Zijn liefdesbeloften blijvend of slechts illusies?
Liefdesbeloften bestaan al zolang er romantiek bestaat. Deze toekomstige beloften gebeuren meestal tijdens momenten van intense passie of angst.
Degenen die liefdesbeloften doen, willen die waarschijnlijk nakomen. Ze zijn zich er echter niet altijd van bewust hoe waarschijnlijk het is dat ze die belofte in de toekomst zullen nakomen. Zo worden het soms leugens.
Een groot deel van het vertrouwen in een relatie komt voort uit de mogelijkheid om in elkaar te geloven. Inconsistentie breekt relaties, omdat het het vermogen om te vertrouwen schaadt. Liefdesbeloften scheppen verwachtingen die mensen niet altijd waarmaken. Zijn liefdesbeloften een goed idee? Is het beter om ze niet te doen?
Romantische liefdesbeloften
Hoewel het paradoxaal is, dienen liefdesbeloften het doel om een gevoel van stabiliteit te creëren in de persoon die ze uitspreekt. “Ik zal altijd van je houden” is een uitspraak die bedoeld is om zekerheid te geven en langetermijnverwachtingen te scheppen. Hetzelfde geldt voor “Ik zal nooit een andere jou vinden” of “Je kunt altijd op me rekenen.”
Het huwelijk is de formalisering van een reeks beloften. Een verbond waarbij elke partner zich verbindt tot een reeks gedragingen tegenover zijn partner. De verwachting is dat de relatie eeuwig zal duren.
Toch interpreteren sommige mensen deze beloften als onderdeel van de liefdesfolklore. Ze begrijpen dat iemand die iets belooft waarschijnlijk meent wat hij zegt. In de toekomst kunnen er echter dingen veranderen.
Bovendien klampen andere mensen zich vast aan zulke beloften zoals een schipbreukeling zich vastklampt aan een reddingsboei. Iemand die al genegenheid mist, afhankelijk is of een verbintenis ziet als de ultieme vervulling van zijn vitale verlangen, kan de belofte op een veel diepere en doorslaggevendere manier aannemen.
Liefdesbeloften en conflicten
Sommige liefdesbeloften zijn complexer omdat mensen ze uitspreken na een conflict. Meestal gaan ze over het niet herhalen van afkeurenswaardig gedrag. “Ik zal nooit meer liegen” of “Ik zal je nooit meer bedriegen,” bijvoorbeeld.
Dit zijn echter geen echte liefdesbeloften. In feite kunnen ze leiden tot een radicaal verlies van vertrouwen als ze worden gebroken. Ze helpen ook bij het vormen van giftige relaties, waarin iemands woord steeds meer waarde verliest.
De belangrijkste gevolgen van verbroken beloften zijn teleurstelling en communicatiestoornissen. Dit komt doordat wat de ander zegt niet meer geloofwaardig is en pacten hun waarde beginnen te verliezen.
Het leidt tot een inadequate vorm van dialoog waarin hoon, gebrek aan vertrouwen in de partner en het gevoel dat woorden niets betekenen de boventoon voeren. Dit verbreekt een relatie, die juist gebaseerd moet zijn op dialoog.
Vergeven of het woord herwaarderen?
Cycli van verbroken liefdesbeloften eindigen vaak met nieuwe beloften, onvolledige compensatie of niet verleende vergeving. Er zijn momenten waarop iemand zijn beloften niet kan nakomen door een uitzonderlijke omstandigheid.
Het feit dat het misschien niet mogelijk is om een belofte na te komen, betekent niet dat je die nooit zult nakomen. In zulke gevallen maakt vergeving plaats voor een nieuwe afspraak, die iemand deze keer wel nakomt.
Ondanks alles is het een goed idee om het werkelijke gewicht van een belofte in een relatie te evalueren. Stabiliteit, gemoedsrust en zelfs genegenheid worden ermee geassocieerd. Niets maakt een relatie sterker dan vertrouwen en dialoog.
Dus misschien ligt de oplossing niet in het nakomen van liefdesbeloften, maar in goed nadenken voordat je ze doet of in termen die je ook echt kunt nakomen.
In de regel vormen liefdesbeloften met “altijd” of “nooit” een serieuze uitdaging. Dit komt omdat niemand stabiel gedrag kan volhouden. Mensen moeten dit dus in gedachten houden voordat ze beweren dat ze dat bij een ander wel kunnen.
In relevante kwesties is het belangrijk om de reikwijdte van de inhoud van beloften goed af te bakenen. Het kan nodig zijn om het in de tijd nauwkeuriger af te bakenen of om het te conditioneren aan omstandigheden die zich kunnen voordoen.
Het herwaarderen van een belofte zal je helpen om een gezondere relatie op te bouwen waarin illusie het wint van teleurstelling en geloof van wanhoop.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
De Dios Larrú, J. (2017). Educar para la promesa. Quién: Revista de filosofía personalista, (5), 7-21.