Zeven tekenen dat je niet meer verliefd bent

Relaties, net zoals mensen, veranderen en transformeren. De dynamiek krijgt nieuwe patronen. Welke van deze variaties zijn echter alarmsignalen bij een stel?
Zeven tekenen dat je niet meer verliefd bent

Laatste update: 07 februari, 2022

Ze zeggen dat liefde als een hoest is, omdat het niet verborgen kan worden. Er zijn inderdaad echt merkbare tekenen van verliefdheid. Soms zie je ze echter niet of misschien wil je ze niet zien. Hoe dan ook, ze suggereren een kritiek punt in je relatie. In dit artikel bespreken we zeven tekenen dat je niet meer verliefd bent.

De tekenen van een verbroken liefdesrelatie hebben over het algemeen betrekking op een verlies van vitaliteit in je relatie. Dit uit zich op vele manieren, variërend van barrières in de communicatie tot een duidelijk gebrek aan interesse in elkaar. Soms komt ontrouw ook voor.

Wanneer je enkele tekenen herkent dat je niet meer verliefd bent, is dit een signaal dat je moet stoppen en nadenken. Soms stelt deze pauze je in staat om weer op het goede spoor te komen. Op andere momenten helpt het echter gewoon om te bevestigen dat je relatie voorbij is. Vervolgens zullen we het hebben over enkele van deze tekens.

We moeten liefhebben, niet verliefd worden, want alles wat valt, gaat kapot.”

Taylor Swift

Man en vrouw kijken uit het raam

1. Gebrek aan interesse om elkaar te zien

Als je verliefd bent, verlang je naar dat moment waarop je je geliefde kunt ontmoeten. Bovendien, als je hem of haar ziet, ben je vol enthousiasme. Dit wordt weerspiegeld in je houding, je glimlach en je motivatie om met hem of haar te praten en samen activiteiten te delen.

Een van de tekenen dat je wellicht niet meer verliefd bent, treedt op wanneer je ontmoetingen sporadischer worden naarmate je de interesse in je partner verliest. Je neemt bijvoorbeeld misschien niet de moeite om op tijd te verschijnen en als je dat wel doet, ben je meer ingetogen. Dit kunnen signalen zijn dat je partner geen gevoelens meer bij je losmaakt. Hij of zij inspireert je zeker niet meer.

2. Een afname van gedeelde interesses

Terwijl je liefde (Spaanse link) afbrokkelt, nemen ook de dingen die jullie gemeen hebben af. Als je verliefd bent, heb je meestal een gedeelde agenda, maar ook die van jezelf. In een gezonde relatie zul je zelfs regelmatig je gezamenlijke plannen bijwerken, of ze nu voor de korte, middellange of lange termijn zijn.

Wanneer je liefde verzwakt, wordt je gezamenlijke agenda kleiner. Het kan ook zijn dat je niet voldoet aan wat al is gepland. Als gevolg daarvan neemt je tijd alleen toe en je tijd samen af.

3. Verminderde uitingen van genegenheid

Dit is een van de belangrijkste waarschuwingssignalen. In de vroege stadia van je relatie heb je waarschijnlijk je liefde voor je partner uitgedrukt met liefdevolle gebaren. Je gaf veel aandacht, gemotiveerd door je interesse.

Wanneer je liefde afneemt, wordt dit weerspiegeld in de vermindering en het ontbreken van dit soort uitdrukkingen. Natuurlijk nemen ze in elke relatie af naarmate de relatie vordert. Wanneer uitingen van genegenheid echter eerder uitzondering dan regel worden, suggereert dit dat de gevoelens niet langer sterk zijn.

4. Routinematige communicatie

Als je je relatie levend wilt houden, praat je veel met elkaar. In feite ben je echt geïnteresseerd om de ander te leren kennen, en wat ze denken, enz. Het lijkt alsof je eeuwig zou kunnen praten.

Naarmate je gevoelens vervagen, begint voorspelbaarheid te ontstaan. Als gevolg daarvan neemt je interesse om met je partner te communiceren af en wordt het vervangen door louter routinematige uitwisselingen van berichten.

5. Gebrek aan seksueel verlangen

Bij een stel is seks veel meer dan een uiting van lichamelijk genot. Seksualiteit voedt intimiteit en versterkt communicatie, vertrouwen en wederzijdse liefde. Onderzoek suggereert dat na verloop van tijd, terwijl passie afneemt, gevoelens van verbinding toenemen. Toch betekent dit niet per se dat seksualiteit verarmd is.

Als je van elkaar houdt, wordt seksualiteit misschien meer ontspannen en minder uitzinnig, maar jullie zijn allebei nog steeds in elkaar geïnteresseerd. Daarom, als je verlangen verdwijnt, is dat waarschijnlijk omdat je liefde ook opraakt. Inderdaad, seks weerspiegelt grotendeels de toestand van de relatie van een paar.

6. Symptomen van ontrouw

Een ander teken van verliefdheid heeft te maken met de exclusieve verbintenis die gewoonlijk de overhand heeft bij de meeste paren. Hoewel het niet betekent dat een van jullie een affaire moet hebben voor het misgaat.

Wat meestal gebeurt, is dat, met toenemende frequentie of intensiteit, een van jullie, of beiden, zich aangetrokken begint te voelen tot andere mensen. Hoewel je misschien niets doet om die interesses te voeden, begin je in romantische termen over anderen te denken.

Vrouw knuffelt haar partner en denkt aan een andere man

7. Weinig aandacht voor persoonlijke uitstraling

Een van de manieren waarop erotiek in jouw relatie tot uiting komt, is door de zorg die je voor jezelf draagt. Dat komt omdat je aantrekkelijk wilt zijn voor je partner. Daarom heb je de neiging om goed op je uiterlijk te letten als je bij hem of haar bent. Je kunt bijvoorbeeld parfum op doen en proberen je onberispelijk te kleden.

Wanneer liefde echter begint te verdwijnen, heeft je interesse om je partner te verleiden ook de neiging om te verdampen. Om deze reden kan het zijn dat je er niet echt last van heeft, zelfs niet bij speciale gelegenheden waar je normaal je best voor zou doen.

Desalniettemin betekenen deze tekenen van verliefdheid niet noodzakelijkerwijs de opmaat naar het einde van je relatie. Soms geven ze gewoon de behoefte aan een pauze aan. Bij andere gelegenheden kunnen ze een wake-up call zijn, een waarschuwingssignaal dat je van koers moet veranderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sangrador, J. L. (1993). Consideraciones psicosociales sobre el amor romántico. Psicothema, 181-196.
  • Santa Bañeres, A. (1996). El desamor. Scriptura, 12, 173-84.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.