks leven met vertrouwen tegemoet treden en je emotionele gezondheid verbeteren. Zelfvertrouwen of vertrouwen op zich…