12 citaten van Marilyn Monroe: hoe de mythe ontstond

12 citaten van Marilyn Monroe: hoe de mythe ontstond
Leah Padalino

Geschreven en geverifieerd door filmrecensent Leah Padalino.

Laatste update: 27 december, 2022

Het is bijna onmogelijk dat iemand tegenwoordig het gezicht van Marilyn Monroe niet herkent. Zij is onsterfelijk gemaakt. Haar gezicht is alom bekend. Er bestaat geen twijfel dat haar gezicht een symbool van de 20e eeuw geworden is, een mythe van de moderne tijd. Wat zit echter achter die gouden krullen en die betoverende ogen? De citaten van Marilyn Monroe geven ons meer inzicht in wie zij echt was.

Norma Jean Baker werd op 1 juni 1926 in Los Angeles geboren. Haar ouders scheidden voor haar geboorte. Dat betekent dus dat ze de dochter van een alleenstaande moeder was. Haar moeder had geen tijd om voor haar te zorgen. Uiteindelijk moest ze Marilyn tijdelijk aan een koppel geven ter adoptie.

“Als ik alle regels gevolgd had dan had ik niks bereikt.”

-Marilyn Monroe-

De kindertijd van Norma Jean Baker was niet gemakkelijk. Nu en dan ging ze terug naar haar moeder. Ze reisde echter altijd van huis naar huis. Altijd was ze door problemen omringd. Ze was zelfs het slachtoffer van seksueel misbruik. Dat alles heeft bij de jonge Norma enkele onzekerheden geschapen die haar de rest van haar leven bijgebleven zijn.

Als volwassene begon ze te werken in een wapenfabriek. Op een dag nam een tijdschrift van haar een foto. Dat was het moment waarop ze als model begon te werken. Vanaf toen gebruikte ze de naam Marilyn Monroe.

Ze veranderde ook de roodbruine kleur van haar haar in het mythisch blond dat we vandaag allemaal herkennen. In de mode en in films begon toen de mythe Marilyn Monroe vorm te krijgen.

De citaten van Marilyn Monroe gaan over liefde, succes en eenzaamheid. Ze zijn een zelfportret vol wijsheid.

De jonge Marilyn Monroe

Marilyn Monroe, een mythe van de 20e eeuw

Mythes helpen ons de wereld te verklaren of dingen die ons begrip overstijgen. Dat is ook de reden waarom oude culturen mythes hadden die allerlei soorten verschillende fenomenen verklaarden.

Tegenwoordig zijn die mythes veranderd. Nu maken we mythes door middel van de media. Aan bepaalde beelden geven we een nieuwe betekenis of een nieuwe interpretatie.

Volgens Roland Barthes zijn mythes een product, een culturele praktijk, een nieuwe taal. Linguïstische voorstellingen zijn samengesteld uit een betekenis en een betekenaar die hand in hand gaan. Ze zijn onafscheidelijk. Mythes gaan echter een stap verder. Ze voegen een nieuwe betekenis toe aan de betekenaar. Dan is er dus een nieuwe voorstelling: de mythe.

Bovendien bedacht Barthes drie verschillende manieren om mythes te lezen:

  • Cynisch lezen: dit is letterlijk lezen zoals journalisten gebruiken.
  • De betekenis van de mythe lezen: deze vorm ontmaskert de mythes en toont aan dat ze kunstmatig zijn.
  • Dynamisch lezen: dit is de vorm die de meeste lezers gebruiken. Je leest zonder te proberen de mythe van iets te ontkrachten.

Wanneer we een foto van Marilyn Monroe zien, verbinden we het dus ook met een seksueel icoon of met erotiek. We zien eigenlijk Marilyn niet. We zien iets dat haar overstijgt.

Wat is de werkelijkheid achter de mythe van Marilyn Monroe? Om op die vraag te antwoorden willen we deze 12 citaten van Marilyn Monroe gebruiken. We zullen proberen wat meer te tonen over deze iconische filmster van de 20e eeuw.

Citaten van Marilyn Monroe

Marilyn Monroe, de Hollywoodster

1. Hollywood is een plek waar ze je 1.000 dollar voor een kus geven en 50 cent voor je ziel.

Marilyn Monroe was een belangrijke ster in Hollywood. Ze was echter ook uitdagend. En hoewel ze een naïef imago had, bezat ze ook een nadenkende geest. Met dit citaat, maakte ze duidelijk dat het niet belangrijk was dat ze deel uitmaakte van de filmwereld. Ze kon nog steeds de duistere kanten van deze wereld zien en erop wijzen.

2. Een carrière is prachtig maar op een koude nacht kan je je er niet in oprollen.

Ondanks alle succes voelde Marilyn zich altijd erg alleen. De waarheid is dat succes soms gewoon niet genoeg is. Als je in je eentje de top bereikt en onderweg je relaties opoffert, dan zal je aan de top waarschijnlijk de bittere werkelijkheid ontdekken. Het zal wellicht zo bitter zijn dat de meeste mensen het liever niet helemaal tot de top gehaald hadden.

3. Soms heb ik het gevoel dat mijn hele leven een afwijzing geweest is.

De moeilijke kinderjaren van Marilyn Monroe, het misbruik, de depressie en de intense eisen van de filmindustrie hebben van haar een hoge tol geëist. Wie zou ooit gedacht hebben dat zo’n mooie vrouw zovele verborgen onzekerheden had? Het uiterlijk kan bedriegen want Marilyn was een uitermate onzeker persoon.

4. Het is beter op je eentje gelukkig te zijn dan ongelukkig bij iemand.

Dit is één van de geweldige citaten van Marilyn Monroe. Denk eraan in je dagelijks leven. Zij was in haar leven voortdurend op zoek naar geluk. Ze had vele partners. En toch had ze altijd het gevoel dat iets niet klopte.

Dat is de reden dat dit citaat zo oprecht en eerlijk is. Je mag nooit toelaten dat een partner je ongelukkig maakt. Je kan immers altijd probeer om op je eentje je eigen weg naar geluk te vinden.

Marilyn Monroe als tiener

5. Honden bijten me nooit. Alleen mensen.

Wellicht hebben haar trauma en haar enorme ontgoocheling over de samenleving en de mensheid haar tot deze uitspraak gebracht. Onze meest betrouwbare kameraden zijn niet altijd mensen.

6. Ik vind het niet erg in een mannenwereld te leven zolang ik in die wereld een vrouw kan zijn.

Als Marilyn Monroe ergens voor stond, dan was dat haar vrouwelijkheid. Zij is altijd trots geweest om een vrouw te zijn. Ondanks alle uitdagingen en ellende in haar leven is ze nooit opgehouden met de waarde van vrouwen te verdedigen.

7. Onvolmaaktheid is schoonheid, waanzin is genie en het is beter om compleet belachelijk te zijn dan compleet saai.

Mensen zeggen dat Marilyn Monroe een IQ van 165 had. Dit is veel hoger dan het gemiddelde. Het is zelfs 5 punten hoger dan de score van Albert Einstein. Monroe bewonderde intelligentie.

Deze kwaliteit vond zij echt aantrekkelijk. Achter het beeld van het domme blondje bevond zich een groot genie. Dit is één van de citaten van Marilyn Monroe dat hiervan het bewijs levert.

Marilyn Monroe, icoon van de 20e eeuw

8. Succes zorgt ervoor dat veel mensen mij haten. Ik wilde dat het niet zo was. Het zou prachtig zijn om van succes te genieten zonder de afgunst te moeten zien in de ogen van de mensen om je heen.

Haar lichaam maakte andere vrouwen jaloers en betoverde mannen. Haar succes was sterk verbonden met haar imago.

Achter de gekunstelde glimlach bevond zich echter een vrouw die leed en die probeerde om haar plek in de wereld te vinden. Afgunst kan veel schade berokkenen. Marilyn was het grootste deel van haar leven het slachtoffer van afgunst.

9. De deugdzaamheid van een meisje is in Hollywood veel minder belangrijk dat haar haarstijl. Je wordt beoordeeld op je uiterlijk en niet op wie je bent.

Opnieuw zien we hier hoe ze zich heel kritisch opstelde tegenover de filmindustrie en hoe die in die tijd vrouwen behandelde. Vrouwen werden voortdurend gezien als schoonheids- en seksobjecten. Nooit werden ze gewaardeerd om hun intelligentie. Veel van de citaten van Marilyn Monroe geven haar mening weer over dit thema.

10. Geen enkele vorm van seks is verkeerd als het liefde bezit.

Mensen hebben veel gespeculeerd over het feit of Marilyn Monroe al dan niet biseksueel was. Zelfs nu kunnen we dit niet met zekerheid zeggen. Wat dit citaat echter aantoont, is dat zij zich verdraagzaam opstelde ten aanzien van alle soorten liefde, op voorwaarde dat ze oprecht en echt waren.

Marilyn Monroe, een betoverende vrouw

11. Liefde hoeft niet perfect te zijn, het moet alleen echt zijn.

In haar kindertijd kreeg Monroe voortdurend te maken met een gebrek aan genegenheid. Ze ging van huis naar huis zonder enige sterke familieband, zonder ouderfiguren… Het lijkt alsof zij altijd op zoek was naar genegenheid.

Ze is drie keer getrouwd en had vele verschillende minnaars. Dat zegt ons dat ze het heel moeilijk had om het soort liefde te vinden dat haar stabiliteit kon geven, of met andere woorden, de ware liefde.

12. Ik probeer mezelf als persoon te vinden, soms is dat niet gemakkelijk. Miljoenen mensen leiden hun volledige leven zonder zichzelf te vinden.

Dit is één van de citaten van Marilyn Monroe die een duidelijk voorbeeld geven van het voortdurende gevecht met zichzelf. Ze wou zichzelf verbeteren en proberen om de uitdagingen te overwinnen.

Er zijn meerdere momenten geweest waarop ze haar toevlucht moest nemen tot medicatie. Het was ook die medicatie die haar dood veroorzaakt heeft.

“Ik ben egoïstisch, ongeduldig en een beetje onzeker. Ik maak fouten, verlies de controle en ben soms moeilijk om mee om te gaan. Als je met mij op mijn slechtste momenten niet kan omgaan, dan verdien je mij verdomme al helemaal niet als ik op mijn best ben.”

-Marilyn Monroe-

Achter dit beeld van een verleidelijke, vrouwelijke, betoverende vrouw verborg zich een vrouw met een duister verleden. Ze heeft haar hele leven geprobeerd zichzelf te vinden. Ze leed aan een depressie en aan paniekaanvallen. Nooit is ze erin geslaagd van dat gevoel af te komen dat ze op de rand van een klif stond.

Waarschijnlijk hebben we allemaal ooit dit gevoel gehad. Tot op heden is haar dood nog steeds in mysterie gehuld. Over haar leven en hoe het ten einde kwam zijn er verschillende theorieën en complotverhalen. Wellicht ook interessant voor jou

7 Inspirerende uitspraken van Audrey Hepburn
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
7 Inspirerende uitspraken van Audrey Hepburn

De inspirerende uitspraken van Audrey Hepburn laten ons zien dat ze veel meer was dan enkel het gezicht van een engel. Die uitspraken onthullen de ...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.