Synchroniciteit tussen personen: de kracht van een knuffel

Synchroniciteit tussen personen: de kracht van een knuffel
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De kracht van een knuffel is een fascinerende dans van verbondenheid. Het is een band tussen geliefden, huid aan huid, hart aan hart. Vrienden tonen hun begrip en kinderen zoeken intimiteit en veiligheid in een knuffel.

Stel je een kind voor dat op de borst van haar moeder ligt te slapen of een baby die op de schouder van haar vader droomt… Het is een manier waarop ze zich verbinden met de mensen die voor hen zorgen.

Danstherapeuten geloven dat weinig dingen meer over je zeggen dan de manier waarop je iemand omhelst. Er zijn korte knuffels en lange knuffels. Er zijn lastige knuffels, het soort waarvan je niet weet waar je je handen moet leggen of je wang moet laten rusten.

Knuffels onthullen zoveel emoties. Of je lichaam nu ontspannen of gespannen is en je wervelkolom stijf of gebogen, elke beweging en elk gebaar zegt iets over je.

Bekijk een knuffel en je leert veel informatie over de betrokkenen. We krijgen een idee over hun onzekerheid, intimiteit en passie.

“Bij je zijn en niet bij je zijn is de enige manier waarop ik de tijd moet meten.”

-Borges-

Of je nu een meester bent in de kunst van knuffels, of je vermijdt ze zoals Sherlock Holmes in de romans van Arthur Conan Doyle, dit feit zal je interesseren.

Een studie gepubliceerd in Neuroscience News magazine onthult de kracht van een knuffel. De studie toont aan dat een eenvoudige knuffel van een geliefde zorgt dat je de pijn minder voelt.

Dr. Simone Shamay-Tsoory en professor Irit Weissman-Fogel, de auteurs van het onderzoek, noemen dit “interpersoonlijke synchroniciteit.”

Het is een term die je niet mag vergeten. De komende jaren zul je veel horen over dit concept.

Leeuwin met jong

Een knuffel zet je op één lijn met de mensen van wie je houdt

Soms vergeten we dat de huid het grootste orgaan van het lichaam is. Het is een fascinerend en complex weefsel. Drie lagen cellen, de opperhuid, de lederhuid en de injectiehuid vormen samen de huid.

Deze lagen fungeren als een beschermende barrière en regenereren zich elke maand. Elke seconde sturen ze duizenden stukjes informatie naar je hersenen.

Een interessant feit dat het vermelden waard is, is dat onze vingertoppen, de zolen van onze voeten en onze lippen de plekken zijn waar we de meest delicate, verfijnde en gevoelige informatie uit onze omgeving absorberen.

Daarom zouden we kunnen zeggen dat een knuffel een authentieke eenheid van de zintuigen tussen twee mensen is. Dit gemeenschappelijke sociale en emotionele gebaar heeft een diepere betekenis dan je misschien zou denken.

Wanneer je iemand omhelst, verzamel je en geef je specifieke informatie. Ik omhels jou en jij omhelst mij om genegenheid, veiligheid, vertrouwen, liefde of vriendschap te tonen. Niet alleen dat maar, zoals de universiteit van Haifa in Israël laat zien, de kracht van een knuffel zorgt voor interpersoonlijke synchronisatie.

Om dit concept beter te begrijpen, moet je je blik richten op een krachtige microscoop. Je moet alles vergeten wat je weet over communicatie. Want een knuffel is zoveel meer dan een non-verbale taal: het is een daad van verbondenheid en synchroniciteit.

De kracht van een knuffel

Als we het hebben over nabijheid en liefde tussen mensen, dan hebben we het over iets dat ons overstijgt. Het is een web van onzichtbare deeltjes die ons met elkaar verweven en verbinden. Dit web verbindt ons bijna als een navelstreng die ons verbindt met onze sociale groep… het is er om voor ons te zorgen.

Synchroniciteit tussen personen

Een groep wetenschappers bestudeerde 22 paren gedurende meer dan 32 jaar. Hun studies toonden aan dat tijdens een knuffel ademhalings- en hartritmes synchroon lopen. Niet alleen dat, maar ook de hersengolven van beide partners synchroniseren.

Als je iemand omhelst, kom je bij wijze van spreken overeen met de frequentie van die persoon. Je komt in een staat van rust waarin emoties de biologie reguleren. Fysiologische synchronisatie door de kracht van een knuffel is in staat om fysieke pijn, lijden, stress, angst, vermoeidheid enzovoort te verminderen.

“Hoe empathischer de partner en hoe sterker het pijnstillende effect, hoe hoger de synchronisatie tussen de twee wanneer ze elkaar raken.”

-Pavel Golstein, pijnonderzoeker aan het Cognitive and Affective Neuroscience Lab at the University of Colorado, Boulder-

Ik zorg voor jou, jij zorgt voor mij: interpersoonlijke syncroniciteit

Interpersoonlijke synchroniciteit vindt niet alleen plaats in romantische relaties. Wanneer een baby de wereld binnenkomt zijn hersenen zijn nog zeer onvolwassen. Negen maanden in de baarmoeder van de moeder zijn niet genoeg om de wereld om hem heen te begrijpen en zich ermee te verhouden.

Dan komt er iets in het spel dat exterogestatie heet. Dit is in principe een tweede draagtijd buiten de baarmoeder. Het vindt plaats in het perfecte toevluchtsoord van de armen van een ouder.

“Er wordt gezegd dat elke keer dat we iemand een warme omhelzing geven, we een extra dag van het leven krijgen.”

Paulo Coelho

Dit is waar een ander soort biologische verbinding plaatsvindt. Dit fascinerende fenomeen wordt thermische synchroniciteit genoemd. Wanneer een baby koud is, kan de temperatuur van de borst van zijn moeder tot twee graden hoger worden. Als de baby warm is, gebeurt het tegenovergestelde.

Direct contact met de huid van de moeder zorgt in wezen voor een veilige plaats waar de biologische behoeften op elkaar worden afgestemd. Dit toevluchtsoord kalmeert angsten, zorgt voor warmte en bevordert de ontwikkeling van de hersenen van het kind.

Moeder met zoon

Tot slot, weet dat de kracht van een knuffel op een zinvolle manier bijdraagt aan ons voortbestaan. Of het nu een warme aanraking of een echte knuffel is, dit contact is belangrijk voor onze gezondheid en geluk.

Interpersoonlijke synchroniciteit leert ons dat fysieke nabijheid ons op dezelfde golflengte brengt. We verbinden ons op fysiek, emotioneel en zelfs energetisch niveau.

En dat is waar echte, fascinerende en vaak vergeten macht kan ontstaan. De kracht van liefde en genegenheid tegenover lijden, kou, stress, angst, twijfel en zelfs pijn. Wellicht ook interessant voor jou

De kracht van een knuffel
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De kracht van een knuffel

Iedereen houdt er wel van om een knuffel te krijgen en te geven, wist je echter dat knuffels ook heel veel voordelen bieden voor je gezondheid?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.