Zo kun je een narcist herkennen: negen tips

Charmant, verleidelijk en ongelooflijk zelfverzekerd, zo komen narcistische mensen in eerste instantie vaak over. Beetje bij beetje komen echter hun ware intenties aan de oppervlakte. Dit soort mensen geniet ervan om anderen het gevoel te geven dat ze minder waard zijn. Het is dus belangrijk om te leren hoe je ze kunt herkennen.
Zo kun je een narcist herkennen: negen tips

Laatste update: 11 januari, 2019

Narcistische persoonlijkheidsstoornis, ook wel megalomanie genoemd, is een pathologische aandoening die wordt gekenmerkt door overdreven zelfverzekerdheid en een gebrek aan empathie. Narcisten denken oprecht dat ze in elk opzicht beter zijn dan de mensen om zich heen. Lees verder, want hieronder geven we je nog meer tips voor hoe je een narcist herkennen kunt.

Je kunt op elk moment in je dagelijkse leven narcistische mensen tegenkomen. Een van de voornaamste redenen waarom het zo belangrijk is om narcisten te kunnen herkennen, is dan ook zodat je ze kunt vermijden.

Een relatie met een narcist hoeft in het begin niet zo alarmerend zijn. Sterker nog, het kan zelfs een vrij lonende ervaring zijn. Hij kan zijn ware bedoelingen echter niet voor altijd verborgen houden. Narcisten willen gewoon dat andere mensen zich minder goed voelen dan zij en genieten ervan om misbruik van ze te maken.

Volgens het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-V) van de American Psychiatric Association zijn er negen tekenen waar je op moet letten om een narcist te kunnen herkennen. Laten we eens kijken wat ze zijn.

Een narcist herkennen

1. Narcisten voelen zich grandioos

Als we het hebben over grootsheid, bedoelen we het idee dat je beter bent dan iedereen. Narcisten denken dat al hun prestaties en capaciteiten beter zijn dan die van de rest van de mensheid. Hiermee zorgen ze ervoor dat de mensen om hen heen zich minderwaardig gaan voelen. Narcisten praten en handelen vaak alsof ze de belangrijkste persoon ter wereld zijn.

2. Ze geven veel om succes en macht

Narcistische mensen zijn altijd bezig met het zoeken naar manieren om succesvol en machtig te worden. Ze dromen en fantaseren er zelfs over. Ze zouden dus nooit genoegen nemen met iets minder dan succesvol, machtig, en uitermate mooi zijn en te worden bewonderd door iedereen.

Man aanbid zichzelf in spiegel

3. Ze denken dat ze uniek zijn

Een narcist herkennen, is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Narcisten zijn er namelijk sterk van overtuigd dat ze uniek en onvervangbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat ze alleen relaties aangaan met mensen die hen bewonderen en hen er voortdurend aan herinneren hoe speciaal ze wel niet zijn.

De reden hiervoor is dat narcisten vaak denken dat er niet veel mensen zijn die hen kunnen begrijpen of waarmee ze dingen gemeen hebben.

4. ‘Speciale behandeling’

Narcisten willen graag op een speciale manier behandeld worden door anderen. Ze eisen privileges omdat ze vinden dat ze het verdienen om op de best mogelijke manier behandeld te worden. Ze geloven dat ze speciaal zijn, en daarom verwachten ze ook dat anderen hen als zodanig behandelen.

Als je een narcist wilt kunnen herkennen, onthoud dan dat dit soort mensen er absoluut niet tegen kunnen als anderen hun tegenspreken of bekritiseren.

5. Ze eisen overdreven veel bewondering

Narcisten zijn pretentieus. Ze eisen daarom dat anderen hen te allen tijde en overal bewonderen. Ze verwachten altijd dat anderen een zeer hoge indruk van hen hebben.

Vervolgens worden ze boos als dit niet het geval blijkt te zijn. Het enige waar ze naar verlangen is, dat anderen naar hen opkijken en ze op een voetstuk plaatsen, waar ze voor altijd bewonderd worden, of ze dit nu verdienen of niet.

6. Ze benijden anderen

Narcisten zijn vaak overdreven jaloers op mensen die in bepaalde opzichten beter zijn dan zij. Deze jaloezie kan zeer overduidelijk of juist verborgen zijn, hoe dan ook, ze zullen het nooit toegeven.

Tegelijkertijd denken mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis echter ook altijd dat anderen jaloers zijn op hun persoonlijke vaardigheden en prestaties.

7. Ze vertonen een gebrek aan empathie

Zoals we eerder al zeiden, een narcist herkennen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Dit geldt vooral als het aankomt op dit punt. Narcisten zijn namelijk niet in staat om zich empathisch op te stellen ten opzichte van anderen.

Ze kunnen simpelweg geen contact maken met de gevoelens en behoeften van andere mensen. Ook geven ze niet echt om anderen en voelen ze eigenlijk nooit berouw of schuld. Je zou dus met gemak kunnen zeggen dat narcisten niet in staat zijn om anderen lief te hebben.

8. Ze buiten mensen uit in hun eigen voordeel

Narcisten maken vaak misbruik van andere mensen om hun eigen persoonlijke doelen te bereiken. Dit doen ze door anderen met behulp van verschillende bronnen, ideeën en contacten, te manipuleren.

Als je denkt dat je te maken hebt met een narcist, kijk dan of diegene een controlerend karakter heeft. Narcisten houden er namelijk van om anderen te manipuleren. Ze zijn praktisch bereid om er alles voor te doen om maar te krijgen wat ze willen, ongeacht de gevolgen.

9. Narcisten zijn arrogant en dominant

Tot slot moet je weten dat elke narcist ontzettend arrogant is, en zich dominant opstelt tegenover de mensen om zich heen. Narcisten denken dat zij geen fouten kunnen maken, waardoor ze dus van mening zijn dat iedereen het altijd eens moet zijn met alles wat zij zeggen.

Alles wat ze zeggen en denken moet zonder twijfel worden aanvaard. Voor een narcist is het dus helemaal niet raar om zijn ideeën op te leggen aan anderen.

Arrogante man

Waarom is het belangrijk om een narcist te kunnen herkennen?

De negen tekenen die we hierboven hebben behandeld, zullen het ongetwijfeld een stuk makkelijker voor je maken om een narcist te herkennen. Voorkom dat je een relatie aangaat met dit soort mensen, aangezien deze relaties in de meeste gevallen tot psychisch misbruik leiden.

Iedereen die liefheeft, wordt nederig. Mensen die liefhebben, hebben bij wijze van spreken een deel van hun narcisme verpand.

-Sigmund Freud-

Nog een van de redenen waarom het zo belangrijk is om narcisten te herkennen, is dat het je kan helpen om niet in hun vallen te lopen. Op het eerste gezicht zijn het hele charmante mensen, omdat ze weten hoe ze anderen voor zich kunnen winnen.

Onthoud echter dat misbruik maken van anderen, hen het gevoel geeft machtig te zijn. Laat jezelf dus niet verleiden om in hun val te trappen!  Wellicht ook interessant voor jou

Hoe moet ik omgaan met een narcist?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe moet ik omgaan met een narcist?

Een narcistische attitude kan soms echt een ware nachtmerrie worden voor de mensen om hen heen. Het is niet gemakkelijk om om te gaan met een narci...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jiménez, J. S. G., & Varel, M. D. R. F. (2017). Gaslighting. La invisible violencia psicológica. Uaricha14(32), 53-60.
  • Undürraga, S., & Andrea, J. K. (2016). El diagnóstico del narcisismo: una lectura relacional. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría36(129), 171-187.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.