Zo zorg je ervoor dat je geen grillige kinderen opvoedt

Zo zorg je ervoor dat je geen grillige kinderen opvoedt

Laatste update: 02 april, 2017

De bekende en zeer gewaardeerde Britse auteur Oscar Wilde deelde ooit eens de volgende uitspraak met zijn publiek: “De beste manier om kinderen goed te maken, is door ze gelukkig te maken”. Betekent dit dat je ze altijd maar hun zin moet geven? Moet je je kinderen koste wat kost voor alle problemen in de wereld beschermen? Nee. Hierdoor zouden je kinderen grillig kunnen worden, iets dat helemaal niets te maken heeft met gelukzaligheid.

In dit artikel geven we daarom een paar tips die je kunnen helpen te voorkomen dat je kinderen grillig en tiranniek worden. Vergeet niet dat niets zoveel trauma kan veroorzaken bij een kind dan een jeugd vol cadeau’s en geschenken. Hierdoor zou een kind namelijk later in zijn leven zeer gefrustreerd kunnen worden.

Voordat we verdergaan, is het belangrijk om aan te geven dat grillige kinderen, die voortdurend eisen stellen, helemaal niet makkelijker zullen worden om mee om te gaan als hun ouders altijd alleen maar toegeven. Dit zal er zelfs alleen maar voor zorgen dat deze kleintjes niet in staat zullen zijn om hun gedrag onder controle te houden. Zo leren ze namelijk dat uiteindelijk alles gewoon maar toegestaan is om te krijgen wat ze willen, dat ze alleen maar iets langer vol moeten houden en harder door moeten pushen.

De juiste opvoeding, die gericht is op het ontwikkelen van een nadenkende houding en het aanleren van duidelijke grenzen, zal er echter voor zorgen dat een kind zich op een gezonde manier ontwikkelt. Bovendien zal dit ervoor zorgen dat het kind in staat is goede relaties op te bouwen met mensen buiten zijn familie en dat deze niet beschadigd raken door egoïstisch gedrag en het stellen van te veel eisen. Tot slot zorgt een goede opvoeding ervoor dat kinderen meer zelfvertrouwen krijgen, waardoor ze beter voor zichzelf kunnen zorgen en zich bewust zullen zijn van hun ware behoeftes.

“Hetgeen gegeven wordt aan kinderen, geven zij weer aan de maatschappij.”

-Karl A. Menninger-

Waaraan je grillige kinderen kunt herkennen

Heb je weleens het idee gehad dat je kinderen iets te grillig zijn? Grillige kinderen vertonen zeer herkenbaar gedrag en hebben bepaalde talenten. Deze eigenschappen wijzen erop dat je kind aardig op weg is een ware tiran te worden. Dit gedrag en deze talenten zullen niet moeilijk zijn om te spotten:

  • Grillige kinderen zijn niet in staat om hun verlangens te bevredigen. Dit soort kinderen zijn zo egocentrisch dat ze denken dat de hele wereld om hen draait. Ze weten de dingen die ze ontvangen niet werkelijk op waarden te schatten. Ze willen gewoon iets en moeten dit dan meteen hebben, hoewel ze er eigenlijk helemaal geen oprecht plezier aan beleven. Zodra ze hun zin hebben gekregen, gaan ze gelijk op zoek naar een nieuwe bevlieging.
  • Grillige kinderen gaan van de ene driftbui naar de andere. Ze aarzelen niet om de orde der dingen te veranderen op het moment dat ze weerstand ervaren bij het vervullen van hun wensen. Dit is hun tactiek om iets te bereiken, en wanneer ze er eenmaal achter zijn gekomen dat deze tactiek effectief is, zullen ze hem met zeer weinig moeite toe blijven passen.
Driftbui
  • Grillige kinderen gaan niet goed om met hun speelgoed. Ze hechten geen waarde aan andere mensen en zijn volkomen ongeorganiseerd en roekeloos. Ze kunnen zich nergens op concentreren en raken meteen verveeld met iets zodra ze het in handen krijgen. Doorgaans zijn dit soort kinderen erg ongedisciplineerd.

Als je deze of enkele van deze symptomen weleens hebt gezien bij jouw eigen kinderen, dan kun je hier het beste meteen iets aan proberen te doen. In dit geval begeven je kinderen zich namelijk op zeer dun ijs. En als het probleem aan blijft houden, dan zou het uiteindelijk chronisch kunnen worden.

Hoe je trauma’s bij kinderen kunt voorkomen

Trauma hoort bij het leven. We kunnen niet proberen te voorkomen dat onze kinderen pijn lijden; dit is namelijk onmogelijk. We kunnen onze kinderen echter wel proberen een zo goed mogelijke opvoeding te geven, zodat ze hun problemen met onzekerheid kunnen overwinnen.

Concepción Arenal zei ooit eens: “Behalve in zeer zeldzame gevallen was een crimineel ooit een ongelukkig kind, dat geen goed rolmodel had en geen liefkozingen ontving.” Je hebt het mis als je denkt dat je je kinderen een gunst doet door al hun wensen in vervulling te laten gaan.

Je hoeft daarentegen natuurlijk ook geen onnodige problemen op te zoeken of overdreven streng te zijn. Maak gewoon gebruik van je gezond verstand. Zorg ervoor dat je oprecht bent en dat je precies weet hoe ver je in elke fase van je kinds leven kunt gaan:

  • Ook grillige kinderen zullen uiteindelijk terechtkomen in een wereld waarin regels en grenzen gelden waar ze zich aan moeten houden. Geen enkele ouder kan dit voorkomen. Hoe sneller kinderen dus leren dat regels bij het leven horen, hoe beter ze deze regels zullen begrijpen naarmate ze volwassen worden. Dit is helemaal niet traumatisch; je moet er gewoon voor zorgen dat je een routine creëert waar je kind zich veilig bij kan voelen.
  • Afleiding kan bij jonge kinderen een goed hulpmiddel zijn. Het is normaal dat je je kind goed genoeg kent om een nieuwe driftbui aan te zien komen. Als je in staat bent om zijn aandacht precies op het juiste moment ergens anders op te richten, dan zul je nog grotere problemen kunnen voorkomen. Dit vereist echter wel dat je je kind voortdurend in de gaten houdt en observeert.
  • Je kind moet het idee van uitzonderingen leren te begrijpen. Het is normaal dat andere familieleden toegeeflijker zijn naar je kind toe. Als ouder is het echter belangrijk dat je je kind leert dat dit niet de normale gang van zaken is. Dit zijn uitzonderlijke situaties die deel uitmaken van hun wereld, maar niet van hun routine.
Vader en Zoon
  • Vergeet niet dat grillige kinderen soms gewoon aandacht aan het zoeken zijn. Als dit bij jouw kind het probleem is, dan zou dit een zeer ernstig probleem kunnen zijn. Als je dus wilt voorkomen dat je kind beschadigd raakt door een slechte opvoeding, zorg er dan voor dat je hem/haar alle tijd en liefde schenkt die hij/zij nodig heeft. Voor kinderen is niets zo geweldig als een beetje tijd spelend met zijn/haar ouders doorbrengen.

“De beste geur: de geur van brood. De beste smaak: de smaak van zout. De beste liefde: de liefde van kinderen.”

-Graham Greene-

Het is een vrij ingewikkelde opgave om te voorkomen dat je grillige kinderen opvoedt en deze opgave vereist een hoop geduld. Kinderen zijn experts en constante onderhandelaars die je geduld ongetwijfeld op de proef zullen stellen. Ouders moeten echter duidelijk voor ogen hebben dat kinderen zich bepaalde regels op een geleidelijke manier eigen moeten maken, aangezien dit een onontkoombaar deel is van hun latere bestaan in de maatschappij.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.