Zo voed je zelfstandige kinderen op
José Martí, beroemd Cubaans dichter, denker en filosoof, noemde kinderen ‘de hoop van de wereld’. Misschien is dit niet de meest originele quote, maar het is zeker waar. Een kind is als een druppeltje heden en als een zee van toekomst. Dit neemt niet weg dat we onze kinderen zelfstandigheid moeten bijbrengen.
Kun je je een toekomst bedenken vol met mensen die volledig van elkaar afhankelijk zijn? Natuurlijk is het zo dat we in een maatschappij leven en dat interactie en solidariteit daardoor onmisbaar zijn. Onafhankelijkheid en zelfverantwoordelijkheid zijn dit echter ook.
Zelfstandige mensen kunnen heel goed inzien of ze een probleem alleen aankunnen of dat ze hierbij de hulp van anderen nodig hebben. Ze zijn verantwoordelijk voor hun daden en ze zijn wijzer en zekerder als het aankomt op het ontwikkelen van waardeoordelen. Het beste is echter als deze eigenschappen ons al op vroege leeftijd worden aangeleerd.
De voordelen van zelfstandige kinderen
Onze kleintjes zelfstandigheid bijbrengen levert een groot aantal voordelen voor ze op, voordelen die altijd bij ze zullen blijven. Dankzij de opvoeding die zij gedurende de kindertijd krijgen, zullen ze niet alleen gelukkiger en meer voldaan zijn, maar zullen ze tevens in staat zijn om een hele reeks aan ontzettend nuttige waarden te ontwikkelen.
- Een zelfstandig kind is veel onafhankelijker. Hierdoor zal hij of zij een beter begrip van zichzelf hebben.
- Zelfstandige kinderen getuigen van een hoger en gezonder zelfbeeld dan kinderen die onzeker, koppig, afhankelijk etc. zijn.
- Zelfvertrouwen is voor ieder van ons ontzettend waardevol. Een gebrek aan zelfvertrouwen zal ons voor de rest van ons leven beïnvloeden.
- Op het juiste tempo volwassen worden, is belangrijk voor de ontwikkeling. Dit wordt bereikt door kinderen zelfstandigheid bij te brengen.
- De angst om iets fout te doen is als een tweesnijdend zwaard. We moeten voorzichtig zijn, maar wanneer het tijd is om beslissingen te nemen, moeten we ook dapper zijn. Zelfstandige mensen zijn bekend met dit concept en zijn geneigd de juiste wegen in te slaan als het aankomt op hun ontwikkeling.
Hoe voed je zelfstandige kinderen op
Zonder er nog langer omheen te draaien, zullen we je nu een aantal handvaten geven die zullen dienen als de basis voor het opvoeden van zelfstandige kinderen. Je zult zien dat het hier gaat om enkele ontzettend eenvoudige activiteiten die alleen maar wat geduld en doorzettingsvermogen vereisen. Je kunt er zeker van zijn dat je kleintje er de vruchten van zal plukken.
- Door onze kinderen kleine verantwoordelijkheden te geven, leren we ze zelfstandiger te zijn. Hierbij moeten we echter niet te snel te veel willen; de verantwoordelijkheden moeten passen bij hun leeftijd. Laat ze zich in eerste instantie bijvoorbeeld zelf aankleden, laat ze helpen met wat simpele huishoudklusjes of laat ze zelf hun spulletjes opruimen. Naarmate ze opgroeien is het zaak dat je ze steeds wat meer en wat moeilijkere verantwoordelijkheden geeft.
- Verantwoordelijkheden zijn belangrijk voor een kind. Zorg voor eenvoudige richtlijnen die uitleggen hoe ze ze moeten aanpakken en houd het proces in de gaten. Op deze manier zullen ze zich bewust worden van hun omgeving, hun grenzen en hun waarde als persoon.
- Elke keer dat we ons kind vragen om iets te doen, is het natuurlijk zaak dat we hem hierin bijstaan. Beetje bij beetje zal het kind zijn vaardigheden echter perfectioneren. Dit is het moment om het hem alleen te laten doen, zodat zijn vertrouwen in de eigen vaardigheden kan groeien.
- Een kind heeft bescherming nodig, vergeet dit niet. Maar geen enkel kind heeft baat bij overbescherming. Als leraren en ouders moeten we een kind voorzien van de middelen die hij nodig heeft om zichzelf staande te houden in de maatschappij. Tegelijkertijd moeten hem echter vrijlaten om te experimenteren, te internaliseren en om op eigen houtje het hoofd te bieden aan uitdagingen die hij al aankan. Als wij dit altijd maar voor hem blijven doen, zullen we enorme schade aanrichten.
- We maken allemaal weleens fouten en voor kinderen geldt dit in het bijzonder. Ze onderzoeken en ontdekken. Dit is dan ook de perfecte tijd om ze bij te brengen dat ze van fouten moeten leren. Belangrijk hierbij is dat we ons geduld bewaren, ook al wordt dit soms behoorlijk op de proef gesteld.
Kinderen worden opgevoed door wat de volwassene doet en niet door wat hij zegt.
-Carl Jung-
- Onze maatschappij kent enkele regels die beantwoorden aan ethische minima. Dit zijn regels die we allemaal moeten volgen, zodat de maatschappij naar behoren kan functioneren. Het overtreden ervan wordt dan ook wettelijk bestraft. De beste manier om deze regels op de jongste leden van onze maatschappij over te brengen, is simpelweg door hen te laten deelnemen aan de sociale dynamiek en hen zelf de kans te geven om in te zien waarom deze regels van belang zijn.
Het is helemaal niet moeilijk om je kind zelfstandigheid bij te brengen. Het is belangrijk dat je geduldig en volhardend bent. Het kind zal tenslotte moeite hebben om zijn aandacht erbij te houden. Maar met een goede dosis genegenheid en doorzettingsvermogen zul je zeker in staat zijn om gelukkige en onafhankelijke kinderen de wereld in te sturen.