Waarom we soms zoveel van een dier gaan houden

december 17, 2018

De bekende psychiater Sigmund Freud zei ooit dat we soms zo veel van een dier gaan houden omdat de liefde die hij ons geeft onvoorwaardelijk is.

De relaties die we hebben met dieren bestaan ​​in een rijk dat erg ver weg ligt van de ondraaglijke conflicten in onze samenleving. Freud was er zeker van dat honden buitengewoon mooi zijn, zowel vanbinnen als vanbuiten. We hebben een intieme affiniteit met honden en voelen ons uitermate solidair naar hen toe.

“Veel aangenamer zijn de eenvoudige en directe emoties van een hond. Hij drukt plezier uit door met zijn staat te zwaaien en ongenoegen door te blaffen. Hij herinnert ons aan de helden uit de geschiedenis en daarom dragen ook veel honden de naam van die helden.”

Sigmund Freud

Hand en poot die samen een hartje vormen

Honden hebben een heel korte levensduur

Het is oneerlijk dat honden en katten gemiddeld maar twaalf jaar oud worden. We vinden dit vanwege de intense pijn die we voelen als we er ook maar aan denken dat we onze vierpotige vrienden zouden verliezen.

Als we van een dier zijn gaan houden en veel tijd in zijn gezelschap doorbrengen, willen we alleen maar meer en meer. Wanneer we tijd met het diertje doorbrengen en we hem met liefde bekijken, realiseren we ons dat ‘de tijd voorbij vliegt’.

Elke keer dat we hem aaien, voelen we zijn hart zachtjes kloppen in dat van ons. Elke keer dat hij ons groet, voelen we dat zijn liefde oneindig is.

Meisje dat haar hond knuffelt

Vriendelijkheid: een van de redenen waarom we soms zo veel van een dier gaan houden

Vanuit tederheid denken we dat onze lieve dierenvriendjes over oneindige superkrachten beschikken die hen speciaal maken. Hun eigenschappen zorgen ervoor dat we zoveel van ze gaan houden. Als we in gedachten een lijstje zouden maken van alles wat ons aan ons huisdier verbaast, zouden we daarom niet kunnen stoppen met glimlachen.

Wanneer we van een dier gaan houden, zien we dat het een soort gave heeft om de toekomst te voorspellen. In ieder geval weet hij altijd wanneer we thuis horen te komen. Ook merken we over hoeveel empathie hij eigenlijk beschikt. Hij is altijd in staat om zichzelf af te stemmen op onze emotionele gemoedstoestand. Hij is onze steun en toeverlaat en geeft ons enorm veel energie.

Iedereen die zijn leven met een dier deelt, spreekt trots over het vermogen dat zijn huisdier heeft om zijn adoratie voor hem uit te drukken.

De waarheid is dat er zelfs maar weinig dingen zijn die in de buurt komen van de pijn die we voelen wanneer we ons huisdier achter moeten laten om naar ons werk te gaan. Zijn smekende ogen vullen ons met verdriet. Wanneer we vervolgens weer thuiskomen en zien hoe blij hij is om ons te zien, voelen we echter ook veel geluk.

Dieren zijn zonder twijfel de beste therapeuten voor veel mensen. Hun grootmoedigheid en goedheid kennen geen grenzen. Totdat we van een dier gaan houden, blijft onze ziel daarom voor een deel slapen. Een deel van onze ziel is namelijk bedoeld om van een dier of dieren te houden. Zodat we kunnen genieten van de onvoorwaardelijke liefde en lessen die dieren bieden.

Dus…

Als je een hond of kat hebt, wordt de uitspraak dat ‘niemand ooit meer van je zal houden dan hij van zichzelf houdt’ betekenisloos. Dieren zijn de ware meesters van liefde. Elke seconde die je met een dier doorbrengt, is een geschenk van onschatbare waarde. Van een dier houden is een van de mooiste dingen die je kunt ervaren in dit leven.