Zeven verrassende voordelen van elkaar aanraken

Elkaar aanraken is een manier om een diepere, gezondere communicatie tot stand te brengen met de mensen om ons heen. Het kan ons op vele manieren voordelen bieden. Lees verder en leer meer!
Zeven verrassende voordelen van elkaar aanraken
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 04 juli, 2020

Elkaar aanraken is de voorbije jaren steeds moeilijker geworden. Het lijkt wel alsof we in een maatschappij leven die bang is van elke vorm van contact. We gaan steeds meer met elkaar om door middel van toestellen en schermen. Het gebeurt minder via lichamelijk, echt, persoonlijk en huid op huid contact.

Dit opent belangrijke vragen omtrent geestelijke gezondheid en sociale relaties. We weten al lang dat het essentieel is om anderen aan te raken en aangeraakt te worden.

Het is zelfs zo vitaal dat het European Institute of Perinatal Mental Healt (Het Europese Instituut voor Perinatale Geestelijke Gezondheid) gesteld heeft dat baby’s als gevolg van een tekort aan lichamelijk contact kunnen sterven.

Dr. David J. Linden is de auteur van  Touch: The Science of The Hand, Heart and Mind. Hij wijst erop dat aanraking ook fundamenteel is voor de ontwikkeling van de intelligentie en van de cognitieve vermogens. Anderen aanraken en toelaten dat ze ons aanraken is inderdaad op vele manieren gunstig. Ontdek in dit artikel enkele van deze voordelen.

De voordelen van elkaar aanraken

1. Elkaar aanraken maakt de communicatie gemakkelijker

We communiceren met elkaar door middel van verschillende kanalen en talen. Eén van de middelen die de communicatie meest beïnvloedt, is echter aanraking. Door lichamelijk contact te gebruiken halen we zelfs tot 78 % meer doeltreffendheid in het overbrengen van emoties. Dat is wat een onderzoek door de psycholoog Matthew Hertenstein aantoont.

Het is belangrijk op te merken dat we door anderen aan te raken niet alleen de boodschappen versterken die we willen overbrengen. We slagen er echter ook in om met een grotere precisie en intensiteit uit te drukken wat we voelen. Een knuffel heeft veel meer impact dan gewoon zeggen “je kan op mij rekenen.”

Aanraken verbetert de lichamelijke en de geestelijke gezondheid

2. Het verbetert de lichamelijke en de geestelijke gezondheid

Onze huid bevat meervoudige receptoren die rechtstreeks verbonden zijn met de hersenen. De wetenschap heeft bewezen dat de hersenen de aanmaak van cortisol verminderen wanneer we een vriendelijke aanraking of streling krijgen. Cortisol is het stresshormoon. Op zijn beurt stimuleert dit effect ook het immuunsysteem.

Het is eveneens vastgesteld dat massages veel doeltreffendere middelen zijn dan pijnstillers om migraine bij vrouwen te verminderen. Blijkbaar bereiken de aanrakingssignalen de hersenen vóór de pijnsignalen.

3. Elkaar aanraken maakt relaties beter

Anderen aanraken is ook een middel om een meer oprechte verbinding te creëren met andere mensen. Mensen ervaren iemand die hun bovenarm aanraakt, vaak als eerlijker en vriendelijker. Ze zijn dan ook meer bereid om met hen samen te werken.

Anderen aanraken is eveneens een teken van zelfvertrouwen en kracht. Anderen vinden mensen die voortdurend lichamelijk contact met hen hebben, vaak superieur. Die superioriteit wordt echter gezien als hecht en betrouwbaar.

4. Het verhoogt het verleidingsvermogen

Een belangrijk deel van aantrekkingskracht is afkomstig van huid op huid contact. Die contacten helpen ons namelijk om de barrières tussen twee mensen te verwijderen. Het brengt hen samen en verhoogt het vertrouwen.

Liefdevolle en tedere strelingen maken mensen gevoeliger voor elkaar. Dit maakt hen ontvankelijker. Het maakt het ook gemakkelijker om hen te verleiden. Aanraking kan de hartslag verhogen en verlangen opwekken bij mogelijke partners.

5. Het versterkt de prestatie

In de Verenigde Staten heeft men een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van aanraking op de prestatie. De onderzoekers selecteerden een groep vrijwilligers en verdeelden ze in groepen. Eén van de subgroepen kreeg twee massages per week terwijl de andere groep deze prikkel niet kreeg.

Na een maand voerden de deelnemers een wiskundetest uit. Iedereen die massages gekregen had, scoorde beter. Men stelde ook vast dat de sportteams succesvoller waren als hun teamleden tijdens de trainingen en wedstrijden knuffelden of handcontact hadden.

6. Het zorgt voor sterkere sentimentele banden

Lichamelijk contact is bovendien nauw verbonden met de aanmaak van oxytocine in de hersenen. Deze stof verhoogt het gevoel van welzijn en geluk. Dat is ook de reden waarom aanraking in menselijke relaties en vooral bij koppels een belangrijke rol speelt om zich goed te voelen over elkaar.

Eén van de signalen dat een koppel gelukkig is, heeft intrinsiek te maken met de hoeveelheid lichamelijk contact die ze hebben. Strelingen en lichamelijke verwennerijen helpen namelijk om de liefde te voeden en de band te versterken.

Elkaar aanraken versterkt de sentimentele banden

7. Elkaar aanraken helpt om te overtuigen

Wat betreft overreding kan je een klein experiment doen. Vraag iemand om jou een potlood te lenen zonder dat je lichamelijk contact met die persoon maakt. Doe het daarna opnieuw maar raak het bovenste deel van de arm van de ander lichtjes aan. Herhaal dit meerdere keren met verschillende personen en voorwerpen. Trek dan je eigen conclusies.

Men heeft ontdekt dat anderen aanraken een manier is om meer invloed op hen uit te oefenen. Dit laat je toe om een groter vermogen tot overreding te bezitten. En opnieuw is dit rechtstreeks verbonden met lichamelijk contact.

Zoals je kan zien is het gunstig om anderen aan te raken en toe te laten dat ze jou aanraken. Misschien is het tijd om op te houden met het gebruik van zovele toestellen om met mensen om te gaan. Ontdek dus opnieuw de kracht en de waarde van lichamelijk contact.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Montagu, A. (2004). El tacto: la importancia de la piel en las relaciones humanas (Vol. 50). Grupo Planeta (GBS).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.