7 prachtige citaten over vergeving

7 prachtige citaten over vergeving

Laatste update: 29 augustus, 2018

Vergeving is een daad van mededogen, maar bovenal van bevrijding – voor degenen die het ontvangen, maar vooral voor degenen die het schenken. Deze onbaatzuchtigheid ten opzichte van elkaar is fundamenteel voor het behouden van onze emotionele stabiliteit. Het maakt het ons mogelijk om oude hoofdstukken te kunnen afsluiten en nieuwe te kunnen openen. Het is erg moeilijk om je goed te voelen terwijl je wrok koestert, en daarom hebben wij vandaag enkele prachtige citaten over vergeving voor je verzameld die je hierbij zullen helpen.

In veel gevallen is het niet gemakkelijk om de mensen te vergeven die ons pijn hebben gedaan, vooral niet als ons hele wezen schreeuwt om wraak. Vaak maken onze eigen acties deze wrok ook alleen maar erger. Het is nog moeilijker wanneer de wond veroorzaakt werd door iemand van wie we houden of die we sterk waarderen. Daarom zien wij vergeving als onbaatzuchtigheid; een beslissing die we diep in onze eigen ziel nemen.

Vergeving is een sublieme daad, en het is het resultaat van een proces van verzoening. Dit impliceert een nieuwe overeenkomst. Een afspraak om de acties die het probleem veroorzaakten niet te herhalen. Het is altijd de moeite waard. Voor onszelf en voor anderen. Dit zijn de 7 citaten over vergeving die we met je willen delen.

“Er is niets ergers voor het hoofd, en dus voor het lichaam, dan angst, schuldgevoel, wrok en kritiek, wat jou tegelijkertijd rechter en medeplichtige maakt van wat je niet leuk vindt.”

-Facundo Cabral-

Vergeven is niet gemakkelijk

Een van de citaten over vergeving die je zullen helpen, is dit prachtige citaat van Benjamin Franklin. Hij schreef: “De drie moeilijkste dingen in deze wereld zijn: een geheim bewaren, leren vergeven en het beste uit onze tijd halen.”

Vergeven is nooit gemakkelijk, noch voor de één, noch voor de ander. In beide gevallen vergt het grootheid. Van degene die om vergeving vraagt, omdat hij zijn fout moet erkennen en zich ertoe verbindt om het verkeerde niet te herhalen. En van degene die vergeeft, omdat het edelmoedigheid, vrijgevigheid en begrip voor de zwakheden van anderen vereist.

Stel bij zonsondergang

Nog twee geweldige citaten over vergeving

Mahatma Gandhi heeft ons veel uitspraken nagelaten die je zullen helpen vergeven. Vergeving stond centraal in de filosofie van zijn hele leven. Een van zijn uitspraken luidt: “Vergeving is voor de dapperen en moedigen. Alleen degene die sterk genoeg is om een ​​overtreding te vergeven, weet hoe hij moet liefhebben.”

Gandhi maakte een verband tussen vergeving en liefde, omdat beide deugden kracht vereisen. Datzelfde deed ook Martin Luther King, die zei: “Hij die niet kan vergeven is niet in staat tot liefde.” In de liefde is er altijd het vermogen tot vergeving… en bij vergeving is er altijd het vermogen om lief te hebben.

Vergeving is een zegen

William Shakespeare biedt ons een visie op vergeving die de omvang ervan onthult. Het begunstigt niet alleen degene die het ontvangt, maar ook degene die het schenkt. Hij schreef ooit: “Vergeving daalt als zachte regen uit de hemel neer op de korst der aarde. Dubbel is haar zegen; wie haar schenkt en wie haar krijgt. Die zegent zij.”

Bootje op stil water

Iemand die kan vergeven, die het vergrijp kan vergeten, wordt een groter persoon. Hij kan de schade die hem is aangericht vergeten en streeft naar vrede met de ander. Degene die vergeven wordt ontvangt dit voordeel, maar niet kosteloos. Hij zal alleen groeien als hij zijn fout erkent en toegeeft dat zijn gedrag niet acceptabel was.

De behoefte aan vergeving

Een van de belangrijkste redenen om te vergeven is het feit dat alle mensen fouten maken. Dit herinnert ons aan een gezegde van Jacinto Benavente: “We leren alleen om te vergeven in het leven wanneer we door anderen vergeven moeten worden.” We zijn menselijk en vroeg of laat hebben we allemaal vergeving nodig.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die zichzelf altijd maar de schuld geven en ontzettend hard zijn voor zichzelf als ze fouten maken. Ze voelen de eeuwige noodzaak om zich te verontschuldigen voor alles wat ze doen. In dit opzicht zegt Confucius: “Vergeef alles in diegenen die zichzelf niet vergeven.” Dit zijn woorden die alleen de werkelijk onbaatzuchtige geest in praktijk kan brengen.

Door te vergeven, krijg je vrede

Ook Demián Bucay herinnert ons aan het grote voordeel dat wordt verkregen door degenen die vergeven. Een van zijn gedachten luidt als volgt: “Na een vergrijp, is de enige manier om je innerlijke vrede te herstellen en je vrijheid en psychologisch evenwicht te bereiken, door te vergeven. Alleen dan zullen we de wond genezen en voorkomen dat wrok ons ​​verlamt.”

Vrouw in bloemenveld

Dit laatste citaat is een echte eye-opener. Wrok heeft een groot vermogen en voedt zichzelf. Als het heel intens is en lang in ons leven blijft, zal het ons uiteindelijk verlammen. Het beperkt ons emotionele leven en voorkomt dat we verder gaan.

Het zou geweldig zijn als deze citaten over vergeving in ieders gedachten ‘aanwezig’ zouden zijn. Vergeving bevrijdt ons en maakt ons betere mensen. Het belangrijkste van alles is om het met heel ons hart te doen. Het is niet alleen een ritueel om schuldgevoelens weg te nemen, maar eerder een moment om stil te staan en opnieuw na te denken. En als je het in de praktijk brengt, zal het jou en de mensen om je heen werkelijk helpen groeien.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.