Zo vermijd je de invloed van een giftige metgezel

Zo vermijd je de invloed van een giftige metgezel

Laatste update: 12 april, 2017

Nou nee, natuurlijk is het niet makkelijk om de invloed van een giftige metgezel te vermijden, maar het is ook niet onmogelijk. We moeten alleen weten hoe we het moeten doen en er genoeg mentale en morele kracht voor hebben. Het is een daad die alleen maar in je voordeel zal werken en die goed zal zijn voor je psychische gezondheid.

Het is belangrijk dat je goed beseft dat het vermijden van giftige metgezellen, of dit nu op het werk is, op je studie of zelfs in je eigen huis, een positief effect zal hebben op je motivatie, je gevoel voor humor en, kortom, je dagelijkse leven.

Het identificeren van een giftige metgezel

Misschien heb je een goede baan, maar lukt het je niet om jezelf te motiveren. Uiteindelijk voel je je ook niet op je gemak genoeg om productief te kunnen zijn en je goed te voelen. Je weet dan ook dat er iets niet goed is, maar wat het precies is dat deze situatie zou kunnen veroorzaken weet je niet. Het is goed mogelijk dat je een giftige metgezel om je heen hebt.

Een giftige metgezel kenmerkt zich door de zeer slechte stemming die hij om zich heen creëert, of dit nu op het werk is of thuis. Overal verspreidt hij negativiteit. Als je een vergelijkbare situatie meemaakt, dan is het het belangrijkst dat je de persoon in kwestie identificeert. Observeer hiervoor je omgeving en kijk uit voor:

  • Roddelaars die zich de godganse tijd druk maken om wat anderen doen. Giftige metgezellen zijn geneigd om compromissen te vermijden en het ontbreekt hen aan geldige, waardevolle doelen.
  • Als je opmerkt dat er een jaloers iemand om je heen is die het succes van anderen omlaag haalt en die alleen maar op zoek is naar persoonlijk voordeel door middel van snelle manieren die niet bepaald prijzenswaardig zijn, dan heb je te maken met een giftige metgezel.

Woorden in je Opnemen

  • Het slachtoffer uithangen en niet in staat zijn verantwoordelijkheid te nemen, zijn eveneens duidelijke voorbeelden van een giftige metgezel. Ren hard weg van complottheorieën.
  • Overmatige controle over een individu wijst meestal op een manipulatief karakter dat vaak op zoek is naar mensen met een laag gevoel van eigenwaarde om voor zijn karretje te spannen wanneer dit nodig is.
  • Als je een persoon tegenkomt die altijd alleen maar aan het klagen is over van alles en nog wat en die probeert om mensen te vinden op wie hij zijn negativiteit kan overbrengen, probeer dan afstand te nemen van deze persoon.
  • Arrogantie is eveneens een vaak te bespeuren eigenschap van giftige metgezellen. Hun gevoel van eigenwaarde is kunstmatig opgeblazen om hun zwakte te verbergen en om het te laten lijken alsof ze alles altijd onder controle hebben.

Zo vermijd je giftige metgezellen

Nu we weten hoe we giftige metgezellen kunnen herkennen, komt het moeilijke gedeelte. Het is tenslotte niet makkelijk om afstand te nemen van deze mensen. We moeten niet vergeten dat giftige metgezellen het nodig hebben om zich te voeden met de zwakte van de mensen die hen omringen, aangezien dit is hoe zij op verkeerde wijze hun angsten en onzekerheden overwinnen.

Stel grenzen

Aan de hand van de persoonlijkheid van de giftige metgezel moet je zijn strategie identificeren en deactiveren, zodat je grenzen kunt stellen. De arrogante metgezel zal proberen om zich superieur te voelen tegenover jou, het slachtoffer zal tegen je willen vertellen wat voor pech hij wel niet allemaal in zijn leven heeft gehad, de jaloerserik zal de prestaties van iedereen die hem omringt omlaag willen halen…

Balanceren

Verminder het contact

Omgaan met een giftige persoon houdt in dat je elkaar sowieso meerdere keren per dag zult tegenkomen. Of jullie nu studenten, collega’s, huisgenoten enz. zijn, er zal geen manier zijn om elkaar volledig te kunnen ontlopen. Je kunt het contact echter wel tot het professionele minumum beperken, zoals alleen tijdens vergaderingen, op algemene plekken of in de les. Probeer het contact zo diplomatiek mogelijk te houden.

Vraag om hulp

Jammer genoeg kunnen we niet altijd op eigen houtje een manier vinden om contact met een giftige metgezel te vermijden. Soms moeten we dan ook om hulp vragen. Een goede vriend of bemiddelaar kan licht en objectiviteit op de situatie werpen, zodat een juiste strategie kan worden bepaald.

Het is beter om alleen te zijn dan in slecht gezelschap

Heb jij te maken met een giftige metgezel? Vergeet dan nooit dat het altijd beter is om tijd alleen door te brengen, dan om te verkeren in slecht gezelschap. Als een persoon je op geen enkele manier ten goede komt en je het gevoel hebt alsof hij absoluut niet van plan is om zijn houding te verbeteren, vermijd het contact dan koste wat kost.

Giftige metgezellen zijn minder zeldzaam dan wij willen toegeven. Bovendien zijn ze in allerlei soorten omgevingen te vinden. Hoe duidelijker en positiever onze houding echter is, hoe makkelijker het is om ze te herkennen en te vermijden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.