10 geestelijke gewoonten die het leven moeilijker maken
Soms lijkt het leven nog ingewikkelder dan gewoonlijk. In vele gevallen is het echter onze eigen geest die ons de dingen op die manier laat zien. De reden is dat we bepaalde geestelijke gewoonten hebben die het leven moeilijker maken.
We kunnen bijvoorbeeld niet altijd kiezen om uit de buurt van giftige mensen te blijven. Soms moeten we ook de confrontatie aangaan met momenten van enorm verlies of moeilijke situaties. Als alles al ingewikkeld is, dan is het belangrijk dat onze geestelijke gewoonten de dingen niet nog ingewikkelder maken.
Ontdek de geestelijke gewoonten die je leven moeilijker maken
Vele mensen hebben een sterke gehechtheid aan negatieve emoties ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat ze nog meer lijden dan nodig is. Eigenlijk is dit de manier waarop die afschuwelijke geestelijke gewoonten zich beginnen te vormen.
Denken dat alles om jou draait
Het is misschien verleidelijk om te denken dat alles om jou draait. Toch is dit gewoon niet waar. Als je een egocentrische kijk op de dingen hebt, dan kan je uiteindelijk je leven zelfs nog ingewikkelder maken.
Verwacht niet dat mensen onmiddellijk op je berichten antwoorden. Je mag ook niet verwachten dat ze alles laten vallen gewoon om jou te behagen. Men noemt dit het spotlight-effect. Onderzoekers van de Cornell University hebben dit effect bestudeerd. Het is bewijzen dat het schadelijk en pijnlijk is.
Denken in termen van alles of niet
Dit is nog een andere gewoonte die na verloop van tijd je vijand wordt. Weinig dingen in de wereld zijn zwart of wit. Denken in extremen is dus een bron van frustratie.
Volgens een studie van de Waseda University creëert het denken in zwart-wit termen onredelijke verwachtingen. Dit leidt tot heel teleurstellende resultaten.
Uitstelgedrag in plaats van belangrijke beslissingen te nemen
De Case Western Reserve University heeft uitstelgedrag bestudeerd. Zij hebben vastgesteld dat uitstelgedrag niet altijd onze vijand is. Het helpt immers om de stressniveaus even te verlagen.
Wanneer je een belangrijke beslissing moet nemen, is het echter normaal dat je bang bent. In deze situaties zal uitstelgedrag uiteindelijk alleen maar jouw angstgevoelens versterken en jou blokkeren.
Voortdurend zeuren
Klagen over iets specifiek is één ding. Het is echter iets anders als mensen zonder ophouden klagen. Als je van klagen een aanhoudend gedrag maakt, dan verliest het zijn ontladend effect. Het kan dan een nachtmerrie worden met het vermogen om veranderingen in je hersenen te veroorzaken. Die moedigen je aan om je alleen maar op het negatieve te richten.
Neurowetenschappers van de universiteit van Yale hebben aangetoond dat mensen die vaak depressie of boos zijn, een lagere mate van neuronale vernieuwing hebben. Het is net alsof hun hersenen na verloop van tijd vertragen.
Onredelijke verwachtingen hebben
Het is dus niet goed om in alles het negatieve te zien. Net op dezelfde manier is het echter ook niet goed om onredelijke verwachtingen te hebben. Een zekere mate van positiviteit helpt ons om het hoofd rechtop te houden. Te veel positiviteit zal alleen tot ontgoocheling leiden. Dit kan dan op zijn beurt ons zelfvertrouwen verminderen.
Als we heel hoge verwachtingen hebben, zullen we ons waarschijnlijk gefrustreerd voelen als w ze niet bereiken.
Nog andere geestelijke gewoonten die je cognitieve vaardigheden onderdrukken
Naast de geestelijke gewoonten die we al vermeld hebben, zijn er nog andere gewoonten die het leven moeilijker maken. De eenvoudige reden is dat ze je cognitieve vaardigheden onderdrukken:
- Ruminatie. Het is niet goed om frustrerende gebeurtenissen steeds weer opnieuw in ons hoofd te herhalen. Dit leidt vaak tot emotionele verwarring.
- Schuldgevoel. Gevoelens van overdreven schuld of schaamte houden je tegen om je emoties vrij te laten. Ze wordend dus een afleiding.
- Te vaak aan afwijzing denken. Als je niet ophoudt met elke keer dat iemand jou afgewezen heeft, te ontleden, dan zal je jouw eigen ergste criticus worden. Dit is schadelijk voor je zelfvertrouwen.
- Je zorgen maken. Het is belangrijk dat je je over sommige dingen zorgen maakt. Probeer echter om er geen gewoonte van te maken. Als je je alleen op zorgen richt, dan kan je immers in een negatieve emotionele toestand terechtkomen.
- Jezelf voortdurend met anderen vergelijken. Je meer op het leven en de verwezenlijkingen van andere mensen richt is niet productief. Streef ernaar om elke dag beter te zijn. Gebruik anderen als inspiratiebron.
Sommige gewoonten helpen ons om productief en gelukkig te zijn. Het is echter de moeite waard om die geestelijke gewoonten uit te roeien die je welzijn aanvallen en je verhinderen om jouw doelstellingen te verwezenlijken.