13 stappen om veerkracht te ontwikkelen

13 stappen om veerkracht te ontwikkelen

Laatste update: 23 augustus, 2016

Veerkrachtig zijn is niet iets bijzonders. De meest gewone mensen hebben het vermogen te herstellen wanneer ze geconfronteerd worden met moeilijke momenten in het leven.

Veerkrachtigheid is een kwaliteit die ons naar de toekomst leidt, naar hoop en kracht. Maar het leidt ons bovenal naar actie. Veerkrachtigheid kan worden aangeleerd. Het is geen karaktereigenschap die sommigen wel hebben en anderen niet.

Veerkrachtig zijn betekent dat je ondanks pijn en ongunstige omstandigheden in staat bent om verder te gaan met je leven zonder de controle te verliezen of overweldigd te raken. Dat je zelfs wanneer alles misgaat in staat bent om opnieuw te beginnen.

Veerkracht

Bij het zijn van een veerkrachtig persoon spelen veel factoren een rol. Een van de belangrijkste factoren is het hebben van significante relaties met je familie, vrienden en de mensen om je heen. Een andere factor is het kunnen maken van realistische plannen, het voor ogen kunnen zien van toekomstige stappen door middel van deze plannen en het hebben van een positieve kijk op jezelf of het vermogen om met sterke emoties en impulsen om te gaan.

Manieren om je veerkracht te vergroten

Het goede nieuws is dat hoewel het misschien ingewikkeld lijkt, al deze vaardigheden kunnen worden aangeleerd en ontwikkeld. Veerkrachtigheid is dan ook niet alleen te bereiken door slechts enkelen. Ieder van ons kan op een bepaald punt in het leven veerkrachtig zijn. Lees verder om te leren hoe ook jij je veerkracht kunt vergroten:

 1. Zorg voor goede relaties met je omgeving. Denk aan familieleden, vrienden, collega’s of zelfs de ouders van de vriendjes van jouw kinderen. Zorg dat je een sociale kring hebt die je het gevoel geeft dat je je tijd goed besteedt en dat je een belangrijk onderdeel bent van jouw systeem.
 2. Accepteer dat verandering noodzakelijkerwijs bij het leven hoort. Er is geen ontwikkeling zonder verandering. En zelfs als je niet wilt ontwikkelen, zal verandering alsnog plaatsvinden. Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen wat je wel kunt beïnvloeden en wat niet. Op deze manier kun je de dingen die verbeterd kunnen worden verbeteren.
 3. Bekijk de moeilijkheden in je leven niet als onoverkomelijke problemen. Je kunt niet voorkomen dat er in je leven ontzettend stressvolle gebeurtenissen zullen plaatsvinden, maar je kunt wel de manier waarop je met ze omgaat verbeteren. Probeer je visie uit te breiden en wees je ervan bewust dat het grootste gedeelte van de stressvolle gebeurtenissen slechts tijdelijk zijn, niet permanent. Als ze dit wel zijn, ontwerp dan een plan om hier mee om te gaan en ga ermee om.
 4. Stel kleine haalbare doelen. Als je een groot doel voor ogen hebt, dan is de manier om het te bereiken niet door te rennen. Neem kleine stapjes, stel kleine doelen naarmate je vordert. Wees je ervan bewust hoe ver je kunt gaan, neem niet meer op je schouders dan je dragen kunt. Als je in staat bent sommige dingen te bereiken, wees er dan trots op. Je bent goed op weg.
 5. Wees niet bang om beslissingen te nemen. Negeer je problemen niet en stel ze niet uit. Als je het nu kunt doen en het je problemen zal besparen, doe het dan zo snel mogelijk. Als je het niet nu kunt doen, wees dan in staat te wachten op het juiste moment zonder er voor die tijd te veel over na te denken.
 6. Ontwikkel een positieve kijk op jezelf. Vertrouwen in je eigen kunnen en een positieve houding dragen bij aan een veerkrachtige houding.
 7. Ontdek jezelf. Misschien zal je na een harde val de behoefte hebben om je spirituele kant te ontdekken, om te lezen en je lichaam en geest te verkennen door middel van verschillende activiteiten. Een bezige geest weerhoudt je van slechte gedachten en helpt je om een basis te leggen waar je op voort kunt bouwen in de toekomst.
 8. Relativeer. Dat er iets slechts bij je is gebeurd, betekent niet dat je hele leven bergafwaarts gaat, noch dat je persoonlijkheid of waarden slecht zijn. Definieer je problemen goed, zodat je ze gericht kunt aanpakken en zodat ze niet de mooie kanten van je leven kunnen besmetten.
 9. Vraag jezelf af wat je gedaan hebt om er weer bovenop te komen toen je in het verleden onderuit ging. Onthoud de moeilijke tijden waar je al doorheen gegaan bent en denk erover na hoe je ze te boven bent gekomen. Als je dit duidelijk voor ogen hebt, doe in de toekomst dan hetzelfde, want wat toen goed voor je was om te doen, is nu misschien wel weer goed.
 10. Zorg voor jezelf. Laat je werk of zorgen niet al je tijd opslokken. Doe dingen die je leuk vindt en dingen waar je van geniet. En rust vooral goed uit. Breng tijd door met mensen die je een goed gevoel geven.
 11. Reageer jezelf af. Het mogen dan sterke emoties zijn, het is belangrijk dat je ze uit. Van emotionele onderdrukking kun je zelfs ziek worden.
 12. Raadpleeg boeken, therapeuten en online hulpmiddelen. Probeer mensen te vinden die hetzelfde hebben meegemaakt als jij of ga op zoek naar deskundigen als je verder met je leven moet, maar je niet weet waar je moet beginnen.
 13. Volharding en vertrouwen zullen je bondgenoten zijn in de strijd die volgt. Vergeet dat niet.

Tijd

Veerkracht is geen op zichzelf staande eigenschap, het is een visie die je zal helpen

Ze zeggen dat wanneer je sterk wordt, er maar weinig dingen zijn die je kunnen raken of ervan kunnen weerhouden om hoopvol verder te gaan met je leven. Ze kunnen je er simpelweg niet van weerhouden om je plannen door te zetten. Veerkracht is het vermogen om die kracht te hebben en te incorporeren in een strategie die je zal helpen om de manier waarop je met je belangrijkste stressfactoren omgaat te verbeteren.

Als je je er eenmaal van bewust bent, hoef je het alleen nog maar te ontwikkelen en in praktijk te brengen. Met inzet en consistentie zul je in staat zijn het te bereiken. Veerkrachtig zijn is een vaardigheid die kan worden aangeleerd en die je zal helpen het leven op een andere manier te begrijpen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.