Zeven onvergetelijke citaten van Nicanor Parra

Zeven onvergetelijke citaten van Nicanor Parra

Laatste update: 24 april, 2019

Deze citaten van Nicanor Parra zijn geweldig. Deze anti-poëet leefde meer dan een eeuw lang en hield nooit op ons te verrassen met zijn specifieke kijk op de wereld en manier om zijn visie uit te drukken.

Hij werd geboren op 5 september 1914 in San Fabián de Alico, Chili. Zijn vader was een muzikant en onderwijzer en zijn moeder was een naaister en wever. Van kleins af aan hebben zijn ouders hem geleerd populaire kunst te waarderen. Ook hebben ze hem een sterk geweten gegeven, wat te zien is in veel van zijn citaten.

Noch te pienter noch volledig dom, ik was wat ik was: een mengsel. Van azijn en olijfolie.

-Nicanor Parra-

Hij won de Nationale Literatuurprijs in 1969, de Koningin Sofia-prijs in 2002 en de Miguel de Cervantes-prijs in 2011. Uiteindelijk stierf hij op 103-jarige leeftijd. Genoeg gepraat, laten we eens kijken naar enkele van de meest onvergetelijke citaten van Nicanor Parra.

Zeven onvergetelijke citaten van Nicanor Parra

Statistieken

Een van de kenmerken van anti-poëzie is dat het zich losmaakt van de conventies van traditionele poëzie. Het gebruikt bijvoorbeeld veel meer bizarre structuren en talen. Het is een beweging die wil aantonen dat poëzie geen ingewikkeld woordspel hoeft te zijn.

Nicanor parra op het strand

De citaten van Nicanor Parra zijn ook anti-verzen of anti-gedichten. Bijvoorbeeld: “Er zijn twee stukken brood. Jij eet er twee. Ik eet er geen. Gemiddeld verbruik: één brood per persoon.” In dit citaat verwijst hij met enige ironie en humor naar de tegenstrijdigheid van statistieken die op de samenleving worden toegepast.

Het antwoord van het orakel

Nicanor Parra’s anti-poëzie onderzocht het absurde. Hij wist zijn opvattingen perfect te verwerken in verschillende van zijn anti-gedichten en verzen. Bijvoorbeeld: “Het antwoord van het orakel: wat je ook doet, je zult er spijt van krijgen.”

Dit is een zeer mooie manier om aan te geven dat het er uiteindelijk niet toe doet wat er hierna gebeurt en wat we doen. Uiteindelijk zal het tot op zekere hoogte altijd onvolmaakt en fout zijn. Iets doen houdt automatisch in dat we iets anders niet doen. Dit leidt dus bijna altijd tot enige spijt.

Schuld en vergeving

Ook dit is een prachtige vers, dat tevens een van zijn meest populaire citaten is geworden: “Bloemen stelen bij het licht van de maan. Ik smeek de hele wereld om vergeving. Maar ik geef niet toe dat ik schuldig ben.”

Man met bos bloemen voor zijn gezicht

De bloemen die uit de duisternis worden gestolen, zijn gemaakt van licht en hij vraagt ​​daarvoor vergeving. Het interessante deel is echter de tweede helft van het versje omdat hij om vergeving vraagt, maar niet zichzelf schuldig pleit.

Wat een mooie manier om aan te geven dat zelfs als er sprake is van schade, er geen sprake hoeft te zijn van spijt. Dit citaat maakt duidelijk dat mensen handelen vanuit overtuiging, zelfs als ze zich ervan bewust zijn dat anderen er last van zullen hebben.

Zijn landen echt of zijn het gewoon illusies?

Nicanor Parra sprak veel over politiek in zijn anti-gedichten. Hij was een beetje een anarchist en stond eerder aan de kant van de mensheid en de rede.

Hier is nog een geweldig citaat van Nicanor Parra: “We denken dat we een land zijn. Maar eigenlijk zijn we op zijn best een landschap.” Met andere woorden, hij verwierp die politiek-bestuurlijke concepten die de mens schiep. De aarde heeft nooit landen begrensd. De mens creëerde grenzen. In werkelijkheid is er alleen maar landschap.

De namen van dingen

Deze anti-poëet reflecteerde ook op poëzie in zijn gedichten. De rol van de dichter wordt prachtig gedefinieerd in dit diepzinnige citaat: “De dichter is niet trouw aan zijn woord als hij de namen van dingen niet verandert.”

Man houdt zwarte roos achter rug

Concreet betekent dit dat poëzie ernaar moet streven de wereld en de werkelijkheid te hernoemen. Dichters moeten de fysieke en abstracte wereld herdopen. Ze zouden namelijk dingen moeten zeggen op een manier waarop dit nog nooit is gedaan.

Dit zijn slechts enkele van de vele verbazingwekkende citaten van Nicanor Parra. We hopen dat je ze leuk vond! Wellicht ook interessant voor jou

Dit zijn de beste citaten van André Gide
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Dit zijn de beste citaten van André Gide

Deze citaten van André Gide tonen zijn ware karakter. Gide was een genie, een humanist en een diepe denker. In dit artikel bespreken we zijn citate...