10 buitengewone Orhan Pamuk-citaten

10 buitengewone Orhan Pamuk-citaten

Laatste update: 18 november, 2018

De citaten van Orhan Pamuk echoën door de tijd heen. Verrassend genoeg heeft deze Turkse schrijver, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 2006, een unieke manier om de wereld te begrijpen.

Hij studeerde eerst architectuur maar schakelde later over naar literatuur, ondanks dat zijn familie hier absoluut tegen was. Veel van zijn citaten weerspiegelen hoe sterk en onafhankelijk hij was.

“Ik ben een anonieme verdediger van de onbekende helden die hebben gevochten voor hun geloof en onrecht hebben geleden in dit seculiere en materialistische land. Ik respecteer de mensenrechten en ik verafschuw geweld, maar ik behoor niet tot een groep. “

-Orhan Pamuk-

Boeken schrijven is een manier om het leven te begrijpen volgens Pamuk. Zijn roman The White Castle werd door zijn oprechtheid en diepgang alom geprezen. Hoewel je zeker al zijn romans moet lezen, zijn de korte citaten van Orhan Pamuk briljant en vol leven. Hier zijn er een paar.

Orhan Pamuk


Liefde: een thema in de boeken van Orhan Pamuk

Net als veel grote schrijvers is liefde een terugkerend thema in de romans van Orhan Pamuk. Hij heeft een zeer aangrijpende maar realistische interpretatie van de liefde. Dit is een citaat uit een van zijn romans: “Vertel mij eens, maakt liefde iemand tot dwaas of worden alleen dwazen verliefd?

Ondanks zijn scepsis gelooft Pamuk ook in liefde en verlossing: “Later gingen we naar een café, herlazen het boek en praatten uren met elkaar. Dat was liefde. “

Tijd en momenten

“Klokken en kalenders bestaan ​​niet om ons te herinneren aan de tijd die we vergeten zijn, maar om onze relaties met anderen en zelfs de hele samenleving te regelen, en dit is hoe we ze gebruiken.”

-Orhan Pamuk-

Tijd is een menselijke schepping. De handeling van het reguleren van dingen is niets meer dan een verlangen om te controleren. Tijd reguleren is het leven regelen. Het is de handhaving van macht.

Tijd kan worden gemeten, gereguleerd en opgelegd, maar het blijft nog steeds mysterieus. In een ander citaat zegt hij: “In feite herkent niemand het gelukkigste moment van hun leven terwijl ze het beleven.” Dit betekent dat we later van de momenten genieten, niet wanneer we ze beleven.

vrouw kijkt op horloge

Geluk

Deze Turkse schrijver gelooft niet echt in geluk. Hij zegt dat het alleen maar denkbeeldig of echt is als het opduikt in de afwezigheid van intelligentie: “Geluk en armoede kunnen maar kort samengaan. Daarna maakt ofwel geluk de dichter grof of het gedicht is zo waar dat het zijn geluk vernietigt.”

Hier is nog een citaat dat over geluk spreekt: “Elke intelligente persoon weet dat het leven iets moois is en dat het doel van het leven is om gelukkig te zijn. Maar het lijkt erop dat alleen maar idioten altijd blij zijn. Hoe kunnen we dit verklaren? ” In dit citaat herhaalt hij dat geluk imaginair is en dat alleen idioten gelukkig zijn.

De wereld en haar onrechtvaardigheden

In een van zijn romans schreef Orhan Pamuk: “Kinderen waren de eerste slachtoffers van immoraliteit die leidde tot de decadentie van de grote beschavingen en de erosie van hun herinneringen.” Deze verklaring associeert gebrek aan moraliteit met de afwezigheid van geheugen.

“Er is onrecht in de wereld en er zijn slechte mensen. Wat belangrijk is, is leven op een manier die de natuurlijke goedheid van de mens beschermt.” Dit betekent dat mensen moeten leven om goed te zijn. We mogen niet afwijken van onze ware aard.

groep houten poppen


Er is nog steeds hoop

Pamuk heeft onder andere een verzameling reflecties die de schoonheid van het leven benadrukken. Hier is een citaat over: “Wanneer je innerlijk zelfvertrouwen hebt, doe je wat je hart je gebiedt en alles komt goed.”

Deze korte selectie van Orhan Pamuk-citaten geeft ons een klein kijkje in zijn romans. Ze zijn vertaald in meer dan 20 talen en hebben internationale bekendheid gekregen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.